Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Irányított valóság – a reality produkciók piszkos titkai

Kár is lenne tagadni, hogy a tévénézők igen kemény magja estéről estére a fotel mélyére süppedve várja valamelyik valóságshow következő adását.

A baj csak az, hogy ez a keménymag javarészt fiatalokból áll, akik ezekből a műsorokból szerzik a viselkedésmintákat – ami pedig manapság a képernyőre kerül, az sokszor kritikán aluli.

Mindent a szemnek?

A főműsoridő. Minden kereskedelmi televízió vesszőparipája, ezektől függ a nézettség, és persze a bevétel. (Minél nagyobb a nézettség, annál többet fizetnek a cégek, akik a terméküket akarják reklámozni a reklámidő alatt.) A ValóVilág negyedik szériájának készítői például már előre felvették a kapcsolatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, hogy segítséget kérjenek egy etikai kódex kidolgozásához: ne legyen probléma a leadott részekkel, ezáltal elkerüljék azokat a büntetéseket, amelyeket az előző sorozatokkal sikerrel bezsebeltek. A szabályzatban a műsorszolgáltató ugyanis azt vállalta, hogy úgy szerkeszti meg az adásait, hogy kiemelt idősávban, 12-es korhatár-kategóriával tudja őket műsorba szerkeszteni, valamint megfogalmazott vállalásokat a szexualitás visszafogott bemutatásával, a trágárságok elnémításával, valamint az erőszakos jelenetek mellőzésével kapcsolatban.

A kódex betartásával azonban már voltak gondok. Arra ugyan nincs szabály, hogy hány cigit lehet elszívni egy műsorban, vagy hány felest lehet bepuszilni, de ha minden jelenetben valaki részegen támolyog, és malac módjára visítozik, akkor az nem csak szánalmas, de eléggé zavaró is tud lenni. (Ezt egyébként nem csak a nézők és az NMHH, de a ValóVilág készítői is érzékelték, próbálták visszafogni az alkoholfogyasztást. Rendeztek például egy alkoholmegvonó hetet, aminek az lett a vége, hogy a villalakók betörtek az intimszobába, és üvöltve követeltek piát.)

A lét a tét

A 12 év körüli gyerekek egy nagyon érzékeny bázist jelentenek. Ebben a korban kezdődik meg a függetlenedés a szülőktől, illetve az otthon látott magatartásformák elhagyása, új minták keresése is ebben az időszakban indul el. Általában minél botrányosabb egy karakter jelleme, annál tovább marad képernyőn, ebből pedig nagyon könnyen azt a következtetést lehet levonni, hogy egy tanulatlan, iszákos léhűtő a világ legnagyobb királya. Az NMHH-nak eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza, ezért tevékenységéből adódóan csúnyán oda tud pörkölni hivatalból, vagy ha sok panasz érkezik.

A vizsgálatokat a műsorelemző osztály munkatársai végzik, és az így elkészült vizsgálati jelentéseket továbbítják a hatóság jogászainak, akik megállapítják, hogy milyen büntetést „érdemel” az adott csatorna. Ha a probléma megalapozott, akkor pénzbüntetéssel vagy akár elsötétítéssel is sújthatják a műsorszolgáltatót. (Az elsötétítéshez akkor nyúlnak, ha a szabályszegések már sorozatossá válnak.)

Az elemzéseket egyébként többféle szempontból folytatják le. Figyelnek arra, hogy burkolt reklámozás történik-e, illetve mennyire hangsúlyosan jelenik meg az agresszió, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, továbbá az egyéb, káros magatartást bemutató jelenet, valamint a nézettségi mutatókat tornáztató pucér fenekek (a többit ne is említsük).

A ValóVilág esetében a fekete képernyő még nem volt indokolt, cserébe, például az előbb említett negyedik széria miatt, már kiszabtak rájuk majdnem 300 000 000 forint bírságot. (Elsötétítést viszont kapott már az RTL Klub és a TV2 is a Joshi Bharat és a Mónika-show miatt, ahol a nyugalmas délutáni órákban egy tanyasi kocsist megszégyenítő trágár ordítozás közepette verték egymást laposra a „beszélgetőpartnerek”.)

A változás szele

Joshi és Mónika a puffokat egymásra hajigáló vendégekkel együtt azóta már eltűnt a képernyőről. A ValóVilág 4 esetében pedig egy idő után észrevehetően módosultak a korábbi szerkesztési elvek. A készítők tematikus heteket szerveztek, amik sokkal jobban lefoglalták a műsorban résztvevő játékosokat annál, minthogy egész nap a bárszekrénybe kapaszkodjanak. A józanság növekedésével fokozatosan csökkent a káros magatartást bemutató jelenetek száma. Ez meglátszott a panaszok számán is, egyre kevesebb és kevesebb jelzés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz.

A VV5 már 16-os korhatárral került képernyőre. Ez azért jobb, mert így csak este 9 óra után lehet adásba küldeni, ilyenkor a fiatalabbak – szerencsés esetben – már alszanak, a 16 éven felülieknek pedig már valószínűleg van egy valamennyire szilárd értékrendjük, aminek mentén el tudják helyezni a televízióban látottakat.

A nagy megúszók

Hazánkban bevett gyakorlata van a külföldi médiahatóság alá bejegyzett magyar nyelvű csatornák üzemeltetésének. A Cool TV és a Sport Klub például a román, az HBO és a Minimax pedig a cseh médiafelügyelet alá tartozik. Ilyen csatorna a Viasat3 is, ami hivatalosan az angol médiahatóságnál van bejegyezve, és annak dacára, hogy Magyarországon sugároz, rá az angol médiatörvény szabályai vonatkoznak – így például ők ez alapján hozzák meg a műsorok korhatárba történő besorolását.Az NMHH már élt egyébként panasszal a szolgáltató felé(például az Éden Hotel című reality kapcsán), de az angol médiafelügyeleti szerv egyelőre még nem vizsgálja a magyar hatóság által károsnak ítélt tartalmakat.Ez nem jelenti azt, hogy őket nem érdekli, mit és hogyan sugároz a csatorna, inkább csak azt, hogy az angol médiaszabályozás vonatkozik rá, ami eltér a magyartól.Folyamatban van azonban egy együttműködési megállapodás kidolgozása, amely révén hatékonyabbá válhat az angol joghatóság alatt működő magyar csatornák jogsértéseinek nyomon követése, illetve szankcionálása.

Nagy M. Zsolt

 

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság