Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Újrahasznosított művészet

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas nagy szeméttelep…” Valahogy így kezdődhetne a történetünk, melyben elrepülünk a re-világba. Csupán egy teherautóra és egy kincseket meglátó csodaszemüvegre lesz szükségünk.

„A kenyaiakon láttam gumiabroncs darabot damillal a talpukra kötve.” – egyik diákújságíró-társunk így látta az újrahasznosítást, amikor Kenyában önkéntes munkát végzett. No igen, ez is egy alternatív formája a recyclingnak, de most térjünk vissza Magyarországra. Itt vajon mi a divat? Mi az aktuális újrahasznosító trend?

Ami nekünk szemét, az másnak érték lehet. A tervezők, legyenek textilre, fára vagy éppen fémre szakosodottak, a szemétben is meglátják a csodát. Egy reklámponyva, egy gumibelső vagy éppen egy bakelitlemez a lehetőségekből fakadó kihívást jelentik számukra. Mind Európában, mind hazánkban egyre elterjedtebbek azok a ruha- és/vagy kiegészítő-gyártó cégek és tervezők, akik az újrahasznosításban találták meg az ihletet.
A Balkan Tango brand hódít mind az európai, mind a magyar piacokon, talán pont azért, mert ÚJRAHASZNOSÍTANAK. A designerük használt bicikligumi-belsőkből készít elsősorban kiegészítőket: táskákat, pénztárcákat, szatyrokat. Igen, az anyagválasztás eléggé szokatlannak tűnhet, főleg annak tudatában, hogy a bringagumibelsők alapvetően veszélyes hulladéknak számítanak. A Balkan Tango azonban elszállítja a futár- és a szervizcégektől a gumibelsőket és elkezd velük dolgozni: szétvág, lemos, impregnál, s végül táskát gyárt. Hogy elvihetjük-e nekik a gyerekkori biciklink gumijait? Természetesen, de két gumibelsőből azért még nem fog tudni táskát készíteni. Talán a pántját…
Célközönségük elsősorban a bringások, akik az egész életüket ilyen táskákban hurcolásszák a hátukon, de a boltjukban megfordul kicsi és nagy egyaránt, mert a közös nevezőjük a szokatlan, de jól használható kiegészítők.

Miért jók egyáltalán a bringagumi-belsőkből készült táskák?
• mert iszonyú jól néznek ki,
• mert elnyűhetetlenek,
• mert nagyon sok minden elfér bennünk,
• mert nem merev a vázuk, ezért bármilyen élethelyzetben megállják a helyüket,
• mert nem keltenek feltűnést, ezért a Szigeten nem fog mindenki megbámulni,
• mert egy üzleti tárgyaláson is simán jól mutat.

A felvarrom.hu cég bicikligumi-külsőből és bőrből barkácsol öveket, nadrágszárszorítókat és karkötőket, továbbá bringaláncból készült kulcstartókat. Az Irka márka pedig jegyzetfüzeteket készít használt kartonpapírból – pl. banánosládákból –, a belső lapokat viszont lomtalanításokon összeszedett nagyon érdekes mintázatú vagy tartalmú papírokból állítják össze. Ne csodálkozzunk hát, ha egy ilyen jegyzetfüzetben megtaláljuk valakinek a régi családi levelezését vagy egy szocializmusban működő cég nyugtatömbjét. Az Instant Hungary brand is jegyzetfüzeteket gyárt, de kizárólag jól beazonosítható tárgyi emlékeket fűz le: értsd régi kártyanaptárakat vagy éppen sablonszöveges-SZOT üdülőből küldött nyári képeslapokat.
Viszont ha nem akarsz pénzt költeni ezekre az ötletes, kézzel készült, egyedi kiegészítőkre vagy írószerekre, amik ráadásul még környezetbarátok is, vedd fel a bevezetőben említett csodaszemüveged és irány az alapanyag-kincsvadászat, akár otthon is! Sosem tudhatod előre, hogy egy kis ügyességgel és fantáziával mi sül ki belőle…

 

Lazáry Fanni

(Forrás: Rózsa Miklóssal, a Fregoli Shop egyik tulajdonosával készített interjú.)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság