Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Energiavámpírok

Ez most nem a Twilight Saga egy újabb epizódja lesz, de még csak nem is egy rosszul sikerült Vámpírnapló. Ráadásul csalódást kell keltenem: nem az érettségire való felkészülés lesz az, ami ebben a cikkben le fog szívni minket, hanem az energiaforrásainkat lopó „szörnyek”.

 

Ez most nem a Twilight Saga egy újabb epizódja lesz, de még csak nem is egy rosszul sikerült Vámpírnapló. Ráadásul csalódást kell keltenem: nem az érettségire való felkészülés lesz az, ami ebben a cikkben le fog szívni minket, hanem az energiaforrásainkat lopó „szörnyek”.

 

Hogyan spóroljunk a már amúgy is csökkenőben lévő energiaforrásainkkal? Hogyan csökkentsük le a rezsinket? Hogyan védjük a környezetünket?

Mielőtt még belefognánk a tanácsadásba, ne felejtsük el kiszámolni a karbonlábnyomunkat! Ez alatt egy személy vagy szervezet teljes – direkt és indirekt – üvegházhatású gázkibocsátását értjük, tehát szembesülhetsz az igazsággal: mennyi szén-dioxidot bocsátasz ki naponta, hetente, havonta, évente? A számításban segítséget nyújthat a www.karbonbolt.hu.

 

1. Hogyan csökkentsük a gázfogyasztást?

-  Egy fokkal lejjebb vesszük a termosztáton a hőmérsékletet, akkor 10%-ot spórolhatunk a havi gázszámlán. Ezen kívül ezzel még a gázkészülék élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

-  Használjunk programozható termosztátot. Ezzel napszak szerint tudjuk beprogramozni a kívánt hőmérsékletet, így amikor nem vagyunk otthon, és éjszaka lejjebb tudjuk venni a hőmérsékletet.

-  Régi ablakokat, bejárati ajtókat szigeteljük utólag, ezzel sok meleget bent tudunk tartani a lakásban, és természetesen sokat spórolhatunk így.

-  A fűtőtesteket ne fedjük le, és ne tegyünk elé, vagy fölé bútorokat. Így gyorsabban átmelegítik a lakást, és hamarabb kikapcsol a termosztát.

 

2. Kevesebb áram a lakásban, de hogyan?

-  Ha új háztartási gépet kell vásárolni, mindenképp válasszunk energiatakarékos, „A” vagy „A+” osztályú gépet. Ez elsősorban azoknál a berendezéseknél fontos, amelyek állandóan működnek, mint például a hűtő és a mélyhűtő.

Tudtad? Egy 300 W-os készülék 5 órai üresjáratban fölöslegesen 1500 Wh-t fogyaszt, 1 hónapban az 45 KWh. Egyszerűen egy kapcsolós elosztóval az összes készüléket lekapcsolhatjuk, ha már nem használjuk azokat.

-  Használj energiatakarékos izzókat, amik 80%-kal csökkentik az energiafogyasztást. (Igen, 80%!)

-  Magyarországon évente 2000 tonna használt elem keletkezik. Az újratölthető elemek ugyan egy kicsit drágábbak, de az első 5 feltöltés alkalmával megtérül az áruk.

-  A távirányítós konnektor áramot spórol és megkönnyíti, hogy a készülékeid ne maradjanak készenléti állapotban. Alkalmazható például tévéhez, számítógéphez, mikrohullámú sütőhöz, lámpákhoz. Főleg olyan helyekre jó, amit nehéz elérni, mondjuk állvány alatt lévő konnektorokhoz.

-  Sok pénzt és energiát spórolhatunk, ha a lámpa nem marad bekapcsolva véletlenül. A foglalatba épített mozgásérzékelőnek köszönhetően a lámpa önmagát kapcsolja ki és be, illetve egy beépített fényérzékelőt is tartogat nekünk a szerkezet, tehát természetes fénynél nem kapcsol be.

 

3. A Föld vízkészletének csupán 2,5 %-a édesvíz. Ne pazaroljunk!

-  Ha kertes házban élsz, van kutad, vagy tudsz esővizet gyűjteni, érdemes elgondolkodni azon, hogy ezekkel a forrásokkal hol tudod kiváltani az ivóvíz használatát, illetve azon, hogy miképp tudod másodjára is hasznosítani a mosogatáshoz, fürdéshez egyszer már használt vizet.

-  Folyatod a vizet a csapból fogmosás közben? Akkor egy-egy alkalommal körülbelül 5 liter vizet pazarolsz el, pedig a fogmosáshoz nagyjából fél pohár víz is bőven elég. Napi két alkalommal számolva ez a szokás évente több mint 3500 liter, azaz 3,5 köbméter elpocsékolt vizet jelent FEJENKÉNT – egy négytagú család esetében 100 mosásra elegendő víz spórolható meg egy évben, ha mindenki elzárja a csapot fogmosás és borotválkozás közben.

-  Maximum 5 perces zuhanyozásra lehet azt mondani, hogy harmadannyi víz folyik el közben, mint ha teleengednéd a kádad. Ha képtelen vagy 5 perc alatt befejezni a zuhanyozást, akkor vásárolj olyan zuhanyfejet, amely körülbelül feleannyi vagy még kevesebb vizet enged át a lukakon, mint a hagyományos zuhanyrózsa, de azt finom permetként szórja.

-  A csöpögő csapok kérdése: naponta 50-100 liter víz simán elcsöpöghet egy rosszul záródó csapból (170 literes egy normál kád!).

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság