Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Alumínium és fém. Hasznosítsuk újra!

A hulladékgyűjtés és feldolgozás napjainkban már egyre tudatosabb az emberek életében, olyannyira, hogy már az általános iskolában is felbukkanó tananyaggá vált, nem csak a közös foglalkozásokon, de a természetismeret órák keretein belül is találkozhatunk vele.

Bizonyára mindannyiunkban él még az emlék, mikor először ismerkedtünk meg a papír könnyű újrahasznosítása adta lehetőséggel és vidáman alkottunk újabb és újabb díszt, illetve játékot, saját szórakoztatásunkra, illetve iskolai feladatként. Na de mi a helyzet a fémekkel, illetve az elektronikai hulladékokkal?

Nem mindegy milyen fémmel van dolgunk

Ha a fémek újrahasznosításáról, illetve feldolgozásáról beszélünk, nem árt tudnunk, hogy ez a nagy halmaz is két csoportra bontható. A közszolgáltatásban két féle minőséget különböztethetünk meg, úgymint: vashulladékok és alumíniumhulladékok. A vashulladékok alatt értjük például az ónozott konzerves dobozokat, míg az alumíniumhulladékokat többek közt a sörös dobozok képviselhetik. A vashulladékok feldolgozása jóval nehezebb, mint társainak, és az értékük sem túl nagy. Ezzel szemben az alumíniumhulladék sokkal értékesebb, nagyobb is rá a kereslet, a fémfeldolgozó ipar segítségével pedig újra sörös doboz, vagy akár alumínium tömb válhat belőle, hisz végtelenszer újrahasznosítható.

 

Mit tehetünk ezekkel a hulladékokkal?

Az alumínium hulladékoknak rengeteg felhasználási formája lehet, új útjelző táblák születhetnek belőle, megjelennek ötvözetek formájában, csomagolóanyagként, illetve lehet belőle ismét fém. Ám nem kell rögtön az ilyen bonyolultabb kivitelezések felé tekintgetnünk, egy kis kreativitással szinte bármit készíthetünk belőle mi magunk is.

Habár egy kiürült üdítős doboz látványa nem is mozgatja meg annyira a fantáziánkat, számtalan lehetőséget rejt magában, hisz percek alatt válhat belőle csillogó ékszer, egyszerű mécses, apró sütiforma, vagy akár felspékelt virágtartó.

Ám ha nem vagyunk az alkotás hívei, illetve a gyorsabb módszereket kedveljük, vagy csak nem szeretnénk halmozni otthoni holmijainkat, a legegyszerűbb, ha rutinossá válunk a szelektív gyűjtésben, a fémgyűjtők rendeltetésszerű és tudatos használatában. És hogy mi is kerülhet ezekbe a szemetesekbe? Szelektíven gyűjthető az alufólia, a fém zárókupakok, illetve csomagoló dobozok. Ennél fogva tehát nem dobhatjuk bele a barkácsolásból megmaradt fém anyagokat, illetve az ételmaradékkal szennyezett fém hulladékok sem számítanak szelektíven gyűjthetőnek. A fémek szelektívgyűjtésére, mára már az oktatási intézményekben is lehetőségünk van, hisz egyre több helyen elterjedt a falra szerelhető prés használata.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság