Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Barcelona, ahol mindig zajlik az élet

A nyári szünetet sok mindenre lehet használni: példának okáért nyaralásra. Ötleteket adunk, hova ruccanjatok ki pár napra még augusztusban. Elsőként egyik nagy kedvencünket, Barcelonát ajánljuk figyelmetekbe.

Ha az év bármely szakában bárki megkérdez, hogy hová utazzon el pár napra, ami közel is van, ahol sokat lehet látni, tapasztalni, s ahol biztosan jól fogja érezni magad, én gondolkodás nélkül rávágom, hogy Barcelonába! 

Valójában kétféle utazó van: aki már járt Barcelonában, és aki előtt még ott áll ez az élmény. A katalán városban egészen új dimenziót tapasztalhatod meg az életnek.

Kevés jobb adottsággal rendelkező város van az öreg kontinensen, mint Barcelona, amit a trendi fiatalság a reptérkódja alapján már csak BCN-ként emleget. 1,6 millióan lakják, a körülölelő településekkel együtt is alig emelkedik hárommillió fölé a népessége, télen is tavaszias az idő, szerencsés esetben napközben már februártól elfelejtheted a kabátot, vagy a hosszú ujjú felsőket, rengeteget süt a nap és van mintegy öt kilométernyi saját, homokos tengerpartja, amihez ráadásul kivisz a tömegközlekedés.

Köszönhetően az 1992-ben megrendezett olimpiai játékoknak, infrastruktúrája tökéletes, nemrég nyitották a tizedik metróvonalat, remek a buszhálózat, kialakították az autós tranzit-folyosókat, egyszersmind sikerült megőrizni a város családias, mediterrán jellegét. A tágabb értelemben vett belváros kellemes sétákkal felfedezhető, akinek terhelhetőbb a lába, az még a tengerpartra is könnyűszerrel ki tud bandukolni. Ajánlom is a sétát, szigorúan kikötve, hogy mindig nézz felfelé, mert a Gaudí-stílusban épült, s a Gótic negyedben található épületek páratlan élményt nyújtanak a szemnek.

A városban az emberek élik az életüket: bárokban, kávézókban, éttermekben találkoznak egymással, ismerkednek, s ilyenformán folyton képesek vegyülni a nem kis számú turistával. Akik angolul is tudnak, azok szívesen beszélgetnek a külföldiekkel, de nem állítom, hogy nem vagy pályahossznyi előnyben néhány szavas spanyol vagy katalán szókinccsel. Kávézóban, étteremben már nincsenek nyelvi nehézségek, de a boltban azért még igen.

Szokták mondani, hogy Barcelona drága hely: részben igaz ez, lévén jó az életszínvonal, ezért például az éttermek drágák, de ha ezt nem engedheted meg magadnak, a piacokon vagy a tapas bárokban jutányos áron kaphatsz nagyon finom és jó minőségű meleg és hideg ételt: ízlelőbimbóid egészen biztosan extázisba kerülnek a pár nap alatt. Sose fizess be sehol reggelire, kerüld el messzire a Starbucks-ot és a hamburgerest is, ne dőlj be a kebabosnak, csak tapas bárba menj!

A központi utca a La Rambla, valamint a Catalunya tér: itt zajlik a fiesta, ha nyer a Barca, itt találkozik mindenki, s innen lehet megtalálni mindent. Egyedül a Güell Park miatt érdemes felszállni a buszra, de megéri a város tetején meglátogatni a Gaudí patronáltja által tervezett parkot, mondjuk a méltán híres, de soha el nem készülő Sagrada Familia előtt, vagy után.

Séta közben azonban vigyázz az értékeidre: sajnos nagyon sok a zsebtolvaj a városban, de azon kívül is alkalom szüli őket, úgyhogy tartsd szemmel és fogd szorosan a cuccaid!

 

(A szerző az Egek Ura Blog szerkesztője.)

(Másodközlés a DUE Tallózó 2011.szeptemberi számából)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság