Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A készpénz ideje lejárt

Pénzügyes rovatunkban minden hónapban közelebb hozunk hozzád egy elsőre bonyolultnak tűnő, de nagyon fontos pénzügyi területet, hogy bebizonyítsuk: ez nem csak a felnőttek terepe.

Ebben a hónapban a bankkártyák világában mélyedtünk el, segítségünkre pedig Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára volt. Ahogy ő fogalmazott: a paypass-képes telefon a jövő.

A DEBIT ÉS A CREDIT – MI A KÜLÖNBSÉG?

Bankkártyából kétféle van: debit- és creditkártya, azaz betéti és hitelkártya. Az elsőt egy folyószámla megnyitásakor kapjuk (vagy kérjük), és többek között a kártyás vásárlásokat (üzletekben vagy az interneten) intézhetjük vele a számlán rendelkezésünkre álló vagyon erejéig. Ennek költségei (éves kártyadíj, tranzakciós díjak) alacsonyabbak, mint a hitelkártyáé, és segítségével könnyen tudunk készpénzt is felvenni.

Hitelkártyával viszont már nem csak a számlán található saját pénzünket költhetjük el, hanem a kártyához kapcsolódó hitelkeretet is – tehát az aktuális költéseinkhez rögtönzött hitelt ad a bank, így átmenetileg nem a saját pénzünket használjuk. „Ebből kifolyólag a hitelkártya igénylésnek szigorúbb feltételei vannak. Egyrészt csak 18 év felett lehet igényelni hitelkártyát, másrészt a hitelkártya igénylésekor megnézik, hogy hitelképes-e az, aki a kártyát igénybe kívánja venni.

Mit jelent a hitelképesség? Megvizsgálják a kérelmező anyagi helyzetét: pl. van-e rendszeres jövedelme, képes-e arra, hogy a felhasznált hitelkeretet visszafizesse a banknak” – mondta Hornung Ágnes. A hitelkártya-szolgáltatás egyértelműen költségesebb a betéti kártyánál: magasabb az éves kártyadíj, a felhasznált hitelkeret után változó, de általában igen magas kamatot kell fizetni, ha az előírt határidőre nem kapja vissza a bank a pénzét, illetve nagyon költséges a készpénzfelvétel. Emellett persze vannak előnyei: ha figyelünk a határidőkre, akár kamatmentesen is használhatjuk a bank pénzét, vannak visszatérítési programok stb.

Középiskolásoknak (a 18. kor betöltéséig) a betéti kártyás folyószámla érhető el. Egyes bankok speciális diákcsomagot is létrehoztak tekintetbe véve, hogy a tanulóknak általában még nincsen állandó keresetük – de erről majd később.
 

KELL EZ NEKEM?

Kell. A bankkártyás fizetés sok szempontból előnyösebb, mint a készpénzes. Praktikus, hogy kevesebb helyet igényel, mint egy köteg bankó és egy zsák apró (ami amúgy is mindenkit zavar, és legtöbbünk csak le akarja passzolni). Ráadásul, a készpénzzel ellentétben, ha a kártyát ellopják, le lehet tiltani, így nem vész el a zsebpénz. A legtöbb banknál ezt már egy applikáción keresztül is meg lehet tenni, azonban érdemes elmenteni a bank 0-24-es telefonszámát, hogy azonnal tudjunk cselekedni, amint észrevettük a hiányt.

„Ma már Magyarországon nagyon elterjedt a bankkártyás fizetési mód. A pénzügyi szolgáltatások terén Európában mi a fejlettebb országok közé tartozunk” – véli az államtitkár. Az érintésmentes fizetési mód (paypass) bevezetése óta ez még egyszerűbb. Általános tévhit, hogy ennél a metódusnál (paypass) többször vonják le az összeget, ha a terminálon hagyjuk a kártyánkat. Természetesen ez nem igaz: a bankoknak is érdeke a biztonságos és megbízható rendszer kiépítése, mivel nem csak az államnak, de nekik is plusz költségekkel jár, ha az emberek készpénzt használnak, így a technológia folyamatos fejlesztésével próbálják a felhasználókat az elektronikus fizetésre bíztatni.
 

KÁRTYA UTÁN TELEFON

Amerikában és Kínában már teljesen elfogadott az okostelefonnal való fizetés, és Európában is egyre jobban terjed. Az NFC technológiát kihasználva egy app segítségével a telefonunk is képes paypassos kártyaként funkcionálni – Hornung Ágnes szerint ez a jövő. (Az NFC (Near field communication) egy rövid hatótávú kommunikációs szabvány okostelefonok és mobileszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel létrejövő rádiós kommunikációra.)

Az elektronikus fizetési módok megjelenésével a készpénz használata egyre jobban háttérbe szorul. Pár generáció kérdése, és valószínűleg már egyáltalán nem is lesz lehetőségünk fizikailag kezünkben tartani vagyonunkat. De nyugalom: sem a bankoktól, sem az elektronikus vásárlástól nem kell tartanunk. A biztonság kulcsa itt is a megfelelő tájékozódás, és – többek között – a PIN-kódok fejben tartása.

(Koós Niki)

 

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság