Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Biciklizés télen? Igen, lehetséges! - OBB

Belegondoltál már abba, hogy milyen lenne úgy közlekedni, hogy nem kell tömött tömegközlekedési eszközökre szállnod vagy kocsiba ülnöd, de mégis gyorsabban ott vagy bárhol, mintha sétálnál? Hogy egyszerre érsz oda mindenhová időben és még mozogsz is? Igen, létezik egy megoldás: Kerékpározz!

A bicikli sokak elsődleges közlekedési eszköze, mégis a tél közeledtével gyakran cseréljük le a jobb ötletnek tűnő tömegközlekedésre. A kérdés az, miért. Kerékpárral be tudod osztani az idődet aszerint, hogy milyen a te saját tempód, nem kell a buszra, villamosra, metróra várnod, és nem kell parkolóhelyet keresned, és a forgalmi dugókat is szépen ki tudod kerülni.

Sokan azért teszik le télen a bringát, mert úgy érzik, túl hideg van hozzá. Erre van egy viszonylag egyszerű megoldás: ajánlatos kicsit jobban felöltözni. Figyelj arra, hogy az ízületeid (pl. derék, csukló, boka) ne lógjanak ki az öltözetedből, és javasolt egy kicsi, összehajtható esőkabátot is magaddal vinni, ha elkapna egy vihar. Ami még hasznos lehet, az egy sísapka, ami az arcodat is védi a fagytól, de ezt csak igazán extrém hidegben kell bevetni. Érdemes még egy plusz pulóvert, harisnyát is viselni, ami azért is jó, mert egy idő után, ha kimelegednél, egy-egy plusz rétegtől könnyű megszabadulni. A felsőruházat színe lehetőség szerint legyen világos, minél feltűnőbb, szükség esetén viselj fényvisszaverő mellényt!

Milyen eszközök szükségesek a téli biciklizéshez? A legfontosabb egy sárvédő, hogy megvédhesd magad a felfröccsenő vizes hótól és kosztól. Érdemes jó hosszút, egész kereket takaró típust választani, elől és hátul egyaránt. A „látni és látszani” a közlekedésbiztonság egyik leglényegesebb alapelve. A kerékpárra szerelt lámpák, villogók, prizmák jó társaid lehetnek, főleg ilyenkor, hiszen a korai sötétedést, a ködös időt és a rossz látási viszonyokat csak ezekkel lehet kivédeni, a recézett gumi pedig megakadályozza, hogy elcsússz a síkos utakon.

A sós, havas latyak rosszat tesz a kerékpárnak, ezért a kerékpár különböző fém alkatrészeit gyakran zsírozd be, hiszen a cangádnak ilyenkor még inkább szüksége van a karbantartásra, mint a melegebb hónapokban. Ezen kívül javasolt még a fékeket is gyakrabban átvizsgálni, mert a sózott utakon jobban kophatnak. Tél végén egy nagy átvizsgálásra is szüksége lehet a bringádnak, ezt egy kerékpárszervizben tudod elvégeztetni. Ott szétszerelik, kitisztítják neked.

Mire kell figyelni, ha végre úton vagy? Indulj el egy kicsit hamarabb, mert ha esetleg az utak csúszósak, akkor lassabban kell menned, és fontos ezt is beleszámolni a menetidőbe. A kanyarokat érdemes nagyobb ívben venni, mert könnyű elcsúszni egy-egy jegesedésen.

Budapesten nemrég indult el a hármas metró felújítása, ami sok embernek okoz nehézséget. Erre indult válaszul egy kezdeményezés, ami arról szól, hogy mi lenne, ha az emberek a kimaradt távot biciklizéssel pótolnák. A Magyar Kerékpárosklub komplett útvonalakat tervezett, hogy megkönnyítse a metró hiányát. Az akció sikeres volt, a szakaszokon elhelyezett forgalomszámlálók alapján viszonylag sokan éltek a lehetőséggel és kerékpároztak. Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője elmondta, ez még csak egy főpróba volt, ők azt várják, amikor lezárják a metró belvárosi szakaszát, és még többen pattannak majd nyeregbe, hiszen akkor már nem csak az ingázók fogják igénybe venni a bicikli utakat, hanem a mindennapos közlekedésben is rá lesznek szorulva a kétkerekűre az emberek.

Budapesten egyre jobban próbálják támogatni a biciklistákat, például novemberben a város nyolc vadonatúj járda és kerékpárút-takarító gépet vásárolt, amit a már meglévő hattal együtt a fővárosi kerékpárút-hálózat síkosság mentesítésére fognak használni a téli időszakban.

A téli kerékpározás egy izgalmas és praktikus dolog. Nem kell hozzá sok minden, átmozgat, pénzt és időt spórolsz meg vele.

TOP 5 hely Budapesten és környékén, ahol bringázhatsz

1. Lupa-tó

A tó közelében található meg a Békásmegyer-Szentendre bicikliút, ami egy fantasztikusan szép útvonal, ezen kívül, ha tényleg nyugalomra vágysz, kelj át a Duna túloldalán található Lupa-szigetre, ami csupán 800 méter és egyetlen autó sem közlekedik rajta.

2. Rakpart

Budapest budai oldalán, a Petőfi és Margit híd között fut végig egy bicikliút, ahol megtalálhatjuk a budai várat, a Rudas Gyógyfürdőt és a Várkert Bazárt is, és ha áttekintünk a pesti oldalra, a Parlament magasodik fölénk.

3. Margit-sziget

Mint az egyik legfőbb zöldterület a városban, a Margit-sziget teljesen ki van építve biciklizés szempontjából. Az egyik legszebb kerékpáros útvonal Budapesten. Ha friss levegőre és autómentességre vágysz, látogass el ide!

4. Kopaszi-gát

A Rákóczi-híd lábánál fekszik a gyönyörű Kopaszi-gát, ami ideális hely a remek bicikliútjaival kikapcsolódni, lazítani. A Margit-sziget tökéletes alternatívája.

5. Belváros

Ha jobban szereted a városi forgatagot, akkor a Kálvin tér – Múzeum körút – Astoria – Károly körút útvonal lesz a te tereped. Vigyázz a forgalommal, lehet, hogy lassabban fogsz majd tudni haladni, de megéri.

 

TOP 3 biciklis applikáció, amik hasznosak lehetnek

1. Strava: Az egyik legnépszerűbb kerékpáros applikáció. Rögzíthetjük vele az edzéseinket, a megtett távolságot, a tempónkat, és mutatja azt is, mennyi kalóriát égettünk el.

2. Bike Doctor
Ha esetleg valamilyen probléma történne a kétkerekűddel, ez az alkalmazás lesz a te legjobb barátod. Bármiről is van szó, defekt vagy új alkatrész beüzemelése, ez az applikáció segít.

3. Endomondo
Ez az alkalmazás a te személyi edződ. Méri a teljesítményed, mutatja a pulzusod. Több mint 40 mozgásfajtához használható, nem csak kerékpározáshoz. Az edzés után kiértékelheted az eredményeid, célokat állíthatsz föl és versenyezhetsz a barátaiddal.

 

(Vadász Viola)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság