Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Fintelligence - Ha többet akarsz tudni a pénzügyekről

Miskolcon indult el az első magyarországi Fintelligence Pénzügyi Oktatási Központ. A Pénz7 részeként megrendezett Fintelligence konferencián 500 egyetemista vett részt, ekkor mutatták be a high-tech eszközökkel felszerelt, interaktív oktatási központot és kiállítótermet.

Ez egy olyan központ és kiállítóterem, ami a jövőben a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését tűzte ki céljául.

„A Pénz7 – teljes nevén Pénzügyi és vállalkozói témahét – egy Európa-szintű kezdeményezés, amihez Magyarország 2015-ben csatlakozott először. Mindig a European Money Weekkel egy időben zajlik, idén március 5. és 9. között rendeztük meg” – mondta a DUE Tallózónak Dr. Pál Zsolt a Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Karának egyetemi adjunktusa.
A program célja, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, és már a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat már fiatalon segítse abban, hogy bővíthessék ismereteiket. A Pénz7 célcsoportja tehát az általános és középiskolás fiatalok.


„A Miskolci Egyetem már régóta kulcskérdésnek tartja a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését. A Nemzetközi pénzügyek tanszéken az egyik fő kutatási területünk a pénzügyi kultúra, így most már második alkalommal ebben a témakörben rendeztünk konferenciát a Pénz7-en” – mondta Dr. Pál Zsolt.
„A Fintelligence konferencia egy kicsit különbözik a Pénz7 rendezvényeitől abból a szempontból, hogy míg a Pénz7 célcsoportja elsősorban az általános és középiskolások, addig a konferencia az egyetemi hallgatóságnak és a pénzügyi szektor szereplőinek szól. Idén több mint 500 fő vett részt rajta.”


A Fintelligence pénzügyi oktatási centrumot a konferencia első napján adták át Miskolcon március 8-án. Az országos intézmény első bástyája ez, a Fintelligence más nagyvárosokban is megjelenik majd. A Miskolcon létrejött központ egy rendhagyó kiállító- és oktatóterem egyben: pénzügyekkel, pénzügyi tudatossággal kapcsolatos tárgyakat, interaktív eszközöket tekinthet meg az ide látogató. Az oktatóterem kialakításának fő támogatója az OTP, az MFB és a MasterCard volt, de rajtuk kívül is számos pénzügyi szektorbeli kiállítópartner megjelenik. A termet hosszútávon középiskolásoknak szánt, pénzügyi tudatosságról szóló tréningek fogják megtölteni, emellett a Miskolci Egyetem pénzügyi tantárgyainak oktatása során is használni fogják. Dr. Pál Zsolt kiemelte ezek közül a pénzügyi kultúra nevű tantárgyat, ami tavaly indult el a Miskolci Egyetemen és mindeddig egyedülálló az országban. Ez nem csak pénzügyi alapfogalmak ismertetését tűzte ki céljául, szeretné a pénzügyi tudatosságot fejleszteni a lakosság/hallgatóság körében – ez pedig egybecseng a kormányzati törekvésekkel is. A kormány pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiájának része az is, hogy a felsőoktatási intézményekben minden karon lehessen és kelljen pénzügyi kultúrával kapcsolatos alapismereteket oktatni.


„A diákok részéről pozitív volt a fogadtatás, 64 hallgató vette fel szabadon választható tárgyként első évben” – mesélte a tárgyról az adjunktus. A Fintelligence oktatási centrum egy high-tech oktatóterem, ahol az infrastruktúra minden igényt kielégít. Moziba illő vetítő, okostábla, bankjegyszámláló, és számos más pénzkezeléshez használt eszköz segíti az oktatást. Saját bankjegyet is használ a központ: ez a Fint. Ezen kívül egy 500 kilós, antik páncélszekrényt is kinyithatnak a diákok. A kiállítási részben bankjegyeket, érméket, kötvényeket, perselyeket, mechanikus számológépeket gyűjtöttünk össze, illetve a partnerek digitális kiállításai láthatóak.

 

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság