Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Szenvedélybetegségek viharában

Drogok, alkoholizmus, dohányzás. Ez az a három kategória, ami a legtöbb embernek először eszébe jut, mikor azt hallja, szenvedélybetegség vagy függőség. Korunk egyik legtöbb embert érintő betegsége azonban ennél jóval több dolgot foglal magába, melyek főként a fiatalokra vannak hatással.

 

Abban, hogy a szenvedélybetegség alatt sokan elsősorban a drogokat értik, nagy felelőssége van a médiának. Ami tiltott és idegen, mindig izgalmasabb – véli Hegedűs Attila, a pécsi drogambulancia pszichológusa. Az alkohol és a cigaretta, bár legális szerek, ugyanúgy tudatmódosító hatásúak, hosszú távon halálos egészségkárosodáshoz vezetnek, és függőséget okoznak, mint a drogok, de ezekről csak a használatukkal kapcsolatos szabályozások okán hallani a médiában.

Mindeközben a kábítószerek főként tilalmuk és rövidebb távú veszélyességük miatt témaként is népszerűek. Manapság pedig ezen belül is sokat hallani arról, hogy egyre többször ütik fel a fejüket az úgynevezett „designer drogok”, amelyek egyelőre nem számítanak illegálisnak hazánkban, hatásuk ugyanakkor akár halálos is lehet. (Ezekről későbbi rovatainkban részletesebben is írunk – a szerk.)

Annak, hogy egy drog legális vagy illegális, nincs jelentősége a függőség kialakulását tekintve. Általánosan elmondható ezekről a szerekről, hogy nagyobb mennyiségben való fogyasztásuk súlyos következményekkel jár. Különösen veszélyes ezeknek „partidrogként” való használata, amikor olyanok is a szerek hatása alá kerülhetnek, akiknek egyáltalán nem volt szándéka tudatmódosítót fogyasztani: vagy nem is tudja, hogy kapott valamit, vagy nem tudja, hogy mi az, amivel megkínálták. A tragédiát egy kis odafigyeléssel ki lehet küszöbölni, hiszen ha egy buliban szemmel tartjuk a poharunkat, illetve odafigyelünk a társaság többi tagjára, kisebb az esély, hogy probléma lesz.

A kábítószerfüggők mellett hazánkban jelentős az alkoholproblémákkal küzdők száma is. Hatása hasonlóan veszélyes, mint a kábítószereknek, hiszen alkoholfogyasztás esetén is módosul a tudatállapot – számtalan dolog jó ötletnek tűnik ilyenkor, amit józanul soha nem tennénk meg, és ezek közül a legkevésbé rossz, ha volt kedvesünknek írunk szerelmes vagy gyalázkodó sms-t. Romlanak az érzékeink, a mozgáskoordinációnk, nem tudjuk pontosan azonosítani a távolságokat, erőviszonyokat, az alkohol ad egy bizonyos mindenhatóság-érzést, amitől azt sem tudjuk felmérni, hogy nem csak hogy mindenhatók nem vagyunk, de épp nem vagyunk birtokában a hétköznapi képességeinknek sem.

A nikotinfüggők ugyanebből a szempontból nincsenek veszélyben, viszont a tények önmagukért beszélnek. Ez a függőség évente közel négymillió áldozatot követel. Felmérések szerint 2030-ra a cigaretta lesz az elhalálozás legfőbb kiváltó oka függetlenül attól, hogy aktív vagy passzív dohányzásról beszélünk.

Emellett számottevőek azok is, akik viselkedési függőségekkel küzdenek. Ennek az egyik legsúlyosabb fajtája az internetfüggőség. Egyre több fiatal menekül virtuális világba, ahol tulajdonképpen kiléphetnek az igazi életükből, amely komoly pszichológiai, illetve fizikai problémákhoz vezethet. Ebbe a csoportba tartoznak még többek között a vásárlásfüggők is.

Bármelyik kategóriáról is legyen szó, fejben és lélekben is hosszú a gyógyulási folyamat. Nehéz definiálni, hogy mikortól függő valaki – mondja a szakértő. – Sok olyan használó van, aki mondjuk egy adott időszakban viszi túlzásba a különböző szerek használatát. Ez még nem számít függőségnek. Annak megállapításakor inkább azt kell figyelembe venni, hogy mennyire terjed ki az egész életre.

Mikor a függőség már befolyással van a tanulmányokra, a családra, hatással van a sikerélményre vagy magára az öröm érzésére, akkor már komoly problémáról beszélünk. Ehhez fontos feltérképezni a segítségért fordulók életét, munkáját, érzelmeit, élményeit.

Ritka az, mikor maguktól kérnek ezek az emberek segítséget, szükségük van támogatásra. A függőség kialakulásához hosszú folyamat vezet, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkre. 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság