Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Októberfeszt, München - és ráébredsz, mennyi sörcimborád van

…hirtelen nem is tudtam visszaidézni, hol kezdődött az egész forgatag; arra pedig, hogy hol van a vége, még csak tippem sem volt.

Faltól falig sörpadok, mosolygó arcok, bögyös lányok, asszonyok, méteres tálcák félméteres kolbászokkal, stüszi-kalapos férfiak az asztalon táncolva, szemben pedig tornyot építenek a söröskorsókból – mindjárt el fog dőlni. Csak megérkeztünk, csak körül néztünk, még a sört ki sem hozta a bivalyerős bajor nő, és én már úgy érzem, ittas vagyok.

A kellemes őszi napmeleg teljes mértékben ehhez a fesztiválhoz termett. Aki ellátogat legalább egyszer az müncheni Októberfesztre, minden bizonnyal a leghedonistább népünnepélyen találja magát. A szó szoros értelemben egy vurstliba érkezel, ahol egymást érik a hullámvasutak, céllövöldék és körhinták. No, meg persze ne feledkezzünk meg a fesztivál ikonikus, 50 méteres óriáskerekéről sem! Lehet domboldalon akklimatizálódni, miközben megeszed az első pereced, aztán be kell vetned magad a forgatagba. Kicsit nehéz átlátni a rendszert, de pillanatok alatt rendeződni fog a fejedben minden, ha kérdezel. És bizony ez a titok nyitja, bátran kérdezz, és egyből mindent megtalálsz! Az Októberfesztnek nincs külön belépője, csak a sörsátraknak, amelyek akár 10 000 férőhelyesek is lehetnek. A beugró kb. 3 eurónál kezdődik és olyan 30 euróig terjed, de ahová ilyen magas a belépő, ott ez teljes mértékben le is fogyasztható. Egy korsó sör 9 eurónál mozog, egy korsó egy literes (ne aggódjatok lányok, hipp-hopp le fog csúszni, higgyétek el!), és egy sátorban, ha lenne rá mód, napokat is el lehetne tölteni. Folyamatosan az egekben van a hangulat és hirtelen több ezer sörcimborád lesz.

Két dologra készülj fel:

• Itt az emberek fele népviseletben nyomul. A férfiaknál ez bőrnaci, térdzokni, stüszi-kalap. A pirospozsgás arc kötelező kiegészítő. Lányoknál pedig a tündérien szexi dirndl.

• Itt bizony koccintunk sörrel (különben is Bëlga: „Tévedés, hogy Arad miatt nem koccintunk sörrel, Bort ivott mindenki a Bach-korszak alatt.”). Szóval koccintunk sörrel, sőt, állandóan koccintunk, és mindenre, mindenkivel koccintunk!

És tényleg igaz, hogy itt vannak a legjobb fejek, mert a fiatalabbaktól az idősekig felelősséggel fogyasztanak alkoholt és kulturáltan érzik jól magukat.

Balogh Bea

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság