Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Persely és pénztárca helyett

Új rovatunkkal közelebb hozzuk a bonyolultnak látszó pénzügyi világot. Így a hétköznapokban biztosabban mozogsz majd e területen, és képben leszel a bankok szükséges és hasznos szolgáltatásait illetően.

Kikre bízzuk a pénzünket?

Már diákként vagy kezdő munkavállalóként is számos pénzügyi szolgáltatóval állhatsz kapcsolatban, és ez a szám az évek múlásával csak nőni fog. A bankok, biztosítók, pénztárak mind a pénzügyi szektor intézményei, amelyek nélkül nem működik a gazdaság. Gyűjtik, befektetik, kezelik a betétesek pénzét, fogyasztási kölcsönöket nyújtanak, vagy épp hitelekkel segítik a vállalatok mindennapi működését.

De egyelőre maradjunk az első lépésnél. Ideális esetben több zsebpénzt kapsz, mint amennyit el tudsz költeni, vagy diákmunkával tettél szert egy kis pluszra, netán elszántan gyűjtesz valamire. Vagy csak szimplán nem akarod a malacperselyben tartani a pénzt, mert már nem tudod hova dugni magad vagy az öcséd elől. Arról nem is beszélve, hogy ha már felsőoktatásban tanulsz (vagy hamarosan ott fogsz), és felveszed a Diákhitelt, azt sem készpénzben fogják kifizetni neked.

 

A biztos persely

Ekkor jön képbe a bank, amely vállalja, hogy vigyáz a pénzedre, amíg csak akarod. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy folyószámlát nyitni a választott bank egyik fiókjában. Persze nem mindegy, hogy milyet és hol, hiszen a bankok ezt a szolgáltatásukat is díjazásért cserébe végzik. Ez a díjazás a diákszámlák esetében igazán minimális, a legtöbb bank ingyenesen vezeti a 18 év alattiak számláját. A bankszámla több szempontból hasznos:

• az ott tartott pénzed nem lopják el esetleg a tárcáddal együtt;

• akár kamatozhat is, és így picit gyarapszik;

• nehezebben költöd el, viszont egy bankkártya segítségével bármikor hozzáférhetsz;

• a bankszámlával számos kényelmi szolgáltatás jár (erről részletesebben a jövő hónapban);

• talán a szüleidnek is egyszerűbb a zsebpénzed átutalni, de az ösztöndíjakat is átutalással szokták kifizetni, és a Diákhitel Központ is csak bankszámlára folyósítja a diákhitelt.

TIPP

Ha Diákhitelt igényelsz, és azt egészében a tandíjadra akarod fordítani, akkor nem kell a bankszámládra utaltatnod a pénzt, hanem kérheted, hogy rögtön a sulinak fizessék ki.
Részletek: www. diakhitel.hu

És hogy hogyan igazodj el a bankok kínálatában? Mi az alábbi szempontokat vennénk figyelembe a választáskor:

• a szüleid melyik banknál vannak,

• melyik bank van közel,

• az igénybevett szolgáltatások díja,

• a csomaghoz kapcsolt további szolgáltatások.

Ha pedig megvan a bankszámla, el ne felejts hozzá bankkártyát is igényelni! Különben hogy költenéd el a számlán tartott pénzedet?

 

Bankkártyázzunk!

Technikailag két kártyatípust különböztetünk meg: elektronikus és dombornyomott fajtát. Európában ma már mindegyik típust széles körben elfogadják, de előfordulhat, hogy egyes elektronikus kártyákat bizonyos honlapokon, vagy olyan üzletekben, ahol nincs elektronikus tranzakció-ellenőrzés, nem fogadják el. A dombornyomott kártyákkal mindenhol fizethetsz, ahol látod az adott kártyatársaság emblémáját.

Elszámolási szempontból betéti (debit) és hitelkártyákat (credit) különböztetünk meg. A betéti kártyák esetében a saját pénzedet költheted, mindaddig, amíg van a kártyához tartozó számlán. A hitelkártyák esetében minden egyes kártyahasználatkor hitelt veszel fel a banktól, egy előre meghatározott hitelkeret erejéig. A hitelekről és hitelkártyákról decemberi számunkban olvashatsz majd részletesen.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság