Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Re-szervezetek

Az egész történelem folyamán civilizációk alakultak ki, virágoztak, majd a legtöbb esetben hanyatlani kezdtek és elpusztultak. De vajon miért? Legtöbbször azt a magyarázatot kapjuk, hogy az erőforrások kiapadtak.

 

 

Ahhoz, hogy ezt a továbbiakban elkerüljük, számos lépést meg kell tennünk bolygónk és gyermekeink jövőjének biztosítása érdekében.

Nem csak a világon, hanem már Magyarországon is működik számos olyan szervezet, ami a fenntartható fejlődéssel, a környezetünk védelmével és az újrahasznosítható energiaforrások kitalálásával foglalkozik. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen szervezetet, amelyekhez te is bármikor csatlakozhatsz!

 

utajovobe.eu

Egy kiváló honlap mind a tanulók, mind a tanárok részére. Tökéletesen összefoglalja mindazokat a témaköröket, amit a fenntartható fejlődés fogalmába érthetünk. A honlap célja, hogy segítse a középiskolai tanárokat abban, hogy hogyan építsék be a környezeti nevelést az általuk oktatott tantárgyakba. A hetente frissülő hírek rovatban, pedig érdekes, nem mindennapi cikkeket olvashatunk a témakörrel kapcsolatban.

 

Pangea Egyesület

Hivatásosak és önkéntesek közreműködésével a Bakony lábánál fekvő Pénzesgyőrön dolgozik „a fenntarthatóságot szolgáló Emberért”. A környezeti nevelési programon belül terepórákat és erdei iskolákat tartanak a diákoknak, földtani ismeretterjesztő előadásokat visznek az iskolákba és a Süni-tábort is ők szervezik. Emellett három egyetemi terepgyakorlat lebonyolításában részt vesznek, illetve a külföldi tanulmányutak sem maradnak ki programkínálatukból. Céljuk nem más, mint hogy a gyerekekben kialakítsanak egy környezettudatos világképet, és hogy a fiatalok a környezeti problémák iránt fogékony és azokat megoldani tudó felnőttekké váljanak. A fenntartható gazdálkodásuk 2001 óta működik: a gyümölcsöst csak a biotermesztésben használható módszerekkel kezelik, a kaszálórétek értékes növény- és állatvilágát pedig mesterségesen próbálják fenntartani.

 

ZÖFI – Zöld Fiatalok Egyesülete

A nyolcadik kerületben található szervezet egyik célja, hogy integrálják a hátrányos helyzetű lakosságot. A Szocbringa programjukkal például megtanítják őket a bringaszerelésre, mint szakmára. Az egyesület afrikai termékeket vásárol és megpróbálja azokat más, hazai piacokon árusítani a Fairtrade projekt keretein belül. Az Ehető kertek ötlete betekintést nyújt diákoknak és felnőtteknek egyaránt a városi mezőgazdaság és a városi ültetés mikéntjébe. A Tükörben a világ utazó-kiállítás pedig 12-18 éveseknek szól: a környezetvédelem eszméjét terjesztik, s az elméleti előadást a gyakorlatban is felhasználhatják a fiatalok: ételeket főzhetnek friss alapanyagokból, vagy Tetra Pakból készíthetnek pénztárcákat.

 

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Célja, hogy fenntartható, azaz környezetbarát és etikus fogyasztásra és életmódra neveljen. Nemcsak az energiaforrásaink, hanem a vásárlási szokásaink is lehetnek fenntarthatóak. A szervezet megfogalmazta a tudatos vásárló 12 pontját, ami nem csak környezetvédő, hanem pénztárcabarát tanácsokkal is ellát minket. A honlapra folyamatosan kerülnek fel a cikkek nem csak fogyasztóvédelem, hanem például étel-ital, ép test, otthon és iroda kategóriákban is. Aki mélyebbre akar ásni, annak is segít a weboldal: mik a veszélyes termékek, hol lehet panaszt tenni egy termékkel kapcsolatban, mivel takaríts otthon, hogy környezetbarát maradj stb. kérdésekre mind-mind válaszokra lelünk.

 

Cellux Csoport

Egy igazán kreatív csapat, akiknek van az a bizonyos kincseket meglátó csodaszemüvege. Figyelik a világot, a környezetüket: a saját eszközeikkel igyekszenek a fenntarthatóság és a felelős gondolkodásmód kérdéseit megvizsgálni, illetve másokkal együtt gondolkodni ezekről. Alkotnak, terveznek, javítanak, de legfőképpen megpróbálják használhatóvá vagy újrahasználhatóvá tenni az őket körülvevő hulladékokat. A workshopokon bevonják a gyerekeket és a felnőtteket a munkába: együtt építenek a szemétből „várat”. Kampányok, kiállítások készítését, rendezvények szervezését és lebonyolítását is vállalják, melyek a környezettudatosságot hirdetik. A csoport tagjai önállóan is készítenek tárgyakat, melyeket nem csupán az újrahasznosítást, hanem az öko-design elveit is követve hoznak létre, majd áruba bocsátják őket.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság