Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Határtalanul - cserekapcsolat Erdéllyel

A budapesti Madách Imre Gimnázium és a kolozsvári Apáczai Líceum minden évben egyhetes cserekapcsolatot szervez. A cél, hogy az egy nyelvet beszélő, ám más országban, más kulturális körülmények között felnövő diákok megismerjék egymást, barátságokat kössenek, és jobban megértsék a világot.

A diákok a cserében olyan ”határtalanul” jól érzik magukat, hogy általában aki egyszer részt vett benne, az a következő évben is kapva kap az alkalmon.

Idén a szokásos kulturális előadások (énekkar, Thália stúdió bemutatója) helyett más, új projektek kaptak helyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázat jóvoltából, melynek célja volt, hogy maradandót alkossunk azon kívül, hogy nagyon jól érezzük magunkat. Például elkészítettük a Házsongárdi temető digitális térképét, melyhez a saját szempontjaink szerint kiválasztottunk híres alkotókat, tudósokat, akikről információkat gyűjtöttünk, majd a temetőben sírjaikról fényképeket is készítettünk, ami egy kattintással elérhető a temető térképéről.

Egyfajta öröm-bánat térkép létrehozásával is megpróbálkoztunk, ami hűen bemutatja, hogy mi minden szép és elszomorító dolog van a két városban, valamint a két iskola diákjai kölcsönösen kaptak a másik iskolában egy falfelületet, amit kifesthettek, úgyhogy a kéznyomunkat a jövő generációja is őrizni fogja.

Tavaly elvittük a Március 15-i műsort, így először ünnepelhettek úgy a kolozsváriak, ahogy Magyarországon természetes.

 

A Házsongárd-projektben sok híres ember kolozsvári nyughelyét meglátogattuk.


Szarvasi Zita beszámolója (Madách Imre Gimnázium, 12. a osztály)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság