Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Próbamunka és társai

Kéne egy új laptop, mobiltelefon? Esetleg nyaralásra gyűjtesz? Suli mellett nem marad más opció, mint a „rettegett”, ám mégis népszerű diákmunka. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a DUE Tallózó hónapról hónapra igyekszik segítséget, tanácsot adni nektek, nehogy átvágjanak a munkaadók.

 

Életkori korlátok

Nyáron elkészült az új Munka Törvénykönyve. Diákként valószínűleg már a nevétől is ásítani kezdesz, de maradj velünk, mert komoly változások történtek, amik rád is vonatkoznak, ha munkát vállalsz.

Ha még nem vagy nagykorú, tehát nem töltötted be a 18. életévedet (hamarabb is lehetsz nagykorú, házasság stb. révén, de ebbe ne menjünk bele, mert valószínűleg kevesen fogtok megnősülni/férjhez menni, amint letettétek az újságot), akkor csak úgy vállalhatsz munkát, hogy kérsz előtte írásos szülői vagy törvényes képviselői engedélyt. Ha ez nincs meg, akkor a szerződés érvénytelen és nem dolgozhatsz!

A 18. szülinapod előtt bizonyos munkákat egyébként sem végezhetsz. Miért? Mert a szervezeted még fejlődésben van, és biztosan nem használ a növekvő csontjaidnak, ha cementes zsákokat cipelsz a nyolcadik emeletre. Jó bulinak tűnhet ugyan az éjszakai műszak, de amíg nem vagy tizennyolc, addig biztos, hogy nem végezhetsz legálisan éjszakai munkát. Ja, és nem dolgozhatsz föld alatt sem, szóval a bányászhagyományokat nem folytathatod, amíg fel nem nősz a feladathoz, valamint veszélyes anyagokat sem szabad kezelned.

 

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés

A nagykorúság eléréséig a munkavégzés ideje is korlátozott. Ez az jelenti, hogy bármennyire is szeretnél többet keresni, naponta 8 óránál többet nem dolgozhatsz. Hiába jobb az éjszakai műszakpótlék, az előbb már volt arról szó, hogy éjszaka nem dolgozhatsz. Ügyeleti tevékenységet sem végezhetsz. Négy és fél óra munkavégzés után fél óra pihenőidő jár, hat óra után háromnegyed. Volt olyan eset, hogy 18 éven aluli személy már cégtulajdonos, vagy társtulajdonos volt, de még ebben az esetben is be kell tartani a pihenőidőre vonatkozó szabályokat. A munkaadónak biztosítania kell heti két nap szabadnapot is, ebből az egyik kötelezően vasárnapra kell, hogy essen. Ha fejben összeszámolod a mindenféle időkorlátokat és kötelező szabadnapokat, akkor kijön az, hogy 18 éven alul hetente maximum 40 órát dolgozhatsz, nappal, és nem szabad veszélyes, megerőltető munkát végezned.

 

Papírok

A munkát különböző formákban vállalhatod el. Ha diák vagy, a legegyszerűbb, ha iskolaszövetkezeteken keresztül próbálkozol. Ez azért egyszerűsíti meg a dolgokat, mert nem kell az álláskereséssel bajlódni, jelentkezel a szövetkezetnél, ahová rengeteg munkaadó már előre bejelentkezett, és ha keresnek munkaerőt, akkor először a szövetkezetnek szólnak. A munkaadód is a szövetkezet lesz, nem a cég/vállalat, akihez kiközvetítenek. Nagy előnye, hogy itt általában direkt részmunkaidőre keresnek diákokat, az önálló álláskeresésnél a nappali tagozat akadályt jelenthet. Egyébként a munkavállaláshoz nincs szükséged semmilyen engedélyre (ha elmúltál 18), kell egy személyazonosításra alkalmas irat (ez lehet személyi igazolvány, vagy jogosítvány, de akár útlevél is), TAJ kártya, adókártya, illetve ha a munkavégzés jellege megköveteli, akkor szakképesítést igazoló papír (jogosítvány, nyelvvizsga stb.).

Érdemes bankszámlát is nyitnod, nem csak azért, mert a bankkártya menő és praktikus, hanem azért is, mert sok cég már csak átutalással tud fizetni.

 

Próbamunka

Az egyik legnagyobb átverés, amibe diákként (de akár felnőttként is) belefuthatsz. Egyik oldalról a „próba” része teljesen legális, és ésszerű, hiszen a munkaadónak jogában áll megbizonyosodni arról, hogy képes vagy az adott munkakörben tevékenykedni. Ha például felszolgálóként szeretnél dolgozni, akkor nyugodtan mondhatja azt, hogy fogd azt a tálcát, pakolj rá négy tányért, menj vele egy kört, mutasd meg, hogy teszed le, stb. A gond az, hogy általában a „próbamunka” alatt egy konkrét műszakot végigdolgoztatnak veled, mindent úgy csinálsz, ahogy a többi rendes alkalmazott, a végén pedig kapsz egy nevetséges napi bért, meg egy bájvigyort, „majd értesítünk” címszóval. Ez átverés! Azért van a több hónap próbaidő, hogy ezalatt az idő alatt mind a munkavállaló, mind a munkaadó számára egyértelmű legyen, hogy érdemes-e alkalmazni/alkalmazottnak lenni azon a munkahelyen. Utána jöhet a hosszú távú szerződés.

 

Jogok és kötelezettségek

Diákként nincs több kötelezettséged, mint egy felnőtt munkavállalónak. A rád bízott feladatokat a legjobb tudásodnak megfelelően kell elvégezni, vigyáznod kell a saját és mások testi épségére, és természetesen a munkakörnyezetedre, munkaeszközeidre is. 

 

 

Ha munkaszerződést kötsz, az alábbi adatok mindenképpen legyenek a szerződésben, vagy valamely kiegészítésében!

• A munkáltató neve, címe, elérhetősége és a munkavégzés helye: ha valami gond adódik, a hatóság megtalálja.

• A munkaköröd pontos megnevezése, leírása: hogy ne kelljen olyan munkát végezned, amiről nem volt szó.

• A fizetésed pontos összege: hogy ne trükközhessenek a pénzeddel.

• A béred utalásának határideje: hogy időben kifizessenek, ezáltal rendszeres legyen a jövedelmed.

• A munkavégzés ideje: hogy tudd, egy nap hány órát kell dolgoznod, és mikortól túlórázol.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság