Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Neked is ez lesz az első? – Munkavállalás diákként

A küszöbön toporog a nyári szünet. Az időjárás nemrég úgy döntött, hogy a tavaszt kihagyhatjuk, így mindenkinek azon forog az agya, hogy hová is mehetne lazítani suli után.

Azonban a vakáció nem csak lazulásra jó, mert ilyenkor lehetőséged van egy kicsit megtömni a pénztárcádat is, ráadásul tapasztalatokat szerezhetsz a munka világában, ami később nagyon jól fog jönni.

 

Ha most készülsz először munkát vállalni, akkor engedd meg, hogy pár tippel segítsünk neked. Először is fontos, hogy honnan szerzel munkát. Ha nincs a családodban vállalkozó, akiben megbízol, akkor a legegyszerűbb, ha felkeresel egy iskolaszövetkezetet. Náluk jó eséllyel tudsz munkát találni, és a szövetkezet munkatársai örömmel segítenek neked abban, hogy a hozzád leginkább testhezálló feladatot végezhesd olyan helyen, ahol biztos nem vernek át.

 

Ez már nem gyerekjáték

Ha sikerült munkát szerezni, akkor jöhet a betanulás. Fontos, hogy tudatosítsd magadban: ez már nem a játszótér. Ha nem figyelsz, akkor annak baleset, vagy anyagi kár lehet az eredménye, ezért ha valami nem egyértelmű, kérdezz! A kérdezősködés miatt lehet, hogy úgy érzed, hogy egyáltalán nem tudsz semmit stb., de ne felejtsd el, hogy mivel kezdő vagy, senki sem várja el, hogy mindennel tisztában légy! A balesetvédelmi oktatáson nagyon figyelj oda! Elmondanak mindent, hogy mihez nem szabad hozzáérni, hol található az elsősegélydoboz, illetve baj esetén kinek kell szólni. A legfontosabb: ha valami gond történt, azonnal szólj valakinek. Ha tudsz, nyújts elsősegélyt, vagy hívd a mentőket (104-es telefonszám). Ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan is kell egy sérülttel bánni, bizonyos lépéseket akkor is megtehetsz. Ilyen például a légzés ellenőrzése, melyhez elég, ha a fejedet a sérült feje fölött elfordítod, és nézed a mellkasát, miközben hallod, hogy lélegzik-e. (Például egy áramütés után).

 

Ügyelj a rendre!

Mindegy, hogy irodában, vagy a mezőn dolgozol, balesetek mindenhol történhetnek. Ha egy idénymunkát végzel, akkor a magas fűben szanaszét hagyott szerszámok potenciális veszélyforrások lehetnek (ha láttál valaha Tom&Jerry rajzfilmet, akkor a gereblyére lépésnek ismered a következményeit). Ha egész nap egy monitor előtt kell gubbasztanod, és a táskád kilóg az asztal mellől, valaki pedig megbotlik benne, az ugyanúgy összetörheti magát. Ezért fontos, hogy saját és munkatársaid épségének megőrzése érdekében mindig tarts rendet magad körül. A folyosókra ne tegyél semmit, ami akadályozhatja a közlekedést (például ne ott tartsd a bringádat), hiszen tűz esetén ez emberéletekbe kerülhet. Mindennek van kijelölt helye, légy precíz.

 

Védd magad!

Attól függően, hogy milyen munkát végzel, különböző munkavédelmi eszközöket kell használnod. Ezek arra valók, hogy megvédjék a testi épségedet, s mivel fejlődésben vagy, erre nagyon oda kell figyelni. Ilyen eszköz lehet például építkezésen a sisak, műhelyben a bakancs (acélbetétes), cipekedéskor a kesztyű. Vannak bizonyos módszerek is, amik segítenek abban, hogy elkerüld a sérülést. Például ha anyagmozgató vagy egy hipermarketben, és meg kell emelned egy dobozt, fontos, hogy azt egyenes háttal emeld – azt is csak azután, hogy meggyőződtél róla, nincs a doboz rögzítve, és mondjuk nem 30 darab 25 kilós cementes zsákot rejt a karton. Ha a pénztárba osztanak, akkor a szalagról ne akard ülve megemelni a 6x2 literes ásványvizes csomagot, hanem szépen állj fel, és úgy rakd arrébb. Ha irodai munkára osztanak be, akkor a gázrugós széket állítsd olyan magasságba, hogy ne kelljen a monitorra sem fel, sem lenézned, hanem az legyen egy magasságban a szemeddel. Ha úgy érzed, hogy a munkahelyeden nem vagy biztonságban, akkor szólj a felettesednek– például, hogy beázik a tető a raktárban, és folyton vizes a padló. A csúszásveszélyt komolyan kell venni, valaki véletlenül dob egy hátast, és úgy veri be a fejét, hogy a mentő viszi el…

Munkába állás előtt pedig át kell esned egy üzemorvosi vizsgálaton – ha az orvos úgy ítéli meg, hogy nem vagy alkalmas a feladatra, akkor másik munka után kell nézned.

 

Aki mindent vihet: ÁNTSZ

Magyarországon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSz) felelős a népegészségügyi feladatok feletti szakmai ellenőrzésért. Az ÁNTSZ szervezeti felépítése az Országos Tisztifőorvosi Hivatalból (OTH) és az irányítása alatt álló országos intézetekből áll. Az OTH-t az egészségügyért felelős miniszter irányítja, vezetője az országos tisztifőorvos – őt láthatjuk gyakran nyilatkozni a tévében járvány, romlott élelmiszerek stb. esetén. Az ÁNTSZ-nek olyan ellenőrzési feladatai vannak, amelyek a közegészségüggyel, járványüggyel vagy az egészségfejlesztéssel függnek össze. Ugyanakkor az ÁNTSZ látja el azoknak az foglalkozásegészségügyi szolgáltatóknak is a szakmai felügyeletét, akik például az alkalmassági vizsgálatokat végzik.

Az ÁNTSZ bármikor megjelenhet a munkahelyeden, és szabálytalanság esetén büntethet is. Akár téged is, hiszen munkásként neked is be kell tartanod előírásokat – kézmosás, öltözködés, összefogott haj – munkakörtől függ, hogy mik a kötelezettségek. A szankcióknak megvannak a fokozataik, mindig a helyszínen mérlegelnek, majd megteszik a javaslatot. Ez egy egyszerű figyelmeztetéstől az árumegsemmisítésen át a pénzbírságig minden előfordulhat, ezért nem érdemes kockáztatni. Ha egyszer volt ellenőrzés, akkor az nem azt jelenti, hogy „huh le van a gond, rágyújthatok”, mert bevett gyakorlat, hogy többször visszamennek ugyanoda, hogy kiszűrjék a visszaesőket. A rágyújtás pont egy ilyen kényes téma, magánszemélyt és intézményt egyaránt büntethetnek. Hasonlóan az adóhivatalhoz, az egészségügyi szerv is végezhet próbavásárlást.

Fontos tudni, hogy az országos tisztifőorvos rendeli el például a hőségriadót, ami főként a szabadban dolgozók munkáját, illetve baleset- és egészségvédelmét érinti. A hőségriadónak mások a szabályai, mint a normál időjárási körülményeknek: több folyadékot kell inni, több pihenőidőt és hűvös helyet kell biztosítani a munkáltatónak.

 

(A cikk a Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával készült)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság