Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csak a hungarikumok az igazi értékek?

Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Így van ez büszkeségeinknél is. Minden hungarikum nemzeti érték, de nem lehet minden nemzeti érték hungarikum. Fontos tudni, hogy a hungarikum mozgalom alulról felfelé építkező rendszer.

A nemzeti értékek – legyen az tájegységi, települési, ágazati –, éppoly fontosak, mint a hungarikumok, amik a nemzeti értékek királyai. Mindegy, hogy milyen jellegű az érték, lehet az agrár- és élelmiszergazdasági,  ipari és műszaki megoldásokhoz tartozó, sporthoz, természeti környezethez,  turizmushoz és vendéglátáshoz, egészséghez és életmódhoz, épített környezethez vagy kulturális örökséghez kapcsolódó érték, az akkor is, magyar egyedi és jelentőséggel bíró.  Nem csak az országos ismeretségű hungarikumok számítanak „igazi” értéknek.  Egy település közössége számára a saját, helyben megtalálható értékei fontosak igazán, ezek azok, melyeket már őseik is ismertek, a mostani lakosok számára is meghatározóak, és szeretnék, ha unokáik is ismernék, mert a sajátjuknak vallják azt, büszkék rá. Azon értékek, amelyekre egy – akár falu vagy város –, közössége mondja azt, hogy márpedig ez kiemelkedő, és mindenképpen jobban számon kellene tartani, azok a termékek bekerülhetnek a helyi, vagy települési értéktárak kategóriába. Ha több ilyen dologról beszélhetünk lokálisan közel eső büszkeségek tekintetében, akkor azok összefoglalóan bekerülhetnek a tájegységi értéktárak körébe. Ennek a folyamatnak csúcsa az, hogy a végén nemzeti értékké avanzsáljanak, hogy egyszer majd hungarikum legyen belőlük. Közös feladatunk, hogy értékeinket a jövőben is megtalálhassuk saját, természetes közegükben, azokon a tájakon, ahol születtek, azokban a közösségekben, amelyek megalkották és máig odafigyelnek rájuk, hogy unokáink, dédunokáin is ismerhessék és láthassák ezeket az értékeket.

IGEN, IGEN DE MÉGIS MITŐL LESZ ALMAKOMPÓT BIZTOSAN NEMZETI ÉRTÉK ESETLEG HUNGARIKUM?

A folyamat elindításához –, ami, mint tudjuk, a siker kulcsa –, az elindulás, ebben az esetben az, hogy az egész jogi procedúrán átívelő végrehajtási rendeltben megadott melléklet kitöltésre kerüljön. Akármennyire hangzik ez ómagyarul, itt nincs másról szó, csak a perc alatt abszolválható. Ez többek közt azért szükséges, hogy még pontosabban lehessen a későbbiekben az értéktár internetes felületén keresni. Na de azért a melléklet tartogat izgalmas dolgokat, pontosabban 3 részt, amik a következők: az adott érték meghatározása, részletes leírása az első teendője a pályázónak; másodikként erős indoklást kell írnia annak fényében, hogy miért is kell az almakompótnak a nemzeti értékekhez tartoznia; és nem árt, vagyis sokat nyom a latba, ha bíráló bizottság esetleg a fényképen látja a szépen befőttesüvegbe eltett csinosan elhelyezkedett almagerezdeket. És ez az utolsó lépése a nyomtatvány sikeres kitöltésének. Ha pedig egy ajánlólevél készül a termékről, még jelentőségteljesebbé teszi az indoklást.  Egy országot sok mindenben lehet mérni. Gazdasági mutatókban, emberi képességekben, méretben. De talán a legfontosabb az, hogy milyen értékei vannak. Ez túltesz azon a fő létszámon, ami alapvetően megvan, a gazdasági fejlődésen is, hiszen ezek az értékek pont azért maradtak fent, és lettek büszkeségek, mert állandók. Fontos, hogy országszerte minél több helyi érték kerüljön elő, legyen belőle tájegységre jellemző érték, hogy végigjárva a ranglétrán egyszer hungarikum is lehessen. Mi csak győzzük kipróbálni, megkóstolni ezeket!

(Kobl G. Adrienn–Siti Boglárka)

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság