Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Már nyelvtanuláshoz is használható a Diákhitel!

A továbbtanulásban nagy segítséget jelentő Diákhitel október 1-től már a nyelvtanuláshoz is felhasználható elemmel bővült. Magyar Péterrel, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójával áttekintjük, hogyan és miért igényelhető az immár háromféle Diákhitel.

Miben rejlik a továbbtanulási hitelek vonzereje?

A diákhitelt számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók körében: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a második és harmadik gyermek utáni 50%-os és 100%-os hitelelengedés. Ha egy családban 2018. január 1. után megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének 50%-át, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes diákhitelt elengedjük. Ez egy önköltséges orvostanhallgató esetében akár 14 millió forint hitel elengedését is jelentheti. Összességében egyre több diák és család ismeri fel, hogy a jelenlegi feltételekkel a Diákhitel termékei inkább támogatásnak minősülnek semmint egyszerű hitelnek.

Hogy történik a hitelek igénylése?

Az elektronikus ügyintézés a mai fiatalok körében természetes. Erre reagálva vezettük be az e-szerződéskötés lehetőségét, augusztus 1-től pedig ismét indíthatók az igénylések akár a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszeréből is. Ilyenkor a Diákhitel Direkt felületére automatikusan betöltődnek a képzési és személyes adatok, így csupán a hitelfelvételhez kapcsolódó információkat, például a hitelösszeget, a folyósítás gyakoriságát kell megadni. Az elektronikus igénylés népszerűségét jelzi, hogy minden második Diákhitel igénylő már nem a személyes megjelenést és papíralapú dokumentumok benyújtását igénylő módszert választja. Lehetőség van tehát a tanulmányi rendszeren, a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén és a Diákhitel Direkten keresztül is intézni a hitelfelvételt, az adatlapok pedig a felsőoktatási intézményben, a postán és a kijelölt bankfiókokban is leadhatók.

A Diákhitel egy előnyös lehetőség a hallgatók számára, ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy végső soron ez egy hitek, amit vissza kell fizetni. ez hogy történik?

A diploma megszerzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni a törlesztést, amiben meglehetősen rugalmas az intézet, az adott minimum felett mindenki a saját körülményeihez igazíthatja a törlesztőrészlet nagyságát, de lehetséges a díjmentes előtörlesztés is. Egyre gyorsabban, átlagosan 7 év alatt fizetik vissza a felvett hitelt a fiatalok, amiben nagy szerepet játszik a több mint 30%-os bruttó béremelkedés is. A törlesztés során könnyebbséget jelent, hogy már a várandósság 90. napjától kérhető a diákhitel-tartozás kamatmentessé tétele és a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztése legfeljebb három évig. Összességben elmondható, hogy a diákoknak nem okoz nehézséget a hallgatói hitelek visszafizetése, ami abból is látszik, hogy átlagosan az előírt minimum törlesztőrészlet másfélszeresét törlesztik a Diákhitel Központ felé.

Mit lehet tudni a legújabb termékükről, a Nyelvtanulási Diákhitelről?

Október 1-jétől lehet igényelni a Nyelvtanulási Diákhitelt. Ennek fő célja, hogy az a több 10 ezer hallgató, akik a szükséges számú és típusú nyelvvizsga hiányában nem tudtak diplomát szerezni, segítséget kapjanak a nyelvtanuláshoz és mielőbb átvehessék a felsőoktatási oklevelüket, illetve, hogy a jelenlegi aktív és passzív jogviszonnyal rendelkező diákok is időben fejlesszék a nyelvtudásukat. Valójában ez is egy szabadfelhasználású hitel, hiszen a Diákhitel Központ nem ellenőrzi, hogy az igénylő nyelvtanfolyamra, magántanárra, nyelvkönyvekre, vagy külföldi nyelvtanulásra fordítja-e a felvett maximum 500 ezer forintos összeget. A Nyelvtanulási Diákhitelt maximum 5 évig lehet törleszteni, jelenleg 1,99%-on elérhető, de a sikeres nyelvvizsga letételét követően kamatmentessé válik. Az igénylés benyújtását követően akár két hét alatt meg is érkezhet a diákok számlájára az igényelt összeg. Az új termék iránti nagy érdeklődést jól mutatja, hogy már az első napon több mint száz igénylés érkezett.

További információ: www.diakhitel.hu

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság