Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Nem vénnek való vidék! – 5 olyan diákmunka, ami könnyűnek hangzik, pedig…

Diákként a munkalehetőségek nem túl széles palettájáról válogathatunk. A legtöbbször szórólapozni, adatot rögzíteni, vagy telefonos piackutatást lehet végezni. Bár elég bagatell melónak hangzanak, azért mindegyiknek megvan a maga hátulütője, veszélye.

 

Az adatrögzítő

Hiába hangzik könnyűnek, nem minden munkát érdemes elvállalni. Ha például egész nap pörögsz, mint a búgócsiga, anyukádék pedig már beszerelték a dinamós bringát a nappaliba, mert simán elő tudod állítani a lakótelepnek szükséges összes áramot, akkor nem feltétlenül lesz neked való az irodai asztal mögött napi nyolc órában adatot rögzítő csinovnyik munkakör. Érdemes átgondoltan munkát választani, hiszen nem csak magaddal szúrsz ki azáltal, hogy szinte büntetésnek érzed a melót, de az oda nem illő viselkedéssel (például egész nap rázod a lábad, mert nem tudod levezetni a fölös energiádat – lehet, hogy te észre sem veszed, de a szomszéd asztalnál már a Richter-skálával mérhető rengések mutatkoznak meg) másoknak is megnehezíted a munkáját.

 

Az árurakodó, anyagmozgató

A munkába állás előtt egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt venni. Az orvosnak célszerű minden betegséget elmondanod – nem kell semmilyen durva titokra gondolni, elég csak szólni, hogy például gerincferdülésed van. Nem fogsz belehalni a melóba, ha nem szólsz, de ha anyagmozgató munkakörre vesznek fel, a ferde gerinced nagyon rövid úton elkezd kiabálni, hogy „haver, teljesen tönkreteszel!” A kiabálás alatt pedig itt kifejezetten a piszkosul szaggató hátfájásra gondolunk. Ráadásul nem is kell ehhez ötvenkilós cementes zsákokat cipelned, ha naponta intenzíven pakolgatsz pár kilós dolgokat ide-oda – és így, összeadva mégis csak tonnákat mozgatsz meg - az már bőven elég lesz egy kiadós hátfájáshoz.

 

A hostess

Szintén népszerűek a hostess munkák, mindig van rá kereslet, hiszen például vásárlás közben ki ne szeretné, ha egy fiatal, csinos lány ingyen csokival/üdítővel/joghurttal traktálná? Nem tűnik nagy kihívásnak a feladat, de ezt sem érdemes elkapkodni. Ha tudod magadról, hogy az iskolai ünnepségeken már a megnyitó beszéd alatt ájultan heversz a padlón, akkor ne akarj egy egész napos állómunkát végezni. A munkaruhád pedig az egyenpólótól kezdve az ötméteres rózsaszín hörcsögjelmezig bármi lehet, és amíg az előbbi maximum kényelmetlen, az utóbbi annál inkább lehet fullasztó, nehéz, idegesítő és hát valljuk be, azért ciki is.

 

A telefonáló

A telefonos piackutatás, panaszkezelés, ügyfelekkel történő folyamatos kontaktusteremtés – vagyis a „call center” jellegű melók azok, amiket egyaránt utál mind a hívó, mind a hívott fél. Ehhez a munkához végtelen türelem kell, és ez nem vicc. Ha lobbanékony természeted van, vagy ha szerinted Dr. House helyén kezeli a szociális problémákat, akkor nem ez lesz álmaid diákmunkája. Tudnod kell higgadtan kezelni olyan helyzeteket is, amikor már legszívesebben a telefont földhöz vágnád. Tudnod kell magyarázni, vagy éppen hallgatni, problémát megérteni, lényegre rávezetni és persze diplomatikusan, higgadtan hárítani azokat a kedves embereket, akik a saját elfojtott agressziójukat rajtad akarják kiélni. Ha nem vagy elég laza, akkor inkább előbb, mint utóbb felőröl a meló. A növekvő belső feszültség elsősorban neked lesz rossz, de egyszer valakinél elszakad a cérna és telefonon keresztül leüvöltöd a delikvens fejéről az összes haját, akkor bizonya főnök úgy kivág, hogy lábad nem éri a földet.

 

A szórólapozó

Szintén nem hangzik durván, amíg ezt a járdán kell végezned. A kellemetlenségek akkor kezdődnek, amikor kereszteződésekben kell osztogatni a szórólapot. Miért? Egyrészt mert tilos, másrészt mert borzasztóan veszélyes. Az autósokat is zavarja, ha te ott bolyongsz egy köteg papírral a kocsik között, a tüdőd pláne gyűlölni fog, amiért egész nap nyeled a kipufogófüstöt, non plus ultra, ha a rendőr rajtakap, még jól meg is büntet – ne is beszéljünk arról, ha valaki nem áll meg a pirosnál, miközben te az úttesten lavírozol. Ha szórólapozol, akkor mindenképpen tisztázd le a munkaadóval, hogy hol kell végezned a munkát, és ha úttesten, akkor ne vállald el!

 

Van segítség?

Ha nem tudod, hogy milyen munkára lennél alkalmas, kétségeid vannak, vagy megerősítésre vágysz, kérdezd meg a szüleidet. Ők ismernek a legjobban, tudják, hogy mit bír a szervezeted, a vérmérsékleted, mire vagy allergiás stb. A foglalkozás-egészségügyi orvos véleményét is kikérheted, hiszen ha elsorolod neki az összes nyavalyádat, akkor ő segít neked belőni az olyan jellegű munkákat, amik akár károsodást is okozhatnak. Azért ne fuss kapásból az orvoshoz. Nyugodtan kérdezd körbe például a barátaidat, ha ők már dolgoztak valahol, akkor biztos és első kézből származó tapasztalatokat oszthatnak meg veled. Összegezve: a diákmunka jó lehetőség tapasztalatszerzésre, de nem fizetnek olyan jól, hogy megérje kockáztatni az egészségedet!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság