Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Fűben, fában orvosság

Honnan tudjuk, hogy mi a jó, mit lehet megenni, és mi az, amiben a legtöbb vitamin van, ha már szüleink és nagyszüleink is esetleg rossznak hitték a jót? A halimbai gyógynövénykertet talán éppen ezért is hozták létre.

Nem csak botanikushallgatók töltik itt a gyakorlatukat, hanem már az óvodásokat és az általános iskolásokat is kivezénylik egy-egy biológia órára, illetve gyógynövénytúrára.

 

Helyi és újrahasznosított építőanyagokból építették a kertet, melyben a dr. Szalai Miklós, volt plébános által összegyűjtött gyógynövényeket ültették újra. Vegyszereket abszolút nem használnak, és a gyógynövények az erős hatóanyagaikkal el is űzik a kártevőket. A megújuló energiaforrások használatát sem mellőzi az oktatókert. A napkollektoros gyógynövényszárító teteje fekete, melyet ha megsüt a Nap, akkor benne a levegő felmelegszik, felfelé száll abba a rekeszbe, amiben a gyógynövényeket tárolják. Tehát napenergia felhasználásával szárítják meg a növényeket és aszalják a gyümölcsöket. A falu kemencéjét is fával fűtik, és sütnek benne langallót, kenyeret, vagy amit épp a vendég megkíván.

A kolostorkert hangulata is érvényesül a halimbai templomtól nem messze található gyógynövény-tankertben. A felparcellázott területeket beosztották az ajakosoknak, a fészkeseknek, az egynyáriaknak, és az évelőknek is, illetve a kert közepére, a kút körül egy kerengőt építettek, melyet szőlővel és komlóval futtattak körbe. „Mindegyik gyógynövénynek megvan a sajátos hatása az emberi szervezetre. Akár kombinálni is lehet őket, de pontosan tudni kell, hogy milyen betegsége van az illetőnek” – tájékoztat minket Kovácsné Véber Eszter, a kert és az intézmény vezetője.

Jelenleg 180 faj található a kertben, de ha találnak egy-egy kóborszárat séta közben, akkor behozzák, elültetik, és felnevelik azt. Különböző cserjéket és bokrokat is ültettek a kert gondozói, hogy az idelátogatók felismerjék akár azokat a növényeket is, amik a kertjeinkben teremnek. „Az idelátogatók mindig megkérdezik, hogy az itt látható gyógyfüveket hol vásárolhatják meg tőlünk. Egyelőre még nincs kereskedelmi forgalmunk, de nem is ez a célunk. Sokkal inkább az esperes úr örökségét akartuk feléleszteni, illetve olyan termék gyártásába és forgalmazásába kezdenénk, ami Halimba településéhez kapcsolódna.” Habár könyvet írt Szalai plébános úr, melyben több mint négyszáz gyógynövény fajt gyűjtött össze és osztályozott, azt a szocializmus idején betiltották. Ezért ha kíváncsiak vagyunk, hogy milyen házi praktikákkal tudjuk hasfájásunkat csillapítani, vagy éppen csak egy mentás frissítőt készíteni, tegyünk egy gyógynövénytúrát Halimbán.

 

Lándzsás útifű szirup kakukkfűvel

Egy kiló mézet beleöntesz egy fazékba, majd felteszed forrni. Ha már bugyog, akkor beleteszel annyi lándzsásútifű-levelet és száras kakukkfüvet, amennyi csak belefér, majd tíz percig főzöd. Addigra a növény összeesik, és kiadja a hasznos anyagait a mézben. Miután kihűlt, leszűröd. Ez a szirup eláll spejz-hőmérsékleten, az a lényeg, hogy legyen lezárva. Ez a főzet megfázásos betegségekre kiváló.

 

 

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság