Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A lelki egészség az első

A tinédzserek lelke sokszor kiszámíthatatlan. Tizenéveskor a legnehezebb és egyben legszebb ugyanakkor a tinédzserek lelke sokszor kiszámíthatatlan. A digitális korban vajon mit jelent a lelki egészség és a jó életminőség? Ennek járunk utána.

Mit jelent pontosan a hagyományos értelemben vett jó mentális egészségi állapot?

Egy olyan szellemi-lelki egyensúlyi helyzet, amiből nincsenek szélsőséges kilengések. A mentális egészség jó életminőséget feltételez. Az egészséges, jó életminőségű fiatalokon például nem mutathatók ki pszichés megbetegedések, vagy bipoláris depresszió.

A tinédzserek számára mik a legmeghatározóbb elemek az életminőségben?

Elsősorban a társas kapcsolatok. Számukra a kortárs csoportok véleménye az első. Akkor érzik magukat jól, ha a saját korosztálya elfogadja őt, és sok barátjuk van. Sokaknál a diákszerelem is egy fontos lépcsőfok. A második körben a családi kapcsolatok kiegyensúlyozottsága áll. Az iskolai teljesítmény is befolyásolja egy tinédzser lelkiállapotát, sőt ebben a korban már az anyagi helyzetnek is nagy jelentősége van.

Mennyiben más a legújabb generáció életminősége a korábbiakhoz képest?

Minden generációnak megvan a maga „keresztje”. A legújabb, Z és alfa generációs gyerekek között különösen gyakori, mondhatni „kordivat” a depresszió, a hangulatzavarok, illetve a pánik. Észrevehető, hogy többen magányosabbak, mert idejük jelentős részét online töltik, és szűkebb a szociális hálójuk. Problémát jelent, hogy sokan járatlanabbak a szociális képességek terén. A chat, az online játékok, az állandó virtuális térben való mozgás, a közösségi oldalak folyamatos használata oda vezetett, hogy a személyes kapcsolatoktól többen idegenkednek, tapasztalatlanok benne. Sokakban kifejezetten szorongást okoz egy személyes találkozó azokkal, akiket a barátainak tart. Ez korábban elképzelhetetlen volt

Ezek szerint a fogyasztói társadalom is befolyásolja a fiatalok gondolkodását?

Igen, nagy mértékben. Sok közösségben azok számítanak népszerűnek, akiknek a legújabb, legdivatosabb kütyüjeik, telefonjaik, ruháik vannak. Nem szerencsés, ha ez elér egy versengési szintet. Érdemes a tinédzserekben tudatosítani, hogy önmagukért kell szeretni a társaikat, és nem a tárgyaikért.

Mit tehetnek a tinédzserek az egészségükért?

A test és a lélek nem választható el egymástól. A sport és az egészséges étkezés hozzájárul a lelki egészséghez is. Sajnos a legújabb statisztikák szerint EU-s viszonylatban Magyarországon fogyasztják . A cél azonban az lenne, hogy a kiemelt veszélyeztetettségű tinédzser rétegnél az alkoholfogyasztás és a dohányzás ne érjen el egészségtelen szintet. Helytelen dolog azt gondolni, hogy egy buliban azok a legmenőbbek, akik mindent ki mernek próbálni. Az egészségmegőrzés fontosabb a felvágásnál, a menősködésnél.

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság