Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Deák Andrea: Mindig vegyész akart lenni

A molekulák világa a mi világunknál sok-sok nagyságrenddel kisebb, egy titkos rejtett világ. Úgy vagyunk a molekulák világával, mint Alíz Csodaországgal: ő is bekerült egy olyan világba, ami számára érdekes, ám annak a lakói sokkal kisebbek, mint ő.


Mire gondoljunk, ha azt halljuk, hogy szupramolekuláris kémia?

A szupramolakuláris kémia művelői azt kutatják, hogy az élet folyamataiban megismert megoldások hogyan ültethetők át a szintetikus kémiai gyakorlatba. A szupramolekuláknak van egy olyan jellemzője, hogy az egész az több mint a részeknek az összessége. A szupramolekulák előállításakor például egyes molekulákba aranyat építünk be, és így komplex molekuláris alakzatokat hozunk létre, melyek még nem ismert tulajdonságokkal rendelkeznek. Valami újat, érdekeset akarunk alkotni, ami még nem volt, és érdekes sajátságokkal rendelkezhet.

Ön több más kutatóval együtt részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia Lendületben a magyar tudomány programjában. Tudna erről mesélni?

Az Akadémia elnöke, Pálinkás József indította ezt a hiánypótló és rendkívüli programot, hogy mi, magyar kutatók itthon tudjunk maradni, és a kutatómunkánkat itthon, hazai környezetben tudjuk megvalósítani. Ez egyben jelenti az egyéni munkánk elismerését, nagyon nagy bizalmat és felelősséget is. Így a kutatói témánkat nemzetközi szinten is versenyképes, kiszámítható környezetben tudjuk megvalósítani. Ha ilyen hazai környezetben kutatócsoportot hozunk létre, lehetőség nyílik arra, hogy a későbbiekben létrejöjjön egy minőségi kritikus, szellemi tömeg és kapacitás. Ettől a későbbiekben elvárható, hogy a programban részt vevő kutatók vezetésével nemzetközileg is elismert és szakmailag kiemelkedő műhellyé fejlődjön.


Molnár Zsuzsanna

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság