Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A diákmunka valódi haszna

A nyárhoz közeledve egyre többször szembesülünk már diákként is a munkavállalás kérdésével. Nyakunkba szakad a rengeteg szabadidő, a jobbnál jobb programok, amikre saját magunk akarjuk megkeresni a pénzt. Vagy nem akarjuk, de kénytelen vagyunk.

Mik a legfontosabb tudnivalóink ezzel kapcsolatban? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?

Elsőként tekintsük át, miért jó, ha dolgozunk diákként. Természetesen ott vannak a nyilvánvaló előnyök, mint a hétvégi bulik előtti szülőkkel folytatott egyezkedés/alkudozás elkerülése, hogy mégis mennyi pénzt vihetünk magunkkal, vagy közelebb kerülhetünk egy új telefonhoz, laptophoz, lesz elég pénzünk mozira, színházra, koncertre a barátainkkal. De milyen pluszokat ad még nekünk, ha dolgozunk a nyáron, ahelyett, hogy az árnyékos szobában ejtőznénk?

Például az egyszeri diák megtanulja beosztani a pénzt, amit megkeres, hiszen most majd megizzad érte, nem csak úgy kapja a szüleitől. Egyetemistaként az ember már tényleg rákényszerül, hogy beossza pénzét, hiszen miután elköltözünk otthonról, saját lakást fenntartani, és mellette tanulni, dolgozni nem egyszerű. Ijesztő lehet továbbá a sok papírmunka, különös tekintettel az adóbevallásra, amit korábban sosem kellett csinálnunk. Nyugalom, amíg szerződésed van egy diákszövetkezettel, addig a NAV elkészíti a SZJA bevallásod, azt neked csak jóvá kell hagyni.

Az egyik legnagyobb haszna a diákmunkának a gyakorlat. Ha néztél már álláshirdetéseket, ismerős lehet a mondat: „20 éves fiatalt keresünk, 15 év szakmai tapasztalattal.” Diákként egy szövetkezeten keresztül sokféle munkába belekóstolhat az ember, így szerezhet minél több tapasztalatot különböző területeken. Felismerheti erősségeit és gyengéit, így felnőttkorából időt spórolhat meg, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb munkát. Ráadásul a későbbi munkavállalás során ez nagy segítséget nyújthat, hiszen az ember úgy mutathatja be magát, mint „fiatal kora ellenére sok tapasztalattal rendelkező, nyitott munkaerőt”.

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság