Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kállay-Saunders András is ott lesz a Sajtófesztiválon

Kállay-Saunders Andrással is találkozhat az, aki eljön május 11-én a Millenárison tartandó Sajtófesztiválra. A Megasztár korábbi versenyzője ezúttal nem énekelni fog, hanem a kérdéseitekre válaszol majd, de nyilván szívesen ad autogramot és interjút is.

 

Bár Kállay-Saunders András nem nyerte meg a Megasztár ötödik évadát, mégis ő az, aki a leginkább ki tudta használni a műsorral járó népszerűséget és ismertséget. Ráadásul komoly tervei vannak: érkezik az új videoklipje, nemsokára megjelenhet az önálló lemeze, s talán ő lehet az első hazai énekes, aki komoly nemzetközi sikereket érhet el. A tehetségkutató hatodik szériájának próba utáni szünetében mesélt nekünk a fiatal előadó a múltról, a jelenről és a jövőről.

 

Elég sok idő eltelt a Megasztár öt óta, mi történt veled az elmúlt időszakban?

A tehetségkutató végeztével rengeteg álmom teljesült, persze nem mindegyik, de jó úton haladok, hogy elérjem a céljaimat. Nagyon sok fellépésem van, a dalaimat játsszák a rádiók. Sokan azt mondják, nagyon ritka az, hogy valakinek ennyiszer mennek a számai a rádióban. Jelenleg több dalomat is pörgetnek. Talán a Fly, a Csak veled és az I Love You a legismertebb. Tehát minden jól megy, örülök. (nevet)

 

Milyen érzés volt, amikor legelőször meghallottad a dalodat a rádióban?

Pont vezettem akkor, így kocsiban hallottam meg a dalt. Elkezdtem ugrálni és örültem. Nagyon jó érzés volt.

 

Melyik dalodat szereted jobban, a Fly-t vagy az I Love You-t?

A Fly-t szeretem, az I Love You-t is szeretem, viszont az utóbbit sokkal jobban. Tudom, hogy kell egyfajta keményebb, gyorsabb ütemű dalt csinálni, hogy a diszkóban is lehessen rá táncolni. Így persze fogok olyanokat is készíteni, mert minél nagyobb közönségnek szeretnék megfelelni. Az I Love You az egy akusztikus vonal, természetesebb, aki ismer, az tudja, hogy én inkább ez vagyok, közelebb áll hozzám. Mindig szerettem csak egy szál gitárral énekelni, de persze tudom, kell buli számokat is csinálni.

 

Kik inspirálnak téged, kik azok az előadók, akik rád nagy hatással vannak?

Többek között kedvelem nagyon apukám zenéit (Fernando Saunders – a szerk.), de például ott van Bruno Mars, illetve a régiek közül is nagyon sokan: Michael Jackson, Stevie Wonder. Mindent hallgatok, nem csak R’N’B-t, nem csak rockot, így amikor írok dalokat, akkor szerintem máshogy gondolkodok.

 

Nincs tele a képed a bulvárlapok címlapjaival, nem cikkeznek rólad naponta, mégis keresett vagy, sikerült a köztudatban maradnod. Tudatosan kerülöd ezeket a médiumokat?

Persze voltak olyan dolgok, hogy András ezt csinálta, András azt csinálta, de ez kell az embereknek. Úgy gondolják: a rossz hír az pontosan a jó hír, ez érdekli őket sajnos. Arra figyelnek fel inkább, ha az van ott, hogy valamit rosszul csináltam. De nem nagyon érdekel mostanában. A barátnőmmel, Renivel már nem is igazán nézzük, hogy mit cikkeznek rólunk. Persze örülök, ha jót írnak rólam, de én például nem szeretem nézni magam. A videoklipet is csak párszor nézem vissza, hiszen nem azért van, hogy én állandóan azt játsszam otthon, hanem a rajongóknak. Amúgy nem azzal akarok kitűnni, ha behívnak a tévébe, akkor ugrálok egy kanapén vagy állathangokat utánozok, mert lehet: sokszor szerepelsz, de az nem jelenti azt, hogy jó az, amit csinálsz. Az esetek 90%-ában azért szoktak engem műsorokba felkérni, hogy a zenéről meséljek vagy éppen énekeljek. Ez pedig nagyon jó érzés. Remélem nem is fog máshogy alakulni a későbbiekben sem.

 

A mostanában megjelenő új videoklipednél miért pont Éder Krisztiánt (SP) kérted fel, hogy legyen a rendező?

Az I Love You-val nemzetközi sikereket szeretnék elérni, ezért úgy gondoltam, hogy nem csak a dalnak hanem a klipnek is olyan színvonalúnak kell lenni, ami külföldön is megállná a helyét. Nézegettem SP munkáit és nagyon tetszett, így őt kértem fel. Nem bántam meg, nagyon jól sikerült. Nagyjából 16 órán keresztül tartott a forgatás, már pár napja teljesen készen van, most a premiereztetést szervezzük.

 

Mennyi megtekintésre számítasz az új videoklip kapcsán?

Nekem főként nem az számít, hogy hányan nézik meg. Csomószor látom, hogy kiteszik különböző oldalakra a megtekintési számokat, aztán van olyan klip, aminél több a dislike, mint a lájk. Lehet, hogy megnézik 9 millióan, de az emberek felének nem tetszik. Inkább nézzék meg a videóimat kevesebben, de a tetsszen nekik, ez a legfontosabb.

 

Idén először kapott igazán nagy hangsúlyt az Eurovíziós dalfesztivál hazai kiválasztási folyamata. Beválogattak téged a legjobbak közé, hogyan életed meg az egészet?

Nagyon örültem, hogy beválogatták a dalomat az Eurovízióra. Két különbözőt adtam be a jelentkezéskor, ugyanis azt hittem, hogy olyat fognak választani, ami inkább ehhez dalfesztiválhoz közelebb áll. Aztán nagyon megörültem, amikor láttam, hogy az I Love You-t választották, ugyanis az vagyok én, ezek szerint pedig ez tetszett nekik. Nem nyertem meg, de legalább ott lehettem.

 

Több helyről lehetett hallani, hogy a fülesed az Eurovíziós éneklésed alatt tönkrement. Ez valóban így volt?

Igen, ha visszanézed a videót, akkor láthatod is, hogy intek a kezemmel, mert segítségre lett volna szükségem, de sajnos az nem jött. Ennek ellenére a zsűri nagyon jókat mondott a dalomról. De úgy érzem, hogy ha minden tökéletes, akkor sem jutok tovább a következő fordulóba, tehát nem szeretném erre fogni.

 

Szakmai berkekben többen arra fogadtak előzetesen, hogy a te dalod fog kijutni az Eurovízióra. Szerinted miért nem sikerülhetett?

Nem tudom megmondani, több helyről hallottam, hogy sajnálták a kiesést, de én például a Compact Disco számát nagyon szeretem, így megérdemelték, hogy ők mehessenek ki. Több nagyon jó dal is volt ott, például az egyik kedvencem Heinz Gáboré volt. Mindegy, majd jövőre újrapróbálkozom. (nevet)

 

Tényleg nehéz az élet a zenészeknek az illegális letöltések miatt?

Sajnos igen, itthon mindenki letölti a zenét. Lehet neked akár a világon a legjobb albumod is, nem fogsz tudni maximum 10 ezernél többet eladni új énekesként. Pedig ez nem azt jelenti, hogy ennyien hallgatnak téged, hanem ennyien vásárolják meg az albumod. A dalaim egyébként elérhetőek lesznek az iTunes-on is, Magyarországon és Amerikában, már csak a TV2-re várunk, hogy leokézza.

 

Mik a jövőbeni terveid, mire szeretnél fókuszálni az elkövetkezendő hónapokban?

Szeretném kiadni a lemezemet, most ez az egyik legfontosabb, ugyanis szeretném számos zenei oldalamat megmutatni. A dalok többsége kész, ugye már neked is mutattuk őket pár hónapja. Azokat szeretnénk megjelentetni. A másik nagyon fontos, hogy kint voltam Svédországban és énekeltetem egy duettet Alexanderrel. Jelen pillanatban az egyeztetések mennek, de ha minden jól alakul, két hónapon belül több mint 100 országban fog megjelenni a dal videoklippel, remélem ez összejön.

 

Ezek szerint, akkor nem szűnt meg körülötted a hajtás, ugyanannyi teendőd van, mint a verseny után?

Igen, számtalan interjú, fellépés, fotózás van, ugyanúgy, mint a Megasztár 5 után egy héttel. Nem állt meg az élet. Pedig egy csomóan mondták, hogy télen éhezni fogok, nincs fellépés. Pedig ez nem igaz, amiért én nagyon hálás vagyok, és remélem így is marad. Újságírók szokták kérdezni, hogy nem szeretnék-e nyaralni. Úgy gondolom, hogy ha lenne időm kikapcsolódni és elmenni pár hétre, akkor valamit nagyon nem csinálnék jól. Élvezem mindezt, nekem ez nem teher.

 

Helmeczi Krisztián

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság