Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mű-vészet, avagy az elveszett műanyagok nyomában

Az internetet bejárták azok a képek, ahol elpusztult teknősök, madarak és vízi élőlények szerepeltek, amelyek a műanyaggal való vízszennyezés áldozatai lettek.

A kommenteknél gyakran olvashatóak, a szellemesnek nem mondható, „talán én vittem oda azt a szemetet?” és a „mostanában nem is jártam csak a Balaton közelében” megjegyzéseket.  Valóban, egyenként senki nem tehető felelőssé a környezetszennyezésért, de együttesen, mint a Föld lakói már igen. Ha nem is a teknősök haláláért, de azért a tényért biztosan, hogy a műanyagot felelőtlenül eldobáljuk, aminek a lebomlási ideje hosszú (pl. egy reklámszatyornak 200-1000 év). A másik probléma, hogy a műanyag kőolajszármazék, ami beszivárogva a talajba és a vizekbe mérgezően hat az élővilágra. A műanyag a környezetben rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, az égetésekor rákkeltő anyagok keletkeznek  (légúti betegségeket okozva), mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során, ráadásul a vadon élő állatok gyakran ételnek nézik, és ez a pusztulásukat okozza. A szelektív gyűjtése mellett fontos a megelőzés.  Ha vásárolni mész, vigyél magaddal textilszatyrot, ezzel még spórolsz is.

MI TÖRTÉNIK A HELYESEN KIDOBOTT MŰANYAGGAL?

A begyűjtött PET palackokat és szatyrokat szín szerint szétválogatják, majd ezeket bálákba rendezik. Ezeket ledarálják vagy granulátummá alakítják, és felhasználásukkal kerti bútorokat, virágtartókat készítenek.

AZ ÜVEGET SE FELEDD!

Az üveg is nagyon lassan bomlik le.  Azontúl, hogy szennyezi a környezetet,  egy felelőtlenül eldobott üveg szilánkja is okozhat erdőtüzet. Meg persze te sem örülnél, ha kirándulás közben a kutyád belelépne. Ügyelj arra, hogy a megfelelő helyre kerüljön: a szelektív konténerbe!  Az így hasznosított üvegbe pedig ismételten üdítőt töltenek, vagy bezúzzák és cementtel összekeverve útépítés során használják fel.

MIT TEHETSZ TE?

A szelektív gyűjtés otthonodban kezdődik, de akkor sem kell megijedned, ha nincs négy darab kukád, elég ha már nem használt reklámszatyrokban tárolod a különböző anyagokat. Fontos, hogy ezekben ne legyen ételmaradék, ne dobj bele használt zsebkendőt vagy szalvétát, a PET palackokat és TetraPak dobozokat taposd laposra,  ahogyan a konténereken áll. A színes és fehér üvegeket külön-külön kell gyűjteni, a fedőt, gyűrűt és a kupakot el kell róluk távolítani. A szelektív hulladékgyűjtők a legtöbb utcában fellelhetők, de egyes cégek vállalják, hogy házhoz mennek, így ha az utcában többen összefogtok, jobban megéri. Ha erre sincs lehetőség, minden városban megtalálható a hulladékudvar, ahol bármikor ingyen leadható.  Az iskolákban szintén remek kezdeményezés, mivel nem kerül semmibe, és még az is lehet, hogy a halloweeni jelmezed alapanyagául szolgál a szemétbe szánt anyag. Rendezzetek versenyt a legjobb újrahasznosított anyagból készült jelmezeknek! Vigyázz, kész, rajt…

(Bihari Bernadett Luca)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság