Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hallgatni Aranyt! - MMA

Rátóti Zoltán Jászai Mari- és Magyarország Érdemes Művésze díjakkal kitüntetett színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az Arany János Emlékév kapcsán rendhagyó ötlettel állt elő.

Az ötlet maga, hogy a költő 200. születésnapjának alkalmából jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában.

A hangzóanyag az MMA weboldalán (www.hallgatniaranyt.hu) keresztül önálló tárhely kialakításával lesz könnyen hozzáférhető, mely nagyon jól használható majd oktatási anyagként, hazai és határon túli érdeklődők számára is. A több mint 200 művet ismert művészek közreműködésével jelenítik meg. 

 

Honnan jött a „Hallgatni Aranyt!” ötlete?

Korábban már szerettem volna Arany műveiből összeállítani egy önálló estet. Aztán láttam, hogy milyen sokan hoznak létre az Arany-évforduló kapcsán önálló előadást, ezért arra jutottam, hogy nekem sokadikként fölösleges. A Művészeti Akadémia hitvallása, hogy a most élő, kortárs művészek alkotásait figyelemmel kísérje, de a múltban fellelhető értékeknek is emléket kell állítania. Így jött az ötlet, hogy fogjunk össze, és művészek szavalják el az életművét.  A projekt kivitelezésének megkezdésekor irodalomtörténész szakértők bevonásával kirajzolódott, hogy a teljes életmű ilyetén feldolgozása kivitelezhetetlen, ezért szűkítettünk a 200. születésnapra rímelve 200 műre.

 

Mi a cél a programmal?

Több mint 70 művészt kértünk fel a közreműködésre, így a kezdeményezés nemcsak a költőnek állít emléket, hanem korunk kiemelkedő színművészeinek előadása által művészi korlenyomatot is örökül hagy. A weboldal, amin ezeket a műveket közzétesszük, teljesen ingyenes és mindenki számára elérhető lesz, így az egyik célja, hogy áttekintést adjon Arany életművéről. Ezenkívül, mivel mindenki számára elérhető lesz, remélhetőleg a középiskolások, egyetemisták is látogatják majd.

 

Ön szerint meg lehet szerettetni a fiatalokkal úgy a költészetet, hogy ismert művészek szavalják el Arany verseit?

Én azt remélem, hogy a nagyon sok különböző színész-egyéniség, aki részt vesz a programban, kellően fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy nagy kincs rejlik a magyar költészetben. Abban is bízom, hogy a népszerűsítő roadshow által jobban eljut a weboldal híre és értéke a célcsoportokhoz. Egyébként szerintem minden a hitelességen múlik. A klasszikus versmondással is lehet éreztetni, hogy mennyi minden rejlik egy versben. Ehhez hozzátesz az, hogy Arany nyelvezete és drámaisága magával ragadó.

 

Kik azok a művészek, akik részt vesznek a programban és miért rájuk esett a választás?

A projekt rendezőjével közösen válogattunk a magyar színművészek legjavából, Markovits Ferenc tapasztalt hangjáték- és rádiós rendező jól ismeri a magyar művészek versmondó kvalitásait. Minden korosztályban gondolkoztunk a fiatal pályakezdőktől az érett korú művészekig. Az ország vezető színészei és határon túli ismert színészek is részt vesznek a projektben.

 

Arany mely versei állnak legközelebb önhöz és miért?

Erre csak általános választ tudok adni: éppen amelyiket olvasom. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van alkalmam az összes felvételt végighallgatni, nem csak azokat, amiket én mondok el. Minden versnél újra rádöbbenek, hogy amikor kedvenc Arany-művet választ az ember, akkor a bőség zavarával küzd. Mindegyik versben találni egy-egy olyan sort, amiért érdemes elszavalni.

 

Van még olyan magyar költő, akinek szívesen rendezne hasonló programot?

A hosszú távú tervem az, hogy minden nagy klasszikus költőnknek legyen saját sorozata Vörösmarty Mihálytól kezdve Vajda Jánosig. Sokan megérdemelnének egy ilyen volumenű produkciót.

 

(Szakmáry Evelin)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság