Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Filmeket támogatott és díjazott a Richter Gedeon

Bemutatta a Richter Gedenon Nyrt. a pályázatára beérkezett legjobb kisfilmeket.

A Richter Anna díj 2019. október 3-án megrendezett ünnepélyes rendezvényén bemutatták azt az öt nyertes kisfilmet, amelyek összesen 20 millió forintos támogatásból valósultak meg. A Richter Gedeon Nyrt. a jövőben is folytatja ezt a remek kezdeményezést, és elkötelezi magát a hazai oktatás, az egyészségügy szerepvállalása mellett.

Richter Anna díj pályázatot első alkalommal 2018 októberében írták  ki és már akkor is nagy érdeklődés övezte. A közel kétszáz beérkezett pályamű mindegyike figyelemreméltó volt. Az öttagú zsűri nagyon nehéz helyzetben volt, elsősorban az ötletdús, kreatív munkákat részesítették előnyben.

A zsűri tagja volt többek között Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője. Zsuzsa elmondta, hogy a cégnek szívügye a fejlődés. Ezért folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amiken keresztül támogatják az egészségügyet, az oktatást és elsősorban a nőket. Hisznek abban, hogy a Richter Anna díjjal olyan projektek születnek a közösségek, intézmények életében, amelyek előbbre viszik a fejlődést. Beke Zsuzsa szerint a nők egyéni látásmódja és érzékenysége hozzájárul mindannyiunk jóllétéhez.

Az esemény házigazdája Szily Nóra volt. A neves újságíró, tévériporter többször megemlítette, hogy a zsűri, aminek ő is tagja, igen nehéz helyzetben voltak, mivel 200 pályázat közül kellett választaniuk az öt nyertest. Szily Nóra azokat a történeteket szereti igazán, amik elérnek a lélekig, és az öt projekt ennek tökéletesen megfelel. A lelki egészség, a kommunikáció, az önálló gondolkodásra tanító oktatás, az összefogás a közös cél érdekében mindenhol példaértékű. Az életminőség javítása pedig alapvető feladat.

Ugyancsak a zsűri soraiban található a Máté Péter díjas énekesnő, Rúzsa Magdi is. Lehet, kevesen tudják, hogy az énekes karrierje előtt szülész-nőgyógyász nővérként tevékenykedett. Az énekesnő szerint az oktatás és egészségügy két, életünket meghatározó területe. Minden kezdeményezés, amik ezeknek a területeknek a fejlődését szolgálja, mindannyiunk életét teszi jobbá. A Richter Anna-díj fontos dolgok mellet áll ki, és újszerű módon közelíti meg ezeket a fontos szegmenseket. Itt mindenképpen a nők vannak reflektorfényben.

Az üzenet pedig fontos: Hajrá, teremtsünk együtt klassz dolgokat!

 Az öt nyertes projekt kis filmekkel mutatkozott be az ünnepségen.

Az egészségügyi szakdolgozói kategória győztese: Bethesda Gyermekkórház. 

Kisfilmjük címe: Főszerepben a hétköznapi hősök

Az összeállítás bemutatta a kórházban dolgozó, 500 fős szupercsapat mindennapi életét, akik évente csaknem 140.000 beteg gyermeken segítenek. Az kisfilm segítségével betekintést nyerhetünk a kórház működésébe, és olyan helyekre nyerhettünk betekintést, ahova nem juthatunk be minden nap, mint például a labor. A dolgozók boldogok voltak, hogy megmutathatják, mivel is foglalkoznak valójában. Ez e tizenkét részből álló kisfilm segítséget nyújt a szülőknek is, valamint kedvet csinál a fiataloknak is, akik ezt a csodálatos szakmát szeretnék választani.

A gyógyszerész kategória győztese a SzeddViddVéd csapat

A kis közösség a tudatos gyógyszerhasználatra hívják fel a figyelmet. Köztudott, hogy szinte minden családi háztartás rendelkezik házi patikával, viszont nagyon kevesen kezelik megfelelően a lejárt gyógyszereket. A Richter Anna díj támogatásával a csapat, Dr.Kulcsár Nikolett vezetésével felmérést készítettek, és iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, és a lejért gyógyszerekre, mint veszélyes hulladék kezelésére.

A pedagógus kategória győztese: Richter Anna Tanösvény és Mezitlábas Park

Az Egri SZC Március 15- Szakgimnázium és SzakközépiskolaLőrinciben, egy erdő közepén található. Ez az idilli környezet ihlette meg az ott dolgozó pedagógusokat, akiknek a mottója a Természet az oktatásért, oktatás a természetben. A kreatív, lelkes diákok segítségével valósították meg ezt a tanösvényt, ahol 22 fajta madárral is találkozhatunk. Az oktatási projekt remek kirándulási lehetőséget nyújt óvodák, iskolák számára, valamint népszerűsíti az iskolát is egyben. Kocsisné Birkás Edit elmesélte Kertész Éva zsűritagnak, hogy a munkálatok alatt remek kapcsolat alakult ki a tanárok és a diákok között, valamint a diákok magukénak érzik ezt a tanösvényt.

Az orvos kategória győztese: Mi jól vagyunk! És ő hogy van?

A sajtóeseményen ennek a kisfilmnek a premierje is volt egyben. A Semmelweis Egyetem emlőrákkal foglalkozó remek szakemberei ezzel az összeállítással szeretnék felhívni a figyelmet a rákszűrés fontosságára. A pozitív hangvételű, hiteles tájékoztató részletesen bemutatja a betegséget, annak lefolyását, és kezelési módját. Megismerhetjük az elismert szakembereket is, akik segítséget nyújtanak. A díjátadón Prof. Dr Dank Magdolnával a zsűri soraiból Dr. Barna István belgyógyász beszélgetett, és egyet értettek abban, hogy a pácienseket mindenképpen széles körben kell tájékoztatni.

A Richter Anna díj közönségdíjasa: Terápiás szabadulószoba

Ezzel a kezdeményezéssel egy olyan, személyre szabott, a világon egyedülálló terápiás „szabadulószoba valósult meg, ahol a kényszerbeteg gyerekeknek és családtagjainak nyújtanak segítséget. Németh Laura pszichiáter elmondta, hogy ezzel a módszerrel feltárják és segítenek megoldást találni a családban kialakult feszültségekre, konfliktusokra.

Az esemény egyik lényeges alappillére, hogy ismét várják a pályázatokat, amiket november 24-ig, a következő kategóriákban lehet leadni:

- Orvosnő, vagy általa képviselt max. 5 fős csapat

- Egészségügyi szakdolgozó nő, vagy az általa képviselt max.5 fős csapat

- Gyógyszerésznő, vagy az általa képviselt max.5 fős csapat

- Pedagógus tanár/kutató/hallgató nő, vagy az általa képviselt max.5 fős csapat

További hasznos információk a www.richterannadij.hu oldalon találhatóak.

 

 

 

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság