Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hogyan legyél HITELes?

A hitel az, amikor a bank „pénzt ad kölcsön” kamat fejében. A hiteleket a különböző kamatokkal együtt egy összegben vagy részletekben kell visszafizetni.

A hitel általában hasznos és minden, a hitelügyletben részt vevő fél számára előnyös, annak ellenére, hogy az utóbbi időkben szinte csak negatív környezetben hallhattunk a különböző konstrukciókról.

A nemzetközi hitelválság ugyanakkor újra rávilágított: a hitel csak akkor segíti a mindennapi életünket és a gazdaság fejlődését, ha mind a hitelezők, mind a hitelfelvevők felelősen viselkednek, és ha megfelelően tájékozottak a különböző konstrukciókkal kapcsolatban. Rovatunkban most a fogyasztási típusú kölcsönökkel foglalkozunk, mivel elsősorban ezekkel találkozhattok igénybevevőként – egyelőre.

 

Dönts okosan!

Karácsonykor különösen népszerűek a hitelek, mert az – látszólag – mindenkinek kedvező: a hitelt felvevő hozzájut az áhított (vagy épp szükséges) áruhoz, míg a hitel folyósítója a kamatok révén gyarapszik a tranzakción, a kereskedő pedig el tudja adni a portékáját.

A fogyasztási kölcsön felvételére buzdító ajánlatokhoz vonzó kedvezmények is társulhatnak, ezek mind-mind a költésre csábítanak, de te légy megfontolt!

 

Mi az a fogyasztási hitel?

Szeretnél venni valamit, de nincs rá elég pénzed, vagy nem akarod az összes tartalékodat felélni? A mindennapi költekezéseidet a bankok fogyasztási hitelekkel serkentik, melyek jellemzője, hogy kisebb összeget viszonylag egyszerűen fel lehet venni, jórészt rövid 1-3 éves futamidőre. Ilyenek: az áruvásárlási hitel, folyószámlahitel, hitelkártya és a személyi kölcsön. Azonban nem mindegy, milyen konstrukciót választasz, és mennyi pénzt, milyen futamidőre, milyen kamatokkal és feltételekkel veszel fel. Éppen ezért mérlegelni kell a lehetőségeket, és azt is, mekkora törlesztő részletet tudsz vállalni!

Mindig tartsd észben, hogy a hitel is egy termék, aminek ára van – ez a kamat. Ezen felül még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez, amelyekről egységesen a teljes hiteldíj mutató, a THM ad tájékoztatást. Vigyázz! A THM egy évre kiszámított tájékoztató érték, tehát előfordulhat, hogy hosszabb futamidőnél alacsonyabb lesz, mégis összességében lényegesen magasabb kamatot fizetsz a szerződés időtartama alatt.

 

A fogyasztási hitelek típusai

Áruhitel: a vásárlás helyszínén igényelhető, adott áru megvásárlására felhasználható hiteltermék.

Folyószámlahitel: a rendszeres jövedelmed erejéig, előre megkötött szerződés alapján automatikusan igénybe vehető hitel, amit a bankszámládra érkező jóváírások automatikusan törlesztenek.

Hitelkártya: előre meghatározott hitelkeret erejéig vásárlásra szabadon használható, de magasabb kamatozású hitel, kártya formájában.

Személyi kölcsön: szabad felhasználású, meghatározott futamidejű kölcsön.

 

Ha mégis úgy döntesz, hogy hitelt veszel igénybe, hogyan igényeld?

Hiteligényléskor meg kell felelned a bank előre meghatározott feltételeinek, és bizonyos dokumentumokat be kell mutatnod az ügyintézőknek. Ezek bankonként változnak, ezért ha a hitelt találod az egyetlen megoldásnak, annak is nézz utána, milyen feltételekkel kaphatsz egyáltalán ilyet. Ami biztos: a 18. évedet be kell töltened hozzá, és néhány hónapos folyamatos munkaviszony is elvárás.

 

Hitel speciálisan diákoknak

Van a hiteleknek egy különleges fajtája, ez a Diákhitel. A kölcsönt felveheti államilag támogatott és költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul, ha a 40. életévét még nem töltötte be, és felsőoktatási intézményben érvényes, aktív hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik.

Ez a hitellehetőség azért egyedülálló, mert a továbbtanulásodat segíti, rendkívül kedvező feltételei vannak, nincs hitelbírálat, ha megfelelsz a jogosultsági feltételeknek, akkor megkapod az általad választott hitelösszeget. Nem utolsó sorban pedig bármire elköltheted – persze célszerű a tanulmányaidra fordítani, de ezt nem ellenőrzik. Kérheted havonta vagy egy összegben, és csak akkor kell majd törlesztened, ha már megszűnt a hallgatói jogviszonyod. A Diákhitel tulajdonképpen olyan kölcsön, amelynek fedezete a jövőd. A Diákhitelről minden apró részletet megtudhatsz a www.diakhitel.hu oldalon.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság