Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Szellemirtás - Szuper szolgáltatások a digitális átállással

Biztosan te is el tudod képzelni azt a mostanáig igazán hétköznapi jelenetet, ahogy a nagymama a tévé előtt ülve azon bosszankodik, hogy megint elcsúszik a kép. Odacammog a készülékhez, majd olyat ver a „dobozra”, hogy még a műsor szereplője is megérzi.

 

A digitális átállás után a nagyinak már nem lesz ilyen kényelmetlensége.

Bár a nagyi nem tudta, de nem a tévével volt a gond, hanem az adással. Eddig három országos csatorna (M1, RTL Klub, TV2) műsorai analóg, földfelszíni műsorszórással érkeztek, és egy egyszerű tető- vagy szobaantennával tudtuk fogni őket. Ilyenkor elég volt egy kis légköri gubanc, és máris romlott a minőség: torzult a kép, ekkor láthattuk például az imént felidézett „szellemkép” effektust.

A digitális átállás után ilyen problémával már nem kell szembesülnünk, mert a digitális jelnek köszönhetően a műsor sokkal stabilabban és jobb minőségben érkezik hozzánk. A műsorok vételéhez szükséges az úgynevezett set-top-box beszerzése, ez a kütyü alakítja át a tévé számára „értelmezhető” jellé a digitális kódot. Az újabb tévékészülékekbe már eleve beépítik ezt a dekódert.

A szellemkép eltűnésén felül sok újdonságot és előnyt jelent még a digitális műsorszórásra való átállás azoknak is, akik nem antennával tévéztek eddig. Összegyűjtöttük, mi mindent.

 

Hetet egy csapásra

Azok, akik eddig nem fizettek elő semmilyen szolgáltatónál valamilyen csomagra, három csatornát foghattak ingyenesen – és ahogy az előbb írtuk, mindössze egy tetőantenna kellett hozzá. Az M1-TV2-RTL Klub kombó ugyan elegendő a legfontosabb hírek, némi kultúra, izgalom és sorozat begyűjtésére, de a legtöbben nem haragudnának, ha mást is nézhetnének.

Az ingyenesen fogható csatornák száma az átállást követően az eddigi háromról hétre emelkedik, tehát lehet vadul kapcsolgatni! Továbbra is jön az M1, a TV2 és az RTL Klub, és melléjük csatlakozik az M2, a Duna, a Duna World, és az angol Euronews. Ha az utolsóval még nem ismerkedtél meg közelebbről: az Euronews egy több nyelven fogható hírcsatorna, mely főként az EU-val kapcsolatos híreket teszi közzé. Szóval eléggé képben leszel.

 

Tűéles kép, fantasztikus hang

A digitális jel sokkal stabilabb, mint az analóg, ráadásul képes a HD felbontás továbbítására is, ezért ha HD televíziótok van, akkor a sima tévéműsor is lesz annyira szép, mintha DVD-n néznéd. Ugyanez vonatkozik a hangra is, sokkal tisztább hangsáv érkezik az átállást követően. Ha a tévétek nem képes a HD-minőség megjelenítésére, akkor is láthatóan szebb lesz a kép és jobb lesz a hang.

 

Nem gyerekjáték

A több csatorna több tartalommal jár, viszont ez azt jelenti, hogy még jobban oda kell figyelnünk a környezetünkben lévő kiskorúak védelmére, mert nem mindegy, mit néz meg a gyerkőc, amíg főzőcskézünk, tanulunk, vagy csak épp félrenézünk. A digitális átállás egyik nagy előnye, hogy elláthatjuk például gyerekzárral a készüléket. Ez azt jelenti, hogy egy kód segítségével bizonyos műsorokat, vagy akár az összes korhatáros műsort letilthatjuk, így biztosak lehetünk abban, hogy egy kis figyelmetlenség esetén sem fogja az ötéves öcskös végignézni a teljes Alien-sorozatot, hogy aztán napokig üveges szemmel meredjen maga elé.

 

Műsorújság a képernyőn

Az átállás után nem kell több tévéműsoros újságot megvenni, vagy a netet és a teletextet bogarászni. A távirányító segítségével megtudhatunk mindent, a film rövid tartalmától kezdve a főszereplőkön át a rendező nevéig, sőt, ezeket párosítva is megnézhetjük, milyen filmekben szerepeltek még stb.

 

Nem tévézek, tanulok!

Azok, akik eddig hiányolták a feliratos filmeket, fellélegezhetnek, ugyanis kedvenc filmjeik elérhetőek lesznek eredeti nyelven is. Ez nyelvtanulás szempontjából rendkívül előnyös, és az ember jót szórakozhat például az Arnold Schwarzenegger korai filmjeiben hallható akcentuson, vagy éppen a magyarra nem lefordítható szópoénokon.

 

Szabadsáv, szerelem

De miért nem voltak ilyen extrák eddig? Mitől lett több csatorna? A titok nyitja a jelben rejtőzik. Eddig egy úgynevezett analóg frekvencián érkezett a műsor. A frekvenciának van egy „szélessége”, ez képes a jelek továbbítására. Amíg analóg volt a sugárzás, csak három csatorna fért el ingyenesen ezen a szélességen, a digitális jel azonban „tömörebb”, így több fér el belőle ugyanabban a tartományban. Amit fontos hangsúlyozni, hogy a jel megváltozásával a tetőantenna már nem lesz alkalmas arra, hogy a műsort fogjuk, kell a set-top-box nevű eszköz, mely a beérkező jelet átalakítja a tévé számára lejátszható formátummá.

Nem szabad elfelejteni, hogy a set-top-box beszerzése egyszeri kiadás, és ezek után az extra funkciókkal megspékelt, felturbózott csatornakínálat ingyenes marad. Sőt, még szabad hely is marad a korábban a „széles” analóg jel által lefoglalt sávban, ezt majd például a mobilkommunikáció tudja majd az előnyére fordítani – valószínűleg gyorsabb és olcsóbb mobilnet formájában.

 

Oké, de hogy kell átállni?

Csak semmi pánik. Valószínűleg nem csak három csatornát tudsz fogni otthon, tehát rendelkezik a család valamilyen előfizetéssel, így aztán semmi dolgod nincs, mint csettinteni egyet a nyelveddel, amikor észreveszed, hogy javult az adás minősége, és megjelentek a plusz szolgáltatások. Az átállás főként azoktól igényel aktivitást, akik tetőantennával fogják a három csatornát – ezekben a háztartásokban az átállás után már csak az említett set-top-box beszerzésével lehet majd tévéadást fogni. Ha esetleg új készülék vásárlásán gondolkoztok, érdemes jobban körülnézni, mert már kaphatóak azok a televíziók, amik önmagukban képesek fogni a digitális jelet, tehát nem kell hozzájuk külön set-top-box. Ha ilyet tud a tévé, akkor valahol (valamelyik oldalán, vagy hátul) szerepelnie kell ennek a feliratnak: „Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére”. Még jobb, ha a tévé képes a HD-adások megjelenítésére is, mert ekkor látványosan javul a képminőség.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítséget nyújt azoknak, akik önerőből nem tudják megoldani a set-top-box beszerzését, különböző mértékű támogatásokkal, a set-top boxok beszerelésével és ingyenesen hívható ügyfélszolgálattal, információs honlap üzemeltetésével teszi zökkenőmentessé az átállást. Mindezt tájékoztató kampány is segíti: te is találkozhatsz a plakátokkal és tévéreklámokkal, amelyekben Borbás Mária műsorvezető mutatja be a digitális átállás előnyeit.

 

Mikor kezdődik az átállás?

A tervek szerint két fázisban állítják át az adásokat, hogy a te lakóhelyeden ez mikor történik, megnézheted a www.digitalisatallas.hu oldalon, illetve a digitális átállás Facebook-oldalán is jópár érdekességet olvashatsz a témában. Sőt, egy pályázat keretében te magad is segíthetsz megmutatni, milyen előnyökkel jár az átállás!

 

(A cikk megjelenését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatta)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság