Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Diákként megtakarítani

Megtakarítani sosem egyszerű, főleg nem diákként, amikor nincs fix jövedelme az embernek. Hoztunk egy két tippet, hogy tudsz faragni a kiadásaidon!

Az előítélek, esetleges rossz tapasztalatok gyakran mondatják a felnőttekkel, hogy a fiatalok nem tudnak bánni a pénzzel: csak szórakozásra és bulira költik. Erre szerencsére könnyen rácáfolhatunk. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy nagyon vágyott egy nagyobb, értékesebb dologra. Egy kerékpár, laptop, okostelefon nem kis összegért lehet a mienk, egy utazásról már nem is beszélve – ilyenkor születik meg az elhatározásunk: spórolni kell! De mik az alapvető szabályai a megtakarításnak, amellyel már diákként is célszerű tisztában lennünk?  

Amíg szüleink finanszírozzák a mindennapjainkat, sokszor nem is gondoljuk, hogy részesei vagyunk a pénzügyi világnak, tőlünk idegen akár a megtakarítás, a befektetés fogalma. De ha jobban belegondolunk, már az iskolában is meghatározunk magunknak pénzügyi célokat. Például egy osztálykirándulás fejenként több tízezer forintba is kerülhet, főleg ha több napra megyünk, mi pedig már a tanév kezdetétől havonta félreteszünk erre. Ez is megtakarítás, bár egymás között csak osztálypénznek hívjuk.
„A pénzügyi felelősségtudatosság kialakulásában nagy szerepe van a családban kialakult hagyományoknak” – szögezte le Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. „A gyermekeknek szükséges, hogy lássák a szülők által mutatott jó példát, a pénzügyi kiadások tervezését. Még átlagosnál jobb anyagi helyzet esetén is gondolnunk kell a jövőre, mert ha nincsenek kitűzött célok, bármekkora összeg elkölthető megtakarítás nélkül.”
„Ha van állandó jövedelem, például diákmunkából, vagy a szülők által kapott zsebpénzből, legyen akármennyi is az összege, rakjunk félre belőle egy kicsit!” – tanácsolta Balogh László. A sikerélmény nem marad el, mikor a kezünkben tartjuk vágyunk immár megtestesült tárgyát. Nem is beszélve arról, hogy ha szüleink, nagyszüleink látják rajtunk a törekvést, a céltudatosságot, hajlamosak támogatni is minket extra megtakarításokkal. Sőt, a helyettes államtitkár szerint: „Sokkal sikeresebb tud lenni az a felnőtt, aki már diákkorában elkezdi ezt a célorientált szemléletmódot alkalmazni.”
Kisiskolás korunkból talán még fel tudjuk idézni, hogy néz ki egy malacpersely. Ebben gyűjtögettük aprópénzeinket a következő gombóc fagyira. Kézzelfoghatóvá tette számunkra vagyonunkat, látványos volt a pénzgyűjtés, minél nehezebb volt a malac, mi annál jobban örültünk. Balogh László azonban azt tanácsolja, 14 éves korban a szülő már bátran nyisson bankszámlát gyermekének a persely helyett.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság