Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

„Megszívtad!” - Tippek, hogy ezt ne kelljen soha hallanod

Munkát vállalni mindig rizikós. Ha nagy nehezen sikerül is összehoznod, még mindig ott a veszélye, hogy átmelózol egy egész nyarat anélkül, hogy a végén egy fillért is kapnál a munkaadódtól. De ha behúztak a csőbe, akkor sincs még minden veszve – tarts velünk, hogy megtudd, kihez lehet fordulni!

 

Azt se tudom, mit akarok…

Munkát szerezni manapság nem egyszerű, ha még nincs szakképesítésed. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki tudja, hogy mit akar kezdeni magával (tudatosan készül egy pályára), mikor eljön az idő a pályaválasztáshoz. A többieknek marad az internetes álláskeresés, vagy bemehetnek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal legközelebbi kirendeltségébe, ahol segítséget, tájékoztatást kaphatnak a számukra elérhető munkakörökről. Aki nagyon akar dolgozni, az itt általában talál magának munkahelyet – persze ehhez az kell, hogy ne egyből egy hatalmas vállalat vezérigazgatói széket akarjuk a fenekünk alá rántani, mert tapasztalat híján először inkább fogunk irodát pucolni, vagy búzát aratni, mint sem milliárdokat elverni tőzsdei manipulációkkal. A legfontosabb persze az, hogy segítenek a pályaválasztásban, mert nem mindegy, milyen szakma mellett döntesz – nem biztos, hogy megéri a felsőoktatás, de lehet, hogy éppen bútorasztalosra sincs szükség. Szintén érdemes lehet ilyenkor eljárni pályaválasztási kiállításokra, ahol különböző oktatóközpontok mutatják be, hogy mivel foglalkoznak.

 

Anyámék tudják, mi a jó nekem!

Nem szeretnénk a szülői tekintélyt rombolni, de vannak esetek, amikor mehetsz a saját fejed után is. Az, hogy neked milyen munkához van kedved, és az, hogy a szüleid milyen munkát várnak el tőled, az két különböző dolog. Érdemes akár egyedül is felkeresni egy munkaügyi központot, hiszen ott a beszélgetés alatt sok mindenre fény derülhet. Volt már arra példa, hogy egy lány szülei a bölcsészdiplomához ragaszkodtak, de a beszélgetés alatt kiderült, hogy a hölgy inkább a faipari szakmák iránt érdeklődik. A rosszul megválasztott munkahely pedig később nagyon nagy terhet rak az emberre, hiszen a nap nagy részét majd ott kell eltölteni, ha egy fikarcnyit sem élvezed a munkát, akkor abból stressz és még egy csomó lelki betegség fog előbújni.

 

Szakmám van. Munkám nincs!

Az sem ritka, hogy bár valaki megszerez valamilyen végzettséget, de így sem talál magának munkát. Ilyenkor megint a legegyszerűbb dolog bemennie a Munkaügyi Hivatalba, ott pedig nyilvántartásba vetetnie magát. Így felkerülnek az adatai a rendszerbe, ahol rengeteg cég, vállalat és egyéb munkaadó van jelen. Ha náluk megüresedik egy állás, akkor azt jelzik, a rendszer pedig látja, ha van olyan személy az adatbázisban, aki megfelel a pozíciónak, és ekkor őt értesítik.

 

És akkor megszerzed a munkát

Hát megtörtént az első lépés, végre izzik a kezedben a szerszám, döntöd a fákat, lapátolod a GDP-t reggeltől estig. Valami azonban nem stimmel… még egy árva papírt nem írtál alá, a főnök csak integet a kezével „Majd fiam, majd elintézzük!” Te már hónapok óta tolod a csillét a bányában, a hetente megígért fizetésedből pedig még semmit sem láttál. Most lehet, hogy érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy megpróbálnak bepalizni. A józan észnek hamar feltűnnek dolgok, például, ha nem azt a munkát végeztetik veled, amire jelentkeztél. Mondjuk, tolod a már említett csillét a bányában, pedig irodai asszisztens vagy. És ehhez még csak védőfelszerelést sem adnak, pedig két haverod is sújtólégrobbanásban halt meg (noha ők a pénzügyre jöttek gyakorlatra). Ez nem vicc, mert a testi épséged forog veszélyben, és ha nem vagy bejelentve, a főnököd még képes letagadni, ha valami bajod esik. (Volt már erre példa: a munkavállaló megsérült a munkahelyén. Nem volt bejelentve, a főnök pedig azt mondta neki, hogy az orvosnak hazudja azt, hogy szilvaszedés közben leesett a fáról. Márciusban! Hamar kiderült, hogy a főnök több szabálysértést is elkövetett.) Persze a csilletolás és társai csak hangzatos túlzások, de ha egyszer irodai munkára vettek fel, akkor ne küldjenek le az alagsorba felmosni.

 

Mi véd engem?

A szerződés. Legyen rajta a munkáltató neve, címe, elérhetősége. Legyen rajta a fizetésed összege, hogy milyen formában kapod meg, milyen időközönként. Legyen ott az is, hogy mi a konkrét munkafeladatod. Ez egy kis pajzs, ami igazságtalanság esetén lobogtatható, így ragaszkodj ahhoz, hogy elkészüljön. Egy példányban legyen nálad is, és legyen rajta a főnököd aláírása.

 

Megszívtam, semmi sem stimmel, kihez fordulhatok?

Ha munkajogi vita van kibontakozóban, akkor a munkaügyi felügyelőséget kell keresni. Ilyen munkajogi vita lehet az, ha valami eltér a szerződéstől – fizetés, munkavégzés ideje stb. Ha úgy érzed, hogy veszélyezteti az egészséged a munka (például vegyszerekkel kell dolgoznod védőfelszerelés nélkül, vagy a munkahelyeden mindenfelé áll a víz, miközben elektromos vezetékek himbálóznak a plafonról) akkor a munkavédelmi felügyelőséget kell keresned – ezek általában egyébként egy helyen találhatóak.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság