Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Diákmunka: Hogy, mikor, milyet?

A következőkben a diákmunkával kapcsolatos praktikus tudnivalókat futjuk át, mire kell odafigyelni mindenképpen egy szerződés aláírásakor, milyen formában érdemes beadni az önéletrajzunkat, milyen jogaink, és kötelességeink vannak.

Bár elsőre ez meglehetősen unalmasnak tűnhet, mégis nagyon fontos diákként is tisztában lennünk ezekkel a dolgokkal.

Kezdjük a munkafeltételekkel. 15. életévét betöltött nappali tagozatos diák már dolgozhat, azonban tanulói jogviszony nélkül meg kell várni a betöltött 16. életévet. Természetesen, amíg valaki kiskorú, csak a szülei beleegyezésével vállalhat el bármilyen munkát. Fiatalkorú munkavállaló csak napi maximum 8 órányi munkát végezhet, ennél többre semmilyen esetben sem hívhatnak be. Nem dolgozhatsz éjszaka sem, csak nappali időbeosztásban. Nekünk, mint munkavállalóknak rendelkeznünk kell személyes adóazonosító jellel, személyigazolvánnyal, lakcímkártyával.

Sarkalatos kérdés minden álláskereséskor, legyen az diákmunka, vagy a későbbiekben állás: az önéletrajz. Ez az első, ami alapján képet kap rólunk leendő munkaadónk, így igencsak célszerű a legjobb képet mutatni magunkról (nem valótlant, hanem a legjobb tulajdonságainkat, képességeinket!). Természetesen az első munkája előtt az embernek nem sok anyaga van az önéletrajzához, de már ekkor is meg kell próbálni kiemelni a dolgokat, amik az éppen megpályázni készült poszton hasznosak lehetnek. Az Európai Unión belül egységesített önéletrajzi formátum, az Europass nagy segítséget nyújt ebben, hiszen kész sablonokkal dolgozhatunk. Emellett a legtöbb helyen kérnek egy úgynevezett motivációs levelet is. Ez egy kicsit szabadabb forma, mint az önéletrajz, azért itt is számos formai követelménynek meg kell felelni írás közben. Ettől függetlenül ez az a felület, ahol megmutathatod, milyen lelkes, és motivált vagy, hogy megkapd a munkát. Persze, ezt sem szabad túlzásba vinni, ne lelkesüljünk az egekig egy árufeltöltési munkát pályázva, itt is, mint mindenben, meg kell találni az egyensúlyt.

Összefoglalva, ha úgy érzed, hogy a nyár folyamán elég szabadidőd lesz ilyesmire, vagy épp szükséged a pénzre, gyűjtesz valamire, akkor hajrá, még most indulj el egy iskolaszövetkezetbe, hogy találhass valami jó munkát magadnak, és biztosítsd akár rövid, akár hosszú távú terveid finanszírozását!

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság