Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Re-kultúra

Nyár, napsütés, tengerpart. Jobb kezedben egy üveg kóla, bal kezedben pedig az e-bookod. Szüleid persze melletted az aktuális krimijüket az évszázadok óta bevált, színes, szagos, szakadozott, papírfedeles könyvből olvassák.

Rájuk pillantva lemondóan sóhajtasz: őket már nemigen győzöd meg az e-forradalom minden vívmányának hasznosságáról.

Oké, e-mailjük már van, az okostelefonra is rádumáltad őket, de azt állítják, hogy imádják a könyv szagát. Fura. Mondjuk, a nyomtatott könyvnek tényleg jó szaga van, na de amíg te az e-bookodon egy tucat olvasnivalót viszel magaddal, addig ők max. 1-2 könyvet tudnak a táskájukba gyömöszölni.

Arról nem is beszélve, hogy ez az e-forradalom a fenntartható fejlődés szempontjából nézve is szerencsés dolog, mert például egy könyv előállítása sokkal drágább, no meg környezetszennyezőbb, mint egy elektronikus könyvolvasó gyártása…

 

Fából papírt, papírból könyvet?

A dél-amerikai esőerdőkben naponta két futballpálya-méretű területen irtják ki a fákat, hogy azokból például papírt gyárthassanak. Bár az erdő megújuló erőforrás, de olyan tempóban nem képes megújulni, amilyen tempóban pusztítjuk – hiszen a fák lassan nőnek, nem évek, hanem évtizedek kellenek ahhoz, hogy egy kiirtott terület újra tele legyen sűrű növényzettel. Arról nem is beszélve, hogy az irtás nyomán sok helyen úgy lepusztul a talaj, hogy már nem tud belőle új élet kihajtani. És még szóba sem kerültek ezekben az erdőkben élő állatok…

Persze az e-book sem a bokorban terem, az előállításához energia kell, viszont ez az energia már lehet szennyezés- és természetikár-okozás nélkül valóban megújuló energia is: szél, víz, vagy napenergia. Az elektronikai cikkeket gyártó cégek törekednek arra, hogy a gyártáshoz szükséges energia előállítása egyre kevésbé legyen környezetszennyező, és egyre inkább fordulnak a megújuló források felé.

 

Ötezerért vagy ingyen?

Walkman, discman: emlékeztek? Tíz évesen elkezdjük egy Backstreet Boys cd-vel, majd pont tíz évvel később ott állunk egy doboznyi feleslegessé vált zenei koronggal, mert már ennek a sokszorosa figyel az mp3-lejátszónkon. Mi a teendő? Ne vegyünk több cédét?

Hiszen manapság csak klikkelnünk kell kettőt a gépünkön, s már birtokában is vagyunk az új kedvencünknek, néha ingyen, legtöbbször a cédénél jóval kedvezőbb áron, és főleg sokkal gyorsabban, egyszerűbben, kényelmesebben. Felrakjuk a minilejátszónkra, és indulhatunk is. No, igen, de a használt polikarbonát cédék még mindig parlagon hevernek… Ha kreatív vagy, a megunt cédékből sokféle jópofa dekorációt készíthetsz! Így kidobás helyett újrahasznosíthatod őket.

 

Honnan vesszük a híreket?

Az online újságok már ma is az egyik legkedveltebb hírforrások. Mi lesz vajon a napilapok, hetilapok sorsa? Mennek az e-bookra, okostelefonokra mind?

Mi már szívesebben választjuk a környezetbarát és nem utolsósorban kényelmesebb e-megoldásokat, és ezzel sokat teszünk a jövőnkért. De az idősebbeknek sincs mitől tartaniuk: a nyomtatott könyvek, újságok kora még egy ideig nem jár le – hisz azoknak egész más a varázsuk.

Lazáry Fanni-Zala Orsolya

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság