Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Leszokik-e valaha is Carrie Bradshaw?

Vajon mit reklámozhat az a videó, aminek a két szereplője egy fehér köpenyes úriember és egy csillogó fehér fogsorral mosolygó nő? „Fogkrémet!” – vágnák rá ma sokan egyből, nem sejtve, hogy 60 évvel korábban ugyanezek egy cigarettareklám jelenetének képei voltak.

 

 Míg akkor a tévék azt harsogták, hogy „A legtöbb doktor Camelt szív”, ma nikotintapaszokat hirdetnek, és leszoktatnak. Miután a fél világ rászokott.

A füstölgő szenvedély-rudak az ötvenes évek reklámjaiban egyet jelentettek a szabadsággal, a filmekben dohányozni maga volt a sikk, a tétlen kezek legkedveltebb lefoglalása. Rendezők, színésznők attribútuma lett, és ha korábban hidegen hagyta az embert, előbb-utóbb felgyulladt benne a lelkesedés tüze. Majd a kezében az első szál cigi. Majd a második, a harmadik és a nagyon sokadik. Az eltelt 60 év során a mosolygós nőnek megsárgult a foga, az orvos pedig inkább a leszokásban segítene. Míg Audrey Hepburn szipkával és cigivel a kezében jött a világra, addig ma az Egészségügyi Világszervezet kilökné a kezéből. Árt a nézők tüdejének. Carrie Bradshaw (a Szex és New York sztárját Sarah Jessica Parker alakítja) is görcsösen próbál leszokni a Marlbororól. Büdös a barátjának. Így indul a kollektív leszokás.

Elsőként a reklámokat vonják meg a nagyérdeműtől és a dohánygyárosoktól, ezzel együtt pedig a szponzorációs és promóciós lehetőségeket. Nincs több Marlboro-s baseball-sapka a Forma 1-es futamokon, helyettük kapunk kátrányos tüdőket, büdös leheletet, ellenreklámokat, kampányokat. Ami anno menő volt, arra most azt mondják: ciki. És nemcsak ciki, hanem egyre több helyen tilos is. A dohányreklámoknak harangoztak, egyre több országban teljesen tiltottak ezek a hirdetések, köztük Magyarországon is. Így csak a márkajelzés adhatja el a bagót, a doboz 30%-án pedig látszódnia kell a figyelmeztetésnek arra, hogy ez káros, valamint fel kell tüntetni a füst-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmat is egységnyi mennyiségben. A szigorúbb szabályozású országokban nem csak szöveggel, hanem képpel is elijesztik a dohányzókat: tényleg nem sok kedve lesz az embernek rágyújtani egy olyan dobozból, amin egy felvágott ember rákos tüdejének féltenyérnyi képe „díszeleg”. A kutatások pedig bizonyítják, hogy ha kedvenceinket nem látjuk dohányozni, magunk is kevesebbet fogunk – arról nem is beszélve, hogy már lassan csak otthon gyújthatunk rá. Ott pedig még a legmegátalkodottabb dohányosnak is büdös a cigi.

Nagy Kátya

Fotó: Hegyesi Fanni

(Másodközlés a DUE Tallózó szeptemberi számából)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság