Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Irány az internetbank!

Ugye a sorban állás benne van abban az öt dologban, amit a legjobban utálsz? Miért pont a bankban fecsérelnéd várakozással az idődet, miközben a bankszámlákhoz kapcsolható elektronikus és telefonos szolgáltatások segítségével szinte minden banki ügyedet elintézheted?

Mit is intézhetsz a neten?

• Lekérdezheted a számlaegyenleged,

• állandó vagy eseti átutalási megbízást adhatsz,

• ha jól takarékoskodsz, betét köthetsz le vagy bonthatsz fel,

• módosíthatod a bankkártyádhoz kapcsolódó limiteket,

• igényelhetsz bankkártyát vagy hitelt,

• feltöltheted a mobiltelefonod egyenlegét,

• vásárolhatsz autópálya-matricát,

• és banktól függően még számos más banki szolgáltatást is igénybe vehetsz.

Ettől a tanévtől pedig már a Diákhitellel kapcsolatos ügyeidet is intézheted a neten, hogy pontosan mit és hogyan, azt megtalálod keretes írásunkban!

Az internetes banki szolgáltatások igénybevételére a bankoddal külön szerződést kell kötni. Ha ez megtörtént, a legtöbb banki szolgáltatást bárhonnan, bármikor intézheted, a bank a beküldött megbízásokat úgy kezeli, mintha személyesen adtad volna le, és például átutalások esetén általában kisebb díjat számol fel.

A netbank biztonságos?

Hogy az e-bankolás biztonságos legyen, a szolgáltatók folyamatosan fejlesztenek, és többszintű védelmi rendszereket építenek ki: titkosított csatornán kommunikálsz a banki számítógépekkel, az azonosításodhoz minimum három különböző adatot kell megadnod (pl. felhasználónév, jelszó, bankszámlaszám), illetve a legbiztonságosabb rendszerek még egy másik eszközön keresztül (pl. mobiltelefonra küldött kóddal) is azonosítanak belépéskor.

Bárhol, bármikor

Az e-bank nagy előnye, hogy nem csak otthon használhatod őket: szükség esetén az uv-díjat akár az egyetem számítógép-terméből is átutalhatod. Ha épp nyaralás közben jössz rá, hogy nem fizettél be egy számlát, akkor azt akár egy külföldi városból is megteheted. Arra vigyázz, hogy amikor nyilvános helyen belépsz, senki ne láthassa a jelszavadat! Ügyelj arra is, hogy a gép, amin használod, ne futtasson adathalász programokat. Internet-kávézóban például mindig indítsd újra a gépet, mielőtt belépsz az internetbankba. Otthon is figyelj rá, hogy a gépeden legyen aktív tűzfal, és friss vírusirtó – amit hagysz is dolgozni.

Diákhitel – elektronikusan is

Szeptember óta a diákhitelesek elektronikusan is intézhetik ügyeiket a Diákhitel Központ újonnan indított Diákhitel Direkt szolgáltatásán keresztül. Az érvényes szerződéssel rendelkező diákhitelesek egy kattintással igényelhetik az online ügyintéző-felülethez való hozzáférést a www.diakhitel.huvagy a www.diakhiteldirekt.hu oldalon.

A Diákhitel Direkt szolgáltatásában

• bejelentheted bizonyos adatváltozásaidat,

• lekérdezheted az egyenlegedet,

• a hitel összegével kapcsolatos változásokat intézheted otthonról a világhálón keresztül.

Az új diákhitelesek számára a hiteligényléssel egy időben nyílik mód a Diákhitel Direkt szerződés megkötésére. A régi ügyfelek online kitöltött Diákhitel Direkt szerződését – a személyazonosság igazolása miatt –, személyesen kell beadni a Diákhitel Központ oldalán megtalálható benyújtási helyek valamelyikén.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság