Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Internetes vásárlás

Az internetről rendelni a világ legkényelmesebb dolga. Megspóroljuk a lépcsőzést, a sétát és a hosszú sorokat a pénztárban, az indokolatlanul hangosan üvöltő kétévesekről már nem is beszélve. Azonban mint minden pénzköltést, ezt is érdemes ésszel csinálni.

 

A DUE Tallózó most kideríti, hogy mikre kell figyelned, ha kattintással vásárolsz.

 

Ne vegyél meg bármit!

Csak olyan terméket érdemes interneten megrendelni, amiről feltételezhető, hogy tudod, milyen is lesz igazából. Ez így elsőre biztos nyakatekerten hangzik, de gondolj bele: egy zenelejátszó, vagy egy laptop valószínűleg olyan lesz, mint ahogy azt elképzelted. Viszont ha már a napi bevásárlást is neten intézed, akkor azért te is bepöccennél, ha a kiló krumpli penészes, csúnya, öreg stb. lenne.

 

Ellenőrizd!

A net egyik legnagyobb hátránya, hogy nem látod az eladót személyesen, nem tudsz körülnézni a boltban. Előfordulhat, hogy a forgalmazó nem is létezik, csak a pénzedre utaznak. A legegyszerűbben úgy tudod ezt leellenőrizni, hogy felhívod a boltot telefonon. (Magyarországon legálisan csak olyan web-bolt létezhet, amelyik számonkérhető, tehát elérhetőségei fel vannak tüntetve a honlapon, elérhető a cégnyilvántartásban.)

 

Ha már megvetted…

Rendben, megvetted a hőn áhított… bármit. Aztán rájössz, hogy a „bármi” tulajdonképpen nem is annyira klassz, mint amennyire vártad. Vagy a „bármi” hibás. A vásárlástól számított 8 napon belül az eladó köteles visszatéríteni az árát, ha visszaküldöd. (Ez a feltétel az egész EU-n belül érvényes!) Persze a postázási költséget nem fogja neked jóváírni a kutya sem, ebből a szempontból sajnos vesztett a helyzet… Persze vannak kivételek. Például DVD-t, vagy CD-t nem köteles senki visszavenni, ha már kibontottad a csomagolást. Érdemes vigyázni, ha az EU-területén kívülről rendelsz valamit – ott ugyanis már nem biztos, hogy van törvény, ami kötelezi az eladót arra, hogy visszavegye tőled a terméket!

 

Pénzügyi problémák

Sokan azért nem vásárolnak neten, mert félnek, hogy több pénzt vonnak le tőle, esetleg banki adataival visszaélnek. (Többek között ezért hazánkban az internetes vásárlások aránya jóval elmarad az európai átlagtól.) Általában ez nem jellemző, de azért mindenképpen figyeld a tranzakciókat. Ha azt veszed észre, hogy többet vonnak, vagy vonnak azért, ami meg sem történt, akkor azt azonnal jelezd mind a bank, mind a szolgáltató felé. Amíg az ügy nem rendeződik, célszerű letiltani a számlát, hogy több pénzhez már ne férhessenek hozzá „jóakaróid”.

 

(Vate)rázós vásárlások

Ha aukciós portálon vásárolsz valamit egy magánszemélytől (tehát nem cégtől), rá is vonatkozik az, hogy köteles visszavenni a sérült árut és visszafizetni a pénzt, amit adtál érte. Magánszemélyek esetében viszont nem lehet a fogyasztóvédelemhez, vagy békéltető testülethez fordulni, ilyenkor irány a bíróság, egy polgári peres eljárás keretein belül születik majd döntés. Fontos azonban megjegyezni, hogy garanciát magánszemély nem tud adni, rajta ez nem számonkérhető.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság