Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mik azok az állampapírok?

A DUE Tallózóban megjelenő Pénz+Ügyes rovat nyomán, itt egy kis online segítség,hogy jobban eligazodjatok a pénzügyi világban. Ehavi témánk az állampapírok!

Mik azok az állampapírok, miért kedvezőbbek más értékpapíroknál?

Az állampapírok értékpapírok: ez azt jelenti, hogy az állam hitelt vesz fel azoktól, akik az állampapírt tőle megvásárolják. Mivel egy ország áll az állampapírok mögött, és nem egy, a piaci viszonyoknak kitett cég, szigorú állami garanciát kapunk arra, hogy teljes mértékben biztonságban tudhassuk a befektetésünket az utolsó fillérig. Kibocsáthatják az állampapírokat nemzetközi pénzpiacokon, de a lakossági állampapírt – ahogy neve is jelzi – bármely állampolgár megvásárolhatja – számos országban, így Magyarországon is. A pénzpiaci és lakossági befektetők azért szeretik, mert lényegében kockázat nélkül biztos hozamot tud biztosítani. Ennek pontos mértéke persze az adott nemzetgazdasági és a világgazdasági helyzettől is függ.

Ez azt jelenti, hogy változott az állampapír-piaci helyzet?

Igen, az elmúlt 8 évben gyökeresen megváltozott. A 2018. év végi adatok alapján a forintban kibocsátott értékpapírok aránya a korábbi 35%-ról 80%-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy csökkent a magyar államadósság ún. devizakitettsége. Pozitív eredmény az is, hogy az állampapírok kétharmada már magyar intézményi vagy lakossági befektetők tulajdonában van, akik döntő többsége jellemzően futamidő végéig megtartja a befektetését, mert eleve nem spekulációs célból vásárolta azt. Ez azt is jelenti, hogy a befektetői kör stabilabb és a hozam is itthon marad, akár megtakarítás, akár fogyasztás formájában. Ha a papírokra kifizetett hozamokat a magyar lakosság itthon költi el (és nem külföldi kézbe kerül) akkor végső soron ez is a magyar gazdaságot, annak növekedését erősíti, további munkahelyeket teremt. A hozamok is jól alakulnak: ma az állampapírok – lekötési időtől függően – 2,5-4%-os kamatot is tudnak biztosítani. Hosszú távú lekötésnél (3-5 év) akár évi 4,2% is lehet a haszon. Ez mai körülmények között kifejezetten jó befektetést és teles biztonságot jelent.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság