Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ha csúszol, még fontosabb a biztonság!

A síelés szerelmesei naponta lesik a hójelentéseket és már számolják a napokat, hogy mielőbb kedvenc téli sportjuknak hódolhassanak valamelyik környező ország pályáján. A síelés veszélyes, még a legbiztonságosabb pályán, a legjobb síelőt is érheti baleset.

A biztosítások a fájdalmakat, a sérülést, a felszerelés elvesztését megelőzni nem tudják, de annak anyagi terheit átvállalhatják a biztosítással rendelkezőtől. Arra a kérdésre, hogy mit ajánlunk az utazónak az utazás előtt, a válasz egyértelmű: ne induljon el utasbiztosítás nélkül!

 

MIKOR KÖSD MEG?

Még az indulás előtt, tehát külföldi út esetén már a magyar határ átlépése előtt meg kell kötni a biztosítást, különben nem érvényes. Ha autóval utazunk, úgy javasolt „assistance kiegészítő biztosítás” kötése is, ami elhanyagolható tétel egy autó esetleges elszállításának és javíttatásának költségéhez képest. Az assistance biztosítás tartalmazhatja a helyszíni javítás mellett a szervizbe vontatás, az alkatrészcsere, vagy akár még a szállás költségét is. Az autós a nap 24 órájában kérhet segítséget, akár a saját anyanyelvén is. Ezt érdemes megemlítened a szüleidnek.

 

MIRE FIGYELJ, MIKOR BIZTOSÍTÁST VÁLASZTASZ SÍELÉSHEZ – VAGY MÁS TÉLI SPORTHOZ?

Személyre szabott legyen, igazodjon a programodhoz (nem mindegy például, hogy városnézésről vagy hódeszkázásról van szó). Vagyis nyújtson fedezetet a várható kockázatokra (pl. törés), és olyan összeghatárokat tartalmazzon, amelyek várhatóan elégségesek lesznek egy esetleges balesetnél.

Mindig tudnunk kell, hogy pontosan milyen kockázatra nyújt valójában fedezetet a biztosító. Figyelni kell a biztosítás kiválasztásánál arra, hogy tartalmazza-e például a síelés vagy a hódeszkázás kockázatát, esetleg más extrém sportnak minősülő tevékenység fokozottabb kockázatát (pl. a pályán kívüli szűzhavon való lecsúszást) avagy kiegészítő sportbaleset biztosítást kell még kötnünk hozzá. A bankkártyákhoz járó – általában alapszintű – biztosítás esetében is érdemes alaposan ellenőrizni a fedezetek megfelelőségét. Gondoljuk át, hogy megéri-e akár több millió forint kifizetését kockáztatnunk, mert nem volt meg a szükséges biztosítási védelmünk. Lényegében ugyanez vonatkozik az utazási irodák által felkínált, csomagban foglalt „átlagos” biztosításra is.

Síelésnél a legjelentősebb kockázat a pályán történő baleset, ezért külön érdemes odafigyelni, hogy egy alap utasbiztosítás milyen szolgáltatásokat nyújt a téli sportokra. Fontos tudni, hogy az alapbiztosítás általában a kijelölt pályákon biztosítja a síelőt, a pályán kívüli, tiltott területen síelőt kizárja a kockázatviselésből. Ha valaki pályán kívül akar síelni, akkor mindenképpen érdemes extrém sportokra érvényes biztosítást kötni, amely kimondottan ennek a kockázatát fedezi.

Nagyon fontos, hogy biztosításunk tartalmazzon felelősségbiztosítási elemet is, hiszen másoknak is okozhatunk akaratlanul kárt vagy balesetet, és bizony ezért perelhetőek leszünk. A károkozónak meg kell térítenie a károsult felszerelésében okozott anyagi káron túl adott esetben a munkából való kiesés miatti elmaradt jövedelmet, az eljárási költséget, a gyógykezelés, valamint a jogi képviselet díját is. Egy ilyen kártérítés akár a több millió forintos nagyságrendet is elérhet, amelyet nemigen tudunk magunk kifizetni. Apró betűs és hosszú, de sok fejfájástól megkímél, ha az általános szerződési feltételeket (ÁSZF) átnézed, hogy a drága felszerelés is része-e a biztosítási védelemnek.

 

MENNYIRE SZABAD LAZULNI?

A sport esetében is csínján kell bánni az alkoholfogyasztással, mert ha balesetet okozol ittasan, egyáltalán nem biztos, hogy fizet a biztosító. Ez az ittasság mértékétől, az okozott kártól és az adott ország gyakorlatától is függ, ahol síelünk, hogy mi történik. Ha nagyon súlyos balesetről van szó, akkor a károkozót valószínűleg szondáztatják. Bizony előfordulhat, hogy a biztosító nem térít, így nem érdemes kockáztatni. Szóval a forralt borok fogyasztását inkább a síelés utáni időszakra hagyjuk.

 

NA ÉS MENNYI?

Mennyire terheli meg pénztárcánkat egy utasbiztosítás? Egy átlagos biztosítás költsége nagyjából egy jó kávé árának felel meg, elhanyagolható tétel egy utazás költségvetésében, hiszen napi 300 és 500 forint között van. Az utasbiztosítási piacon 14 hazai szereplő tevékenykedik, a biztosítások igazán kényelmes módon, online megköthetőek, beleértve a több terméket felvonultató online független közvetítői oldalakat. Biztosítói oldalak felkeresése esetén érdemes legalább 2-3 eltérő terméket összehasonlítani, és rászánni utazás előtt egy kis időt a megfelelő biztosítás kiválasztására.

 

A rovatot a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság