Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Védekezz okosan - a diákmunkák buktatói ellen

Fesztivál, buli, nyaralás a haverokkal, a tandíjról nem is beszélve – ezek mind olyan dolgok, amik nem kevés pénzbe kerülnek, a válság óta pedig nem igazán lehet anyuék zsebében kotorászni. A pénz sajnos nem hullik a fáról, nyakunkba kell hát venni az igát...megmondjuk, mire vigyázzatok!

 

A diákmunka és annak korlátai

Munkát akkor vállalhatsz, ha elmúltál legalább 15 éves. Ha ez megvan, akkor is csak olyan munkát végezhetsz, ami tanszünetre esik, valamint előtte a szülővel alá kell íratni az ehhez szükséges papírokat. Egy évvel később – ha nem is óriási mértékben –, de könnyebb dolgod lesz. Ha betöltöd a 16-ot, akkor már a szülői beleegyezés nem kell ahhoz, hogy munkát vállalhass. Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője óvatosságra int – hiába vagy 16, a szüleid akkor is több tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, ezért tanácsos nekik is megmutatni bármiféle papírt, mielőtt aláírod.

Mivel nem a 18. századi Angliában vagyunk, bizonyos korlátok vonatkoznak arra, hogy milyen munkát végezhetsz. Törvény mondja ki, hogy nem végezhet 18 éven aluli személy olyan munkát, ami nagy fizikai megterheléssel jár. Tehát fájdalom, de 17 évesen nem te fogod kifúrni a négyes metró maradék szakaszát és nem hozhatod fel a bányából a szenet sem. Ugyan ez vonatkozik az éjszakai műszakra is. Célszerű felkeresni egy diákszövetkezetet (a neten tucatjával találsz), ahol tájékozódhatsz arról, hogy milyen munkák érhetőek el a számodra.

 

Felnőttként…

Ha betöltöd a 18. életévedet, akkor olyan munkát végezhetsz, amilyet akarsz. Vagy még inkább amilyenhez jutsz… Megkereshetsz diákszövetkezeteket is, ha tanulsz, de vállalhatsz rendes szerződéssel is munkát. Dolgozhatsz éjszaka, fúrhatod a metrót is, ha szeretnéd. Arra viszont mindig nagyon figyelj, mit írsz alá. A szerződés rád nézve és a munkáltatóra nézve is kötelező. Gedeon András felidézett egy esetet, ami pár évvel ezelőtt történt: Egy vidéki városban egy fiatalember gyakornoki állást kapott egy étteremnél (a srác felszolgálóként végzett és ilyen gyakornoki munkára is vették fel), ám végül a város főterén kötött ki, kezében egy tucat szórólappal, ami az éttermet reklámozta…

Az internet ma már a zsebedben van, használd is! A barátaidra is érdemes hallgatni – ha ők már próbáltak egy munkahelyet, ahol nem fizették ki őket, vagy csak nagyon nehezen, akkor értelemszerűen tanulj az ő kárukon és kerüld el őket. A diákszövetkezetek ezért jelentenek egyfajta védőernyőt, ők tudják, ki a megbízható munkaadó.

 

Balesetek

A munka veszélyes dolog. Dolgozhatsz bitang méretű gépek között, zajos helyen, hideg helyen, ezer és egy veszélyforrás vesz körül. A munkáltatónak kötelessége gondoskodni arról, hogy téged ne érhessen baleset (a saját hibádról persze nem ő tehet). Ez egyrészt magában foglalja a munkavédelmi eszközöket (sisak, szemvédő, fülvédő, mikor mire van szükség), másrészt a balesetvédelmi/tűzvédelmi tájékoztatást (azt a gombot ne nyomd meg, azzal a nagy piros hengerrel kell tüzet oltani stb.)

Az a legtisztább, ha a munkaadó teljes neve és lakcíme szerepel a szerződésben, így bármi baleset történik, őt megtalálják, és (ha bíróság megállapítja a felelősségét) felelősségre vonják.

 

Kártérítés baleset esetén

A kártérítést bíróság ítéli meg, egy hosszas és méregdrága procedúra után. Ez a procedúra akkor veszi kezdetét, ha téged valami súlyos baleset ért (tehát az nem elég, ha elvágod az ujjadat a papírral). Itt viszont mindegy az, hogy idénymunkát végzel-e, vagy szerződéssel gürizel 12 órát, ha letépi a bal kezedet a gép, abból azért mindenképpen vizsgálat lesz.

Ki ellenőriz?

Az ellenőrzéseket az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség irányítja. Az ellenőrzést a megyei és fővárosi kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi felügyelői végzik. Ha úgy gondolod, hogy a munkahelyeden nincsenek biztosítva a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök (például csukott szemmel kell hegesztened, mert nincsen sisak, vagy a targonca villáján kell egyensúlyoznod három méter magasan, mert nincs létra) és körülmények, akkor hozzájuk kell beballagni és szólni, hogy szerinted ez így nem kóser.

Túlképzett?


Főleg a diplomásokat riogatják azzal, hogy nem fogják őket bizonyos munkákra alkalmazni, mert túlképzettek. Az igazság az, hogy ezt nem rögzíti törvény. A munkaadó meghatározhat minimumokat (nem lehetsz pilóta, csak azért, mert a szimulátorban már csukott szemmel lövöd ki az ellenséges vadászgépet), de maximumot nem. Az már más kérdés, hogy mindenki igyekezzen a képzettségének megfelelő munkát szerezni, persze tudjuk, hogy ez a mostani helyzetben azért eléggé körülményes, gondoljunk csak az állandó „Bölcsész = gyorséttermi dolgozó diplomával” poénokra – sajnos van valóságalapjuk.


NMZS
Fotó: Csiszár Dorottya
(Másodközlés a DUE Tallózó szeptemberi számából)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság