Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Vége a készpénz hódításának?

Egyre népszerűbb a bankkártyás és mobilos fizetés a fiatalok körében

A tavaly márciusban kezdődött a Készpénzkímélő Iskolák nevű program, amelynek során 14 iskolában indult el a készpénzmentes fizetés. A cél az volt, hogy a diákok az őket körülvevő környezetben is tudjanak bankkártyával fizetni: a büfében, a menzán és tankkönyvvásárlás során, így tanulva a pénzügyi tudatosságról is. A program jövőjéről és a divatosan csak az angolból átvett „cashless payment-nek” nevezett jelenségről Gion Gábort, pénzügyekért felelős államtitkárt kérdeztük.

Idén is folytatódik a Készpénzkímélő Iskolák program?

A tavalyi program felülmúlt minden várakozást, mind a diákoktól, mind a szervezőktől, a Pénzügyminisztériumtól, a Mastercard Magyarországtól, és a Pénziránytű Alapítványtól is pozitív visszajelzések érkeztek. Rengeteg diák a program hatására nyitott bankszámlát és igényelt kártyát.A program biztosan folytatódik, szeretnénk sokkal szélesebb körben kiterjeszteni.

Milyen készpénzmentes fizetési módok léteznek? 

A legrégebbi módja az ilyen fizetésnek a banki átutalás. Az én fiatalkoromban ez még úgy zajlott, hogy az ember beballagott a bankba, és a banki ügyintézőnek adott egy megbízást, hogy hova utaljon. Később ezt fölváltotta a telefonon adott megbízás (ami még ma is létezik), aztán ez már online is elérhető lett, és ma már akár az okostelefonunkról is tudunk utalni. 

A másik legismertebb módja a készpénzmentes fizetésnek a bankkártya használata. Ide sorolható még minden olyan eszközzel való fizetés is, ami egy bankkártyához van hozzákötve. Ilyen például a mobiltelefon is, ami egyre jobban kezd elterjedni, és ami azért jó, mert a készülék mindig ott van az embernél.

A kényelmi szemponton kívül van még más előnye a mobiltelefonos fizetésnek a bankkártyával szemben?

Egy nagy előnye van még ennek a technológiának: a bankkártyaleolvasó terminál nem kommunikál a kártyával, csak a telefonnal. Így nem áll fönt a veszélye annak, hogy egy manipulált terminál esetleg leolvassa és klónozza a kártyánk adatait. Ha egy iOS-t használó telefont nézünk, akkor a terminál ilyenkor csak az Apple rendszerével kommunikál, ahová megelőzően föltöltöttük a pénzüket, nem a kártyánkkal. Így, ebből a szempontból a mobiltelefonos fizetés sokkal biztonságosabb és praktikusabb megoldás.

A bankkártyánkat PIN-kóddal látjuk el, de a mi a helyzet a mobiltelefonnal és a rajta tárolt pénzzel? Hogyan tudjuk azokat megóvni?

A pénzünket, az adatainkat meg kell óvni. Sajnos százszázalékos biztonság nem létezik, de szerencsére ma már az okostelefonok is ugyanúgy védhetőek PIN-kóddal, sőt, némelyik ujjlenyomatolvasó vagy arc- és retinafelismerő rendszerekkel is felszerelt. Ugyanakkor pénzt nem tárolunk a mobiltelefonunkon. Pénzt a bankszámlánkon tárolunk, amelyet a bankkártya segítségével összekötünk a mobiltelefonunkkal.

Mire kell figyelni, ha az ember mobiltelefonnal szeretne fizetni? Mit tegyünk, ha elveszítettük a mobiltelefonunkat, ami összeköttetésben volt a kártyánkkal?

Az Androidos és iOS rendszerrel rendelkező telefonokon létezik egy távvezérlési rendszer, amit érdemes bekapcsolni, így, ha esetleg elveszítjük a telefonunkat, be tudunk lépni egy online felületre a számítógépünkön, ahol lehetőség van a mobiltelefonjainkon tárolt összes adatunk törlésére. Érdemes még korábban egy biztonsági mentést készíteni a telefonról, mert ha később esetleg mégis megtaláljuk, könnyen vissza tudjuk állítani.

Történhet-e visszaélés akkor a mobiltelefonunkkal, ha szervizbe adjuk a telefont?

Én úgy gondolom, hogyha bárki idegennek odaadjuk a telefonunkat, ha kiadjuk a kezeink közül, előbb mindig el kell távolítani az adatainkat. Ha a pénztárcánk elszakadt, akkor azt sem pénzzel tele visszük el megvarratni.

A készpénzmentes fizetés népszerűsége számokban

(forrás: ado.hu)

Egy 2018 júliusában elvégzett kutatás szerint a megkérdezettek…

…44%-a a készpénzmentes fizetést preferálja

...28%-a a készpénzt választja

…28% pedig mindkét fizetési módra nyitott.

A legnépszerűbb mobilfizetési megoldások a…

…Bankok alkalmazásaiban történő átutalások (23%) 

…Banki alkalmazásból indított fizetés (15%)

…és a fizetési alkalmazásokból (Simple, PayPal) történő fizetés

voltak.

A kutatásból az is kiderült, hogy legtöbben mobilról…

…Webáruházakban (41%)

…Parkolójegy fizetésekor (31%)

…Autópályamatrica fizetésekor (30%) fizetnek.

Tudtad?

Magyarország legnagyobb zenei fesztiválján, a Szigeten is csak készpénzmentesen lehet fizetni már kilenc éve. A résztvevők a fesztiválkarszalagjukba beépített chipre tudják feltölteni a kívánt pénzösszeget egy mobilapplikáció segítségével vagy a helyszínen elhelyezett 22 töltőállomás egyikén. Az idei évben a fizetések durván 70%-a zajlott le ilyen módon, a maradék 30% Paypass funkcióval ellátott saját bankkártyával vagy mobiltelefonnal (Apple Pay, NFC) történt. Az idei évben a mobilapplikációt új funkciókkal bővítették, mint például a vásárlásaink lekövetése, ezen kívül már lehetőségünk volt rögtön az appból visszautalni a pénzt karszalagunkról a bankkártyánkra. A fejlesztés azért történt, hogy a résztvevők gyorsabban tudjanak vásárolni, valamint a vendéglátóknak is könnyebb legyen az elszámolás.

(Vadász Viola)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság