Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hitelt felvenni? Csak okosan!

„Hitel? Minek az nekem? Csak a baj van vele!” – Sokan gondolkodnak így. A 10 évvel ezelőtti gazdasági világválság okozta hitelválság mély nyomot hagyott. Rengetegen tartanak a hitelfelvételtől, eladósodástól, a kamatoktól.

Ha viszont pontosan tudod, mire veszed fel és mennyi pénzt kell visszafizetned, sok helyzetben szolgálatodra lehet.

 

MIKOR VEGYÜNK FEL HITELT?

A reformkorban már Széchenyi István is írt arról, hogy az ország gazdaságának fejlesztése érdekében elengedhetetlen a hitelfelvétel. Manapság sincs ez másképp, persze az igények és a lehetőségek 200 év alatt sokat bővültek. Hitelfelvétel során a hitelező közvetlenül pénzt ad az adósnak, aki a hitelszerződésben foglaltak szerint a későbbiekben kamatokkal együtt rendezi tartozását. Ha lakást, gépkocsit, nagy értékű háztartási eszközt szeretnénk vásárolni, esetleg valamilyen váratlan helyzet áll elő, sok esetben a hitelfelvétel mellett kell döntenünk. Kényelmi- vagy luxuskiadások esetén – pl. egzotikus utazás – érdemesebb elkerülni a kölcsönt, vagy kisebb összeget felvenni.

 

KOCKÁZATOK ÉS LEHETŐSÉGEK

Mivel a bank által kifizetett összeggel már azonnal rendelkezhetsz, és el is költheted, ezért plusz árat, azaz kamatot kell fizetni. A kamat lehet fix, de változó összegű is. Nagyon fontos, hogy hitelfelvétel előtt gondoljuk át havi jövedelmeinket és kiadásainkat. Mivel legtöbbször részletekben kell visszafizetni – kamatostul – a felvett kölcsönt, a bank figyelembe veszi, hogy van-e a bevételeidből származó fedezeted a hitel rendszeres törlesztéséhez. Ha a kamat nem fix, veszélyes lehet, mert a törlesztőrészletek könnyedén megemelkedhetnek. Fix kamat esetén a futamidő – vagyis a hitelfolyósítás és a teljes törlesztés – során a bank meghatároz egy kamatperiódust, amely időszakban a kamat állandó lehet, így a törlesztőrészlettel előre lehet tervezni.

A hitelnek egyéb költségei is lehetnek, ilyen például a hitelbírálati díj. A legfontosabb mutató, amit figyelembe kell venned tehát, az a teljes hiteldíj mutató (THM), ami a hitel minden költségét tartalmazza. Ezzel könnyebb dönteni, melyik hitellehetőséget válasszuk. Magyarországon 1997 óta minden hitelező számára kötelező feltüntetni ezt a százalékos értéket.

Fedezettől és felhasználástól függően többféle hiteltípus is létezik: a legkisebb összegű általában a folyószámlahitel, de gyakori a személyi kölcsön, gépjárműhitel, lakáshitel is. Nagyon fontos, hogy tudatosan válasszunk hiteltípust! A leginkább átgondolandó a jelzáloghitel, mivel itt a fedezet az adós ingatlana, amelyet – ha az adós nem fizet – elveszíthet.

 

EGY REMEK LEHETŐSÉG, A DIÁKHITEL

Ha felsőoktatásban tanulsz, hallgatói jogviszonyod alatt diákhitelt vehetsz fel a Diákhitel Központtól. A diákhitel célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson azoknak a fiataloknak, akik tanulmányaik folyamatos folytatásához nem rendelkeznek elegendő anyagi forrással. A diákhitel kedvezőbb más hitellehetőségeknél, mert visszafizetése tervezhető és a hitelfelvevő mindenkori jövedelmi helyzetéhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy nincs előre meghatározott futamidő. Jó hír, hogy a tanulmányok befejezése után kell visszafizetni, a törlesztőrészlet meghatározása pedig az első két évben a minimálbér, azt követően pedig a hitelfelvevő két évvel korábbi jövedelme alapján történik. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre és fedezetre, sőt kezes sem kell.

(Lami Krisztofer)

 

A cikk megjelenését a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság