Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bankkártyával az iskolai büfében? Igen!

A Készpénzkímélő Iskolák tesztprogramban 14 vidéki és budapesti középiskolában, eddig 19 banki fizetési terminált telepítettek. Az újításokról Somlay Reginával beszélgettünk, aki 2008 óta a készpénzkímélő Óbudai Árpád Gimnázium büfése.

A korszerű bankkártyás és mobilfizetés a mindennapi életünk része. A bevásárlóközpontokban, éttermekben, szuper- és hipermarketekben, egyre több kisboltban és kávézóban már régóta lehetséges a gyors és kényelmes kártyás fizetés. Csak idő kérdése volt, hogy az iskolákban is megjelenjenek. 

Mikor derült ki, hogy eljött a kártyával fizetés korszaka?

2018. június 15-én szóltak a lehetőségről, amibe bele kellene vágni, és a következő ősztől ez a terv meg is valósult. Szeptember elején, iskolakezdéskor telepítették a szükséges felszerelést, a POS-terminált. Gyorsan ment a munka, egy nap alatt végeztek vele.

Érzékeli a változást ebben az évben? Mennyire lett népszerű a kártyás vásárlás?

Természetesen érzékelem. Ezelőtt nem volt hasonló fizetési alternatíva, és bár a készpénzes vásárlás még mindig népszerűbb, egyre többen vannak, akik a bankkártyát preferálják, körülbelül a vásárlók 25-30%-a.

A diákok korábban is szerettek volna már bankkártyával fizetni?

Többen érdeklődtek korábban, hogy lehetséges-e ez a fajta fizetési mód, de akkor még nem tudtam, hogy az iskola nemsokára partner lesz benne. A diákok nagyon örültek, mikor kiderült, hogy mégis tudnak a kártyájukat használni.

Sok gyereknek volt bankkártyája az elején?

Nem, akkor talán naponta egy ember fizetett kártyával. Mára azért megnőtt ez a szám, és a bankkártyán kívül többen fizetnek a mobiltelefonjukkal is.  A telefon tényleg a legegyszerűbb és legkényelmesebb, hiszen mindig a zsebükben van.

Könnyebb, gyorsabb lett a munkája?

Az elején meg kellett szoknom, de már néhány másodperc alatt kiszolgálom a diákokat így is. Talán mondhatjuk, hogy dinamikusabb lett a vásárlás, hiszen egy szünet alatt ki tudom szolgálni a gyerekeket.

A tanárokra is jellemző a bankkártya használat?

Természetesen. Ők is örülnek, hogy van más lehetőségük fizetni, ha éppen nincs náluk készpénz. A kártya megkönnyíti a vásárlást.

Növelte a büfé népszerűségét a bankkártyás fizetés?

Igen, határozottan. Sok új arcot látok mostanság, akik eddig nem jöttek. Örülök is ennek.

(Pap Rebeka)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság