Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Puskás Peti: "Minden napot kihasználtam arra, hogy befektessek az életembe”

Gondoltad volna, hogy Puskás Peti, a The Biebers énekese és az X-Faktor mentora valaha bolti eladóként dolgozott? Vagy esetleg azt, hogy inkább biciklizett és spórolt hét évig, hogy megvehesse álmai autóját? Peti a készpénzkímélő Iskolák nagyköveteként már diákok ezreivel osztotta meg tapasztalatait

„Mindig tudatosan gondolkodtam a pénzügyeimről, de talán mostanra vált ez reflexszé nálam” – árulta el a DUE Tallózónak Puskás Peti. Már gyerekkorában is úgy viszonyult a pénzhez, hogy vigyáznia kell rá, hiszen a szülei és a nagyszülei is erre tanították. Olyan szakmában dolgoztak, ahol sok idő és kitartás kellett ahhoz, hogy elérjék céljaikat. „Gyakorlatilag nem lehet kijelenteni, hogy ha fokozatosan lépsz egyet előre, egyszer csak felérsz a csúcsra, hanem ha megkapsz egy szerepet, akkor sikeres vagy, ha kiválasztanak egy castingon, akkor híres leszel, viszont ha nem jön be, akkor nem leszel az.” Szerinte ezek a tényezők szorosan összefüggnek egymással, és emiatt is tud – úgymond – játszani az élet a művészekkel. Talán emiatt is alakulhatott ki benne gyerekkorától kezdve a pénzügyi tudatosság.

„Édesapám pár hete büszkén tette szóvá, hogy zenész létemre egy matekfüzetben vezetem a bevételeimet, és igenis figyelemmel kísérem a kiadásaimat” – mesélte az énekes. Peti már gyerekkorában is odafigyelt a pénzügyeire. Egyszer Ausztriába utaztak a családjával és kapott 50 schillinget (a schilling volt Ausztria pénzneme az euró bevezetése előtt – a szerk.), hogy abból játékot vehessen. Amikor hazaindultak, ő egy 3 schillinges műanyag sárkánnyal tért vissza. Nem volt szíve drágább ajándékot választani.

Mint mindig, most is szóba került az a tehetségkutató műsor, ami által Petit megismerte az ország. Ő már ekkor is gondolt a későbbiekre, a kapott összeget félretette, hogy abból finanszírozhassa majd a jövőbeli klipjeit vagy megvehesse élete első zongoráját. Viszont ahogy a mondás tartja: Egyszer fenn, egyszer lenn. A nehéz helyzetek őt sem kerülték el. „25 éves koromban nekem is volt egy az pillanat az életemben, amikor nem volt munkám. Borzasztó volt megélni ezt a helyzetet, de nagy megnyugvást adott, hogy volt félretett pénzem.”

Megfogadta egy ismerős sminkes tanácsát, s mikor véget ért számára a műsor, két bankszámlát is nyitott: az egyikre a megtakarításait gyűjtötte, míg a másikon kijelölt magának egy racionális összeget, amit elkölthet, amennyiből a mindennapi kiadásait fedezni tudta.

„Mióta saját zenekarunk van, az öcsémmel és a menedzserünkkel odafigyelünk a kiadásokra, folyamatosan előre tervezünk, mindig egy évvel előre járunk. Ezért is lehet olyan jó technikai felszereltsége a zenekarnak” – tette hozzá Peti. Mindig gondolkoznak, beszélgetnek és egyeztetnek arról, hogy a zenekarnak mekkora bevétele van, és mibe érdemes befektetni. A banda egy emberként spórol. „Ha csak fellépésenként 10.000 forintot rakunk félre… Ez nem számít nagy összegnek manapság, de ha ezt megszorozzuk 70-80 koncerttel, amit el tudunk vállalni egy évben, máris jelentősebb összeget jelent. Ha bármilyen baleset történik vagy előre nem látható helyzet adódik, van egy félretett összeg, amelyből ezt finanszírozni tudjuk. Bármilyen szakmát válasszon is az ember, érdemes felelősen gondolkodni a pénzügyeiről. Amilyen gyorsan jön a pénz, olyan gyorsan el is tud menni. De ha pénzügyileg tudatosan él valaki, igenis lehet teremteni az anyagilag biztonságos életet.

Nem vettek fel az egyetemre? Nincs célja az életednek, és egész nap csak otthon ülsz? Petinek is ismerős volt a helyzet.. „Bejött édesapám a szobámba és azt mondta: most elindulsz és ahol látod a feliratot, hogy munkatársat felveszünk, bármi lesz is az, elvállalod. Így lettem egyik pillanatról a másikra szuvenírárus, bébiszitter, de később könyveket is árultam. Pont ez volt az az egy év, amit, életem egyik leghasznosabb időszakának gondolok, hiszen saját erőmből el tudtam látni magam, fedeztem a kiadásaimat.”

Ahhoz, hogy elérje álmát és saját autója legyen, hosszú út vezetett. „23 évesen szereztem meg a jogosítványomat, de 30 éves koromig nem vettem autót, mert úgy gondoltam, hogy én addig nincs szükségem saját kocsira, ameddig meg tudom oldani a közlekedést alternatív módon, másrészt ameddig nem olyat vehetek, amelyről álmodoztam, és nem tudom egy összegben kifizetni. Ezért bicikliztem hét évig, majd megvettem álmaim autóját. És azonnal kötöttem rá casco biztosítást, hiszen fontos, hogy nyugodt szívvel közlekedhessek, így ha baj történik a biztosító kifizeti az engem ért kárt. De a biztosításomat is tudatosan választottam, összehasonlítottam a létező ajánlatokat és a legkedvezőbbet választottam, amivel szintén ismét pénzt tudtam megtakarítani.”

A mi generációnk felé sok kritika fogalmazódik meg, nincs ez másként pénzügyi kérdésekben sem. Az idősebbek úgy gondolják, hogy nagyon gyorsan feladunk mindent és nincsen bennünk meg a kitartás, hogy huzamosabb ideig küzdjünk valamiért. Egy újabb személyes példán keresztül Peti elmondta, hogy vannak olyan előadók, akiknek nem szereti a zenéjét vagy a humorát, mégis mélyen tiszteli és elismeri őket, mivel tudja, hogy keményen megdolgoztak a sikerért.

Puskás Peti felhívja a figyelmet arra, hogy sose adjuk fel, hiszen kellő akarattal és alázattal bármit elérhetünk. „Fontos átadnunk a fiatalabbaknak, hogy nem szabad semmilyen helyzetben feladni. A különböző munkákat befektetésként kell kezelni, mindez csak időbe telik. Ezt én is így tettem. Így lettem mentor, így lett a zenekarom, forgatok és színházban is játszom. Fontos tipp: nem kell mindenből a legdrágábbat, legmárkásabb terméket megvenni, elég, ha megbízhatóan és tartósan használható. A fogyasztói társadalom ugyanis pont arról szól, hogy mindig lesz újabb és drágább, még újabb és még drágább, viszont a szuper okostelefonra esetleg felvett hitel a nyakunkon marad akár több évre is.”

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság