Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kíméld a készpénzt a suliban!

Eleged van a sorban állásból a suli büféjében? Bosszantó, hogy sokszor nem tudsz nagyobb címletű bankjeggyel fizetni, mert nincs elég visszajáró? A Pénzügyminisztérium az új tanévben egy nemzetközi szinten egyedülálló projekttel az iskolai készpénzforgalom csökkentését kívánják elérni.

Eleged van a sorban állásból a suli büféjében? Bosszantó, hogy sokszor nem tudsz nagyobb címletű bankjeggyel fizetni, mert nincs elég visszajáró? Lehúzza a zsebedet a sok fémpénz? A Pénzügyminisztérium (a Mastercard Magyarországi Képviselete és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésével) az új tanévben egy nemzetközi szinten egyedülálló projektben vesz részt, amellyel az iskolai készpénzforgalom csökkentését kívánják elérni. A projekt 2019 tavaszáig tart, amiben 15 iskola vesz részt szerte az országban. Balogh Lászlóval, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk a programról.

 

A Pénzügyminisztérium segít

„Érdemes pénzügyi tudatra ébredni” – jelentette ki Balogh László, majd hozzáfűzte, a Pénzügyminisztérium egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok már gimnazista, sőt általános iskolás korukban találkozzanak a készpénzkímélő fizetési módokkal. Szeptembertől már tettekkel is ösztönzi a minisztérium a diákokat: első körben POS (banki fizetési) terminálokat telepítenek 15 pályázó középiskola büféjébe, ezen kívül támogatják az elektronikus fizetést a menzabefizetés és a tankönyvrendelés esetén. A program része az Okosan a pénzzel! címet viselő, a kormány által elfogadott nemzeti pénzügyi tudatossági stratégiának.

 

„Fontos, hogy a magyar iskolákban is azokkal a modern, XXI. századi eszközökkel lehessen fizetni, mint a mindennapokban. A diákoknak érdemes látniuk már az iskolákban is, hogy ez a rendszer jól működik a gyakorlatban. A büfékben, az ebédbefizetés során sokkal kényelmesebb, hiszen csökkenthető a sorban állás, nem kell aggódni a visszajáró miatt, aminek a pontos kiszámolása akár vásárlónként egy percet is igénybe vehet. A gyerekeknek tudniuk kell arról, hogy ma már mobiltelefonos applikációkkal is fizethetnek, a készüléküket pedig szinte mindig maguknál tartják ” – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

 

Balogh László szerint a pénzügyi tudatosságról e mellett a pedagógusoknak, szakértőknek is beszélniük kell a fiatalokkal. A tanórán elhangzó megoldásokkal, módszerekkel pedig ősztől gyakorlatban is találkozhatnak.

Nemzetközi mérések is alátámasztják, hogy szükség van az indokolatlan, túlzott készpénzhasználat csökkentésére. „A számok szerint Magyarországon a GDP-hez mérten kétszer annyi készpénz van forgalomban, mint az EU átlagában, négyszer annyi, mint a skandináv országokban. De a tendencia az, hogy készpénzre egyre kevésbé van szükség” – fogalmazott a Balogh László, majd hozzátette: „A magyar GDP közel 14 százalékát teszi ki a teljes, forgalomban lévő készpénzállomány, melynek előállítása, biztonságos tárolása, napi szállítása, feldolgozása közel 500 Mrd Ft-os költséget jelent az országnak. Készpénzkíméléssel, az EU átlag beállításával már a felére lehetne csökkenteni ezt az összeget.”

 

 Amennyiben az iskolában megjelennek a modern lehetőségek, azok a gyerekek (és szüleik) is fontosnak tartják majd a bankkártya használatot és a hozzá kapcsolódó bankszámlanyitást akik, eddig ódzkodtak ettől. „Hiszünk benne, hogy életre szóló gyakorlati tudást és tapasztalatot nyújtunk át a tanulóknak, így ha felnőtté válnak, számukra már evidencia lesz a kártyahasználat, illetve egyéb elektronikus fizetési megoldások használata ” – fogalmazott.

 

Ha a program sikeres lesz, 2019-től egyre több iskola számára nyílhatnak új utak a készpénzkímélő megoldások alkalmazásában. Eredetileg 10 iskola vehetett volna részt Pénzügyminisztérium mintaprojektjében, de a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően még újabb 5 oktatási intézménynek adtak lehetőséget a részvételre. Örömre ad okot, hogy a pilot – vagyis próba – projekt minden egyes résztvevője, beleértve az önkormányzatokat is, nyitott az újdonságokra. A Pénzügyminisztérium reméli, hogy nem csak a nagyobb városok gimnáziumait és szakgimnáziumait, de a vidéki középiskolákat is megszólíthatják majd a későbbiekben.

„Bízom a fiatalokban. Fogékonyak a XXI. századi megoldásokra. Várjuk az ötleteiket és javaslataikat, hogyan tudnánk még innovatívabbá tenni a most induló készpénzkímélő iskolai projektet, például új FinTech megoldások segítségével” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

(Lami Krisztofer)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság