Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mekkora ötlet! 3D zebra

Az új izlandi zebrák nem csak látványosak, de nagyban elősegítik a közúti balesetek csökkentését. Avagy, most már nem csak a moziban láthatsz háromdimenziós képet.

Gyalogosként sokan ismerjük az érzést, mikor lepereg a szemünk előtt az életünk egy figyelmetlen autósnak köszönhetően. Évente több ezer gyalogost ütnek el a zebrákon, és ezek közül sok baleset végkimenetele halálos.

Isafjördurban, az Izland éjszak-nyugati részén fekvő, bájosan bonyolult nevű kisvárosban ennek a magas számnak a csökkentése érdekében festettek fel „három dimenziós” zebrákat, amik egy új, alternatív megoldást jelenthetnek a száguldozók ellen. Mi több, azóta ez a formabontó közlekedésfejlesztési elem hozott népszerűséget a városnak. Mielőtt bárki azt hinné, hogy a Star Wars-ból ismert erő fékezi meg ezentúl az autókat, tisztázzuk, a 3D zebra pusztán egy vizuális trükk, ami a sofőröket tudat alatt arra készteti, hogy fékezzenek. Az ötlet eredetileg India fővárosából, Új-Delhiből származik, ahol a hatásra feltűnő sárga színekkel erősítenek rá. Kanadában is hasonlóan gondolkodtak, mint az említett két országban, de ők nem a zebrákat korszerűsítették, hanem labdázó 3D-s kislányokat festettek az aszfaltra az iskolák közelében. Még egy figyelmeztető táblát is kiraktak, amin ez a felirat szerepel:

„Talán nem is gondolnád, hogy egy gyerek fog kifutni az útra.”

De mégis mire jó ez az optikai illúzió? A távolról érkező autós első látásra úgy gondolhatja, hogy fehér tömbök „lebegnek” az út fölött, emiatt pedig automatikusan lassítani kezdenek, hiszen senki sem akar frontálisan ütközni egy nagy téglatesttel. Szakemberek szerint a formabontó megoldás azért hatásos, mert az egész reakció a tudat alatt játszódik le. A fékezés önkéntelen válasz arra, mikor akadályt észlelünk magunk előtt. Közelebbről persze már jól látható, hogy az egész csak egy átverés, de mivel ekkorra már megtörtént fékezés, csökken a gyorshajtásnak betudható balesetek esélye, és az elkerülhetetlen balesetek is enyhébb kimenetelűek lehetnek.

A szakértők abban hisznek, hogy ezzel megelőzhetik, vagy legalább csökkenthetik a gyalogosgázolások számát. A bekövetkezett balesetek esetében pedig az enyhébb kimenetelű sérülésekben reménykednek. Az ötlet pusztán ott hasalhat el, hogy az érintett útszakaszokat gyakran használó ámokfutókban egy idő után tudatosul majd, hogy az egész csak illúzió, és lassítás nélkül hajtanak majd tovább.

A 3D zebrák kivitelezője, a Vagamálum nevű cég képviselője arról számolt be, hogy az ötlet nagy sikert aratott. Az izlandi közlekedési hatóság és a rendőrség szinte azonnal rábólintott, és ezek után néhány hét alatt elkészültek a megvalósítással is.

De Izlandon túl más országok, mint Kína, Dél-Afrika, India, Kirgizisztán is megkezdték a 3 dimenziós zebrák telepítését. Már csak az a kérdés, mikor jut el hazánkba is az új trend.

(Szalai Bogi)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság