Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bankkártya, hitelkártya, PIN kód

Napjaink fontos kelléke a bankkártya, hiszen kényelmes a használata, és a ha lapul egy a zsebünkben, az nagyban segíti a hétköznapokat, mindennapi életünket, mentesít a készpénz használata alól, nem kell bajlódnunk a fémpénzekkel sem.

A bankkártyákhoz a legtöbb esetben éves (időnként havi) költség tartozik, amely bankkártya típustól függően akár az évi ötezer forintot is elérheti. A bankkártya költségei gyakran függnek a bankkártya típusától is. A betéti és hitelkártya csoportosítás mellett van egy másik csoportosítás is, amelyben a két legismertebb kártyatípus az elektronikus és a dombornyomott kártya. Az elektronikus kártya, amint a neve is mutatja, csak akkor használható, ha van online összeköttetés a kártyát kibocsátó bankkal. A dombornyomott kártya is működik ugyanúgy, mint az elektronikus, ugyanakkor online kapcsolat hiányában is használható, bár evvel a funkcióval manapság ritkábban találkozunk.

 

MIÉRT JÓ A BANKKÁRTYA?

A bankkártyával történő vásárlás ma már nagyon gyors, egyszerű és biztonságos. Magyarországon az utóbbi pár évben szinte robbanásszerűen elterjedtek a csak érintéses (paypass) bankkártyák, ami a lehető legrövidebbre csökkentette a fizetési folyamatot: a kártyát a terminálhoz érintve már meg is történt a fizetés. Magyarországon 5000 forintos összegig nincs szükség PIN kód megadására sem. Nagy előnye a készpénzzel szemben, hogy lehet vele interneten fizetni, elvesztés vagy ellopás esetén le lehet tiltani, értesítőt kaphatunk a tranzakciókról SMS-ben, vagy az internetbankon követhetjük azokat, így a költéseink jobban tervezhetővé válnak. Bankkártyával kényelmesen vásárolhatunk itthon és külföldön, a bank a kártyás vásárlásért nem számít fel díjat.

 

MENNYIRE BIZTONSÁGOS A BANKKÁRTYA HASZNÁLATA?

A beépített biztonsági azonosítók miatt, és körültekintő használat esetén biztonságos fizetési mód. Az érintéses kártya egy pillanatra sem kerülhet ki a kártyabirtokos kezéből, egy vásárlás összege pedig nem vonható le kétszer, hiszen miután teljesült a fizetés, a terminál hangjelzést ad, majd kikapcsol. Sose tartsuk a bankkártya mellett a PIN kódunkat!

 

MIT KELL TENNI, HA A BANKKÁRTYÁDAT ELVESZÍTETTED VAGY ELLOPTÁK?

Először is ne ess pánikba! A legfontosabb, hogy azonnal le kell tiltanod a bankod ügyfélszolgálatán telefonon keresztül vagy személyesen. Így érdemi veszteség nélkül megúszhatod, hiszen legfeljebb 15 000 forintnyi kárt kell a számlatulajdonosnak vállalnia, amely időben történő letiltással teljesen elkerülhető. Akkor is érdemes letiltani, ha SMS-üzenet révén olyan jelzést kapsz, hogy a kártyáddal más kísérelt meg fizetni – ez esetben azonnal hívd a bankodat! Figyelj a kártyádra, ne hagyd őrizetlenül, ne add oda senkinek!

 

TUTI TIPPEK

• Bankkártya igénylés előtt gondold át, hogy mire és hogyan fogod leginkább használni a kártyádat: bolti, vagy csak internetes vásárlásra, külföldön vagy belföldön – ezeket azért érdemes tisztázni, mert az elektronikus kártyák díja általában alacsonyabb, mint a dombornyomott kártyáké.

• Hitelkártyát csak akkor igényelj, ha folyamatosan figyelemmel tudod kísérni költéseidet, és a felhasznált összeget határidőben vissza is tudod általában fizetni. Fontos, hogy a hitelkártya nem készpénzfelvételre való: azért ugyanis a bank jelentős plusz költséget számol fel, kizárólag vészhelyzetben érdemes készpénzt felvenni vele.

• A hitelkártyákhoz sokszor külföldi utasbiztosítás is kapcsolódik – érdemes annak feltételeivel indulás előtt tisztában lenni és a biztosító elérhetőségét is magunkkal vinni.

• Mentsd el a telefonodba a bankod ügyfélszolgálatának számát, így ha megtörténik a baj, és le kell tiltanod a kártyádat, azt gyorsan meg tudod tenni!

• Ha mailben, levélben vagy személyesen valaki a kártya PIN kódját kéri banki adategyeztetésre hivatkozva, biztosak lehetünk benne, hogy csalóról van szó! Soha ne adjuk ki a PIN kódunkat!

• A PIN kód gyakran választható: soha ne válasszunk 1234, vagy négy azonos számjegyet, illetőleg születési évünket.

• E-mailben soha ne adjuk meg a kártya hátulján található biztonsági kódot sem (CV vagy CVC), amelyet kizárólag biztonságos felületű internetes fizetésnél kérhetnek el.

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság