Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hűségriadó: van hűség 14 éves kor felett?

Hűség? Megcsalás? Hazugságok… Mindez egy olyan folyamat, melyen szinte minden ember átesett már életében legalább egyszer. Vagy előbb-utóbb át fog.

 

 

A DUE nyári médiatáborában a középiskolás és egyetemista táborozókat állítottam szembe ezzel a problémával. Bár a válaszolók nevüket nem szerették volna nyilvánosságra hozni, számos – eddig homályos – kérdésre kaptam választ. Ahány ember, annyi vélemény, mégis egyetértettek abban, hogy a hűség az egyik legalapvetőbb feltétele a párkapcsolatoknak. Ha hűség nincsen, akkor bukik a bizalom is, a szerelemről nem is beszélve.

Akadtak persze olyan interjúalanyok is, akik szerint teljesen természetes dolog a megcsalás, és sok esetben el is nézhető. Ők azzal érveltek, hogy a legtöbben azért csalják meg a párjukat, mert egy kis változatosságra vágynak.

Itt azonban felmerül a kérdés: ha változatosságra vágynak, akkor az miért csak másokkal való laza kis flörtökből, vagy akár egyéjszakás kalandokból kapható meg? Miért nem próbálnak meg a meglévő kapcsolatba színt vinni azzal, akit állítólag szeretnek? Az ellenvélemény szerint, ha valakit igazán szeretünk, akkor be kell érnünk azzal, hogy vele lehetünk csak úgy. Ilyenkor nekünk nem is kell más, és nem is érezzük szükségét annak, hogy feladjunk egy hosszú kapcsolatot csupán kalandvágyból.

Az egyik válaszadó lány szerint például nem olyan egyszerű megingathatatlannak lenni. „Fiatalabb koromban úgy fogtam fel, hogy az életet csak simán élvezni kell. Ennek pedig minden pillanatát kötelező a legteljesebben kihasználni. Még a nagy, halálosnak hitt szerelmemet is megcsaltam anno. Méltatlanul. Hajtott a kíváncsiság, illetve az akkori nézetem szerint a megcsalás egy nagyon komoly (élettársi vagy házassági szintű) kapcsolatban létezett csak. Az eszeveszett éveim után aztán egyszer jött valaki, akit annyira tisztelek, hogy nem tudnék a szemébe nézni, átölelni, ha megtettem volna. Hiába a kísértés, a szeretet, szerelem és tisztelet legyőzi bennem.”

Egy fiú úgy vélekedett, hogy bizonyos testi feltételek mellett minden lojalitás megtartható. „Én például hűséges lennék a barátnőmhöz, ha megkapnám tőle, ami jár.”

Mások úgy gondolják, hogy a megcsalást érezni lehet a levegőben, ha igazán ismered a partnered. „Általában megcsalás akkor történik, ha a kapcsolatban elromlik valami. Felesleges a másikra ujjal mutogatni és azzal gyanúsítgatni, hogy ő a hibás, hiszen minden két emberen múlik. A szerelem nem folytonos egymásra bámulás, hanem egy irányba való nézés.” – állította az egyik vizuális szemléletű táborozó.

Laszlóczki Eszter

(Másodközlés a DUE Tallózó 2011. szeptemberi számából)
(Fotó: Trombitás Péter)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság