Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Télen is felelősségteljesen!

A karácsony közeledtének fényei, szépségei ne vonják el a figyelmünket a legnagyobb ajándékról: saját, és környezetünk biztonságáról.

Díszes főterek, fények, halászlé, ajándékok – az ünnepi készülődés sok mindenről elvonhatja a figyelmünket. Elfelejtünk téli gumira cserélni, vagy ellenőrizni autónk fékrendszerét, majd egy havas éjszakán, kanyargós utakon sietünk távoli rokonainkhoz, és mielőtt észbe kapnánk, már be is következett a baj. Az autónk az árokba csúszott, a bejgli pedig kiborult a dobozból. Pedig pár egyszerű lépéssel és egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a felesleges fejfájás, az amúgy is stresszes karácsonyi időszakban. Ebben Hoffer Zsolt, a Police Rally Team versenyzője lesz segítségünkre.

 

Winter is coming

Alapvetően két dologra kell figyelni: az egyik, hogy mi magunk álljunk át, és tudatosítsuk magunkban, hogy más körülmények között vezetünk, mint az év többi részében, mivel télen jelentősen megváltoznak a tapadás- és látásviszonyok, a másik pedig az autó felkészítése. Fontos hogy téli körülményekre kidolgozott gumiabronccsal közlekedjünk, ennek az összetétele és kialakítása azt a célt szolgálja, hogy mint havas, latyakos körülmények között jól funkcionáljon, így biztonságosabb vezetést eredményezzen. Emellett érdemes páramentesíteni, az ablaktörlőket és fényberendezéseket ellenőrizni, hiszen ebben az időszakban a legfontosabb a látás és a láthatóság.

 

Ha "hull a hó és hózik"

Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk a járművünkkel, kötelező meggyőződnünk az autó állapotáról. Érdemes indulás előtt csinálni egy fékpróbát, ami a jármű megindításából, majd egy hirtelen fékezésből áll, így láthatjuk, hogy reagál a jármű, elhúz-e valamelyik irányba, megfelelő-e a tapadásunk, ez mindenképpen egy jó kontroll.

 

Amikor jobb otthon maradni

A legrosszabb az ónos eső. Amikor minden felület csúszik, és nehezen lehet biztos tapadási felületekre számítani, ebben az esetben célszerűbb nem elindulni, és megvárni az olvadást. Bár a téli abroncs többnyire helyt áll a téli időjárásban, összefüggő jégfelületen lehetetlen közlekedni, és nagyon veszélyes is.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság