Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Randi a neten

Az internet mindennapjaink részévé vált, ami nélkül nem tudunk Létezni. Nem is akarunk, mert hozzászoktunk, hogy kényelmesen elintézhetünk bármit: megírhatjuk a házinkat, vásárolhatunk, A közösségi oldalakon tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal, na meg persze ismerkedhetünk.

„Szia! Bocsi, honnan ismerjük egymást?” Nem árt feltenni a kérdést, mielőtt egy számodra ismeretlen személlyel hosszas beszélgetésekbe bonyolódnál, hiszen nem tudhatod, ki van a profil másik oldalán. Azért nem kell rögtön rosszra gondolni... Lehet, hogy tényleg egy srác/lány, akinek nincs bátorsága élőben megszólítani; de előfordulhat, hogy valaki szórakozni akar veled, netán egy „cukros bácsi” szemelt ki áldozatául. A kamu profilokat nem könnyű észrevenni, de léteznek rá módszerek. Íme, néhány jótanács, mielőtt találkoznátok: Ismerősök. Érdemes közös ismerőst keresned, és megkérdezni, mit tud az új „barátodról”. Hogyha semmit, vagy nincs ilyen személy, légy óvatosabb, különösen, ha valaki egy távoli országból talált rád a neten böngészve.

Adatlap, üzenőfal. Árulkodó jel lehet, hogy semmilyen személyes bejegyzés, komment nincs az idővonalán, vagy kevés adat van feltüntetve. Ha az iskola/munkahely meg van jelölve, egyszerű a dolgod: keress rá a megadott helyre és az ismerős nevére, így könnyen lecsekkolhatod. Vagy nézd meg, milyen rendezvényen jelentkezett be, keress róla fotókat és kérdezgesd. Tudod, a hazug embert hamarabb utolérik.

Fotók: túl szép, hogy igaz legyen. Az illetőről túl jó képek vannak, de nincsenek róla más által megjelölt képek? Hiányoznak a családi és barátokkal készült fotók? Ha utána akarsz járni egy kép valódiságának, illeszd be a Google képkeresőjébe, és rögtön kiderül, hogy esetleg nem egy külföldi modell lopott fotóiról van-e szó.

Ne ossz meg személyes dolgokat magadról! Ilyen a lakcímed; a hely, ahol suli után lógsz; és minden olyan infó, ami alapján titokban meg lehet találni téged, vagy amivel később zsarolni lehetne. Főleg a fényképekkel vigyázz, mivel ezekkel a legkönnyebb visszaélni. Amennyiben mindenáron képet szeretnél küldeni, csak olyat küldj, amit nyugodt szívvel posztolnál ki, mutatnál meg az osztálytársaidnak, szüleidnek, tanáraidnak is.

Üzenetek, üzenetek, üzenetek... Folyton jön a kifogás, hogy miért nem jó ma webkamozni? Ha hosszú ideje csak szöveges vagy hangüzeneteket váltotok, a személyes találkozót olyan helyre szervezd, ahol sok ember vesz körül titeket. Így, ha valaki ártó szándékkal akarna veled találkozni, azonnal tudsz segítséget kérni. Végre találkozunk! Úgy tűnik, minden rendben, régóta beszélgettek és elérkezett az első randi? Még ne dőlj hátra! Mielőtt találkoznátok, szólj a szüleidnek, egy barátodnak, hogy hová mentek, így bármi történik, nem vagy egyedül. Sőt, érdemes egy villámgyorsan elküldhető segítség- vagy „kimentést” kérő sms-t is betárazni és megbeszélni egy jó ismerőssel, hogy kimenekít, ha szükséged lenne rá. Persze, ezek sem óvnak meg a csalódásoktól, de ha kicsit is elővigyázatos vagy, nagy baj nem érhet!

(Bihari Bernadett Luca)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság