Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kreatív újrahasznosítás

Könyezetszennyezés, klímaváltozás, erdőírtás, szavak, melyekkel gyakran találkozhatunk, de nem tulajdonítunk nekik különösebb jelentőséget. Hiszen az életemet nem befolyásolja a dél amerikai esőerdők eltűnése. Vagy mégis? Tehetnék én valamit a világ megmentéséért?

Ahhoz, hogy a kérdésekre választ kapjunk, előbb nézzünk szét a közvetlen környezetünkben, például hogy mi magunk mennyi szemetet termelünk. Egy Uniós felmérés szerint Magyarországon évente fejenként 385 kilogramm hulladékot termelünk! Vagyis te, én, a szomszéd néni ennyi mindent dobunk ki a kukába, fölöslegesen. Ennek mindössze 25%-a kerül újrahasznosításra, vagyis több mint a fele kárba vész, ellenben értékes energiaforrás lehetne.  Nem vész el, csak átalakul — írja a fizika tankönyv. Ez persze igaz a szemétre is. De akkor hová lesz? A papír, a műanyag, a fém, a textil, sőt az almacsutka is felhasználható, hogy valami új és hasznos készüljön belőle!

KÉTSZER HASZNÁLT FÜZET

A papír köztudottan fából készül. Az élő fa oxigént termel. Az összefüggés a kettő között pedig nagyon egyszerű. Minél több papírt használunk, annál több fát kell kivágni hozzá, és ha még újra is ültetjük őket, ahhoz, hogy megfelelő méretűre nőjenek, évtizedek kellenek. Azonban ha a papírt szelektíven gyűjtenénk, nem kellene újabb és újabb erdőnek eltűnnie, hogy iskolakezdéskor elég füzetünk legyen. Tehát a már teleírt és nem használt füzeteket, rég olvasott újságokat, egy parfümpapírdobozát, vagy bármelyik megvásárolt termék papírból készült csomagolását érdemes összegyűjteni és a legközelebbi iskolai papírgyűjtésen leadni. Remek dolog ha a Recycled (újrahasznosított) felirattal ellátott termékeket keresünk, és mint tudatos fogyasztók, arra ösztönözzük a gyártókat,  hogy áttérjenek a környezetbarát gyártásra.

MIRE JÓ MÉG?!

A papír azonkívül, hogy írunk rá, remek bútoralapanyag! Bizony. A kartonbútor egyre népszerűbb, hiszen könnyű,  mégis strapabíró, de ami a legfontosabb, környezetbarát! Egy magyar formatervező, Terbe János úgy gondolta, a bútorgyártás remek formája az újrahasznosításnak, s ezzel a a nem hétköznapi ötletével számos díjat nyert. A Terbe Design Company célja, hogy környezettudatosságra sarkallja vásárlóit. A cég lakás-, gyermek-, és irodabútorokat gyárt, elérhető áron.

BIZTONSÁGI ÖVBŐL

MENŐ TÁSKA?

A divatipar előszeretettel használja a hulladékot, mint alapanyagot. Így tett a svéd H&M divatcég is, amely egy kampány keretében visszaveszi vásárlóitól a megunt ruhadarabokat, hogy újabbakat kreáljon belőle, mivel a textil 95%-a újra felhasználható lenne. Ami még érdekesebb, amikor olyan használati tárgyak születnek hulladékból, mondjuk egy táska formájában, amiről álmunkba sem gondoltuk volna, hogy az még „jó lesz valamire”. Burai Péter tervező autóroncsokból kiszedett biztonsági övekből kreálta meg táskakollekcióját, a Rebornt (újjászületés). A termék szinte minden eleme kacat volt, például a zárására felhasznált elemeket elektronikai szaküzletek által kidobott alkatrészekből készítette. A táskák amellett, hogy környezetbarátok, még elegánsak is!

 

KÓLÁSDOBOZBÓL ÚTJELZŐTÁBLA

A fém végtelen ideig feldolgozható, ezáltal az egyik legjobban újrahasznosítható hulladék. Magyarországon évente több mint 1 millió tonna fémhulladék kerül begyűjtésre és újrafelhasználásra. A begyűjtött anyagból tekercsek készülnek, melyek autóalkatrészként vagy útjelzőtáblaként születnek újjá. Azt tudtad, hogy 670 alumínium üdítős doboz anyagából akár egykerékpár is készülhet, 19000 konzervdoboz anyagából már egy autó is kijön?!

(Bihari Bernadett Luca)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság