Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Kártyatudomány

Érdemes tisztázni: a legtöbb kártyával nemcsak készpénzt lehet felvenni a bankjegy-kiadó automatákból (angolul ATM, azaz Automatic Teller Machine), hanem vásárolni is lehet velük akár egy üzletben, akár pedig az interneten.

Milyen kártyák vannak és mire használjuk azokat?

Banálisnak tűnik a kérdés, de érdemes tisztázni: a legtöbb kártyával nemcsak készpénzt lehet felvenni a bankjegy-kiadó automatákból (angolul ATM, azaz Automatic Teller Machine), hanem vásárolni is lehet velük akár egy üzletben, akár pedig az interneten. Sőt, egyre több helyen például parkoló- és metrójegy automatáknál is lehet használni a kártyát, ez technikailag ugyanolyan vásárlásnak számít, mintha egy üzletben fizetnél vele. Az azonban már korántsem mindegy, melyik kártyát mire használjuk.

Technikailag két kártyatípust különböztetünk meg: elektronikus (Maestro, Mastercard Electronic, Visa Electron stb.) és dombornyomott (Visa Classic, Mastercard Standard, American Express stb.) fajtát. Európában ma már mindegyik típust széles körben elfogadják, de előfordulhat, hogy egyes elektronikus kártyákat bizonyos honlapokon, vagy olyan üzletekben, ahol nincs elektronikus tranzakció-ellenőrzés, nem fogadják el. A dombornyomott kártyákkal viszont mindenhol fizethetsz, ahol látod az adott kártyatársaság emblémáját.

Elszámolási szempontból betéti (angolul debit) és hitelkártyákat (angolul credit) különböztetünk meg. A betéti kártyák esetében a saját pénzedet költheted, mindaddig, amíg van a kártyához tartozó számlán. A hitelkártyák esetében minden egyes kártyahasználatkor hitelt veszel fel a banktól, egy előre meghatározott hitelkeret erejéig. Ezt mihamarabb vissza kell fizetned, a bankok általában 30-45 napos kamatmentes időszak után számolnak fel kamatot. Ha ezen belül visszafizeted, amit költöttél, ingyen használtad a bank pénzét, ha viszont nem, akkor borsos, havi 2-3 százalékos kamatot kell fizetned! Egyes hitelkártyákkal automatákból készpénzt is tudsz felvenni, ez esetben a felvett összeg azonnal kamatozni kezd, ráadásul a tranzakciós díj (a pénzfelvételért fizetett díj) is magas, ezért ezt nem ajánljuk.

 

Inkább vásárolj a kártyával!

Külföldön praktikusabb vásárolni a kártyákkal, az ugyanis legtöbbször ingyenes, míg a készpénzfelvétel jelentős költséggel járhat. A kártyás vásárlás további előnye, hogy az „aprópénz”, amit visszakapnál, a számládon marad, nem pedig a zsebedben és a táskádban kallódnak például az eurócentek, s visszaváltásuk is gondot okoz.

Ha külföldön forintkártyával fizetsz vagy vásárolsz a bank minden esetben átváltja a forintot külföldi valutára az éppen aktuális banki árfolyamoknak megfelelően, de általában kedvezőbb árfolyamon, mint ha te vennél valutát egy utcai pénzváltóban, vagy bankban.

 

Biztonságos kártyahasználat

Mielőtt külföldre utazol, egy biztos helyre írd fel a kártyáid számát, azt a telefonszámot pedig, amin letilthatod a kártyákat, célszerű bevinni a mobiltelefonba is. A belföldi hívószámot a kártya hátoldalán találod. Ha ellopnák, vagy elvesztenéd a bankkártyádat, ezen a számon tudod letiltani. Ha bekövetkezik a baj, ne késlekedj, tilts le a kártyád, mert a szabályok szerint, ha a letiltást követően használja valaki a kártyádat, az abból származó károdat bankod viseli tizenöt millió forintig. Amíg nem intézkedtél a letiltásról, a kártyáról felhasznált összeg 45.000 forintig a te károd. Ha gondatlan vagy és a tolvajok a PIN kódodat is megszerzik, akkor minden kár téged terhel.

Sose tartsd a kódot a kártya közelében! Ha lehet, a PIN kódot ne írd fel, hanem jegyezd meg. Ha mégis felírnád, mert így érzed magad biztonságban, sose tartsd a kártyád közelében, vagy a pénztárcádban. Ha ugyanis a tolvaj a kódot is tudja a kártyádhoz, pillanatok alatt ki tud fosztani!

Tartsd szemmel a bankkártyát! Amikor fizetsz valahol, ne hagyd, hogy a személyzet elvigye a kártyádat, ragaszkodj hozzá, hogy a leolvasót vigyék oda hozzád. Ha ez mégsem lehetséges, akkor kísérd el a személyzetet. A kártyák másolása bizonyos országokban népszerű visszaélés, s csak így tudsz védekezni ellene. Ha ezt nem teszik lehetővé egy elfogadóhelyen, ott inkább ne kártyával fizess!

Ha több kártyát is használsz, külön helyen tartsd őket! Így, ha az egyiket elhagyod, vagy ellopják, még mindig ott a másik, amit használhatsz, és nem maradsz pénz nélkül. A letiltott kártyát biztonsági okokból többet már nem tudod használni, akkor sem, ha előkerül: helyette újat kell igényelned.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság